Sanatta kültürel hafıza temsili olarak yazma motifleri
Writing motifs as representation of cultural memory in art
- Tez No: 806782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP PAZARLIOĞLU BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Hafıza, Sanat, Motif, Yazmacılık, Cultural Memory, Art, Motif, Lettering
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Geçmişten günümüze ulaşan yerel motifler sanatçıların eserlerine konu olmuştur. Kültürlere ait değerler motiflere görsel olarak yansımakta ve bu anlamlar sanatta yeni bir varlığa dönüşmektedir. Bu anlamda yerel motifler gibi daha farklı kültürel hafıza temsillerinin, sanatta yenilikçi ve yaratıcı biçimlerin oluşmasında önemli bir etken olduğu anlaşılmaktadır. Motif, yazmacılık gibi kültürel unsurların sanatta kullanıldığında özgün ve sanatçının kimliğine dair izler taşıyan yapıtlara dönüştüğü görülmektedir. Geleneklerden yola çıkan sanat biçimleri kültürel değerleri yeni şekillerde yerellikten çıkarıp daha fazla kişiye ulaştırabilmekte ve evrenselleştirmektedir. Araştırmada birer kültürel hafıza temsili olarak yazma motiflerine odaklanılmakta ve sanatta kullanılan kültürel hafıza temsili olan çalışmalar ya da motifleri ele alan sanatsal uygulamalar analiz edilerek değerlendirilmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, sanatta kültürel hafıza temsillerini incelemek ve kültürel değerlerin sanatsal bakış açısıyla nesilden nesile aktarılma olasılıklarını ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında ulusal ve uluslararası alanda bu kavram çerçevesinde eser oluşturan sanatçıların kültürel hafıza temsilleri incelenmektedir. Sanatçıların birer kültür hafızasını temsil eden nesnelerden yola çıkan çalışmaları içerik olarak değerlendirilip sunulmaktadır. Çalışmada ayrıca araştırmacı tarafından yazma motifleri doğrultusunda gerçekleştirilen bireysel sanatsal uygulamalar içerik ve biçim açısından yorumlanarak açıklanmaktadır. Çalışma, betimsel yöntem ve tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı, yazma motifleri ile gerçekleştirdiği sanatsal uygulamalarında geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bağlantılar kurarak özgün sanatsal çözümlere ulaşmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Local motifs that have survived from the past to the present have been the subject of the works of artists. Cultural values are visually reflected in motifs and these meanings transform into a new existence in art. In this sense, it is understood that different cultural memory representations such as local motifs are an important factor in the formation of innovative and creative forms in art. It is seen that when cultural elements such as motifs and printmaking are used in art, they turn into original works that bear traces of the artist's identity. Art forms based on traditions are able to bring cultural values out of locality in new ways and reach more people and make them universal. The research focuses on writing motifs as a representation of cultural memory, and studies that represent cultural memory used in art or artistic practices that deal with motifs are evaluated by analyzing them. The aim of this thesis is to examine the representations of cultural memory in art and to reveal the possibilities of transferring cultural values from generation to generation from an artistic point of view. Within the scope of the research, the cultural memory representations of the artists who create works within the framework of this concept in the national and international arena are examined. The works of the artists, which are based on objects that represent a cultural memory, are evaluated and presented as content. In addition, the individual artistic practices carried out by the researcher in line with the writing motifs are interpreted and explained in terms of content and form. The study was carried out with descriptive method and scanning model. The researcher tries to reach original artistic solutions by establishing connections between the past, present and future in her artistic practices with writing motifs.