1. Trimester düşük tehdidi olan gebelerde algılanan anksiyete ve sosyal desteğin psikolojik dayanıklılık üzerine etkisi
The effect of perceived anxiety and social support on psychological resilience in pregnant women with First Trimester miscarriage threat
  1. Tez No: 806827
  2. Yazar: SENA ÇETİNKAYA KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKUN ÇETİN, DOÇ. DR. SELDA YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan anksiyete, düşük tehdidi, gebelik, psikolojik dayanıklılık, sosyal destek, Perceived anxiety, pregnancy, psychological resilience, social support, threat of miscarriage
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırma, 1. Trimester düşük tehdidi tanısı alan gebelerde algılanan anksiyete ve sosyal desteğin, psikolojik dayanıklılığa olan etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Kesitsel tipte olan araştırmanın evrenini Bursa/İnegöl Devlet Hastanesi'ne başvuran 173 gebe oluşturdu. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve COVID-19 Korku Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme tekniğiyle toplandı. Veriler SPSS 25.0 ile analiz edildi. Ölçeklerin güvenirliği için Cronbach's Alpha katsayısı ve ölçeklerin normal dağılıma uygunluğu için ise Kolmogorov-Smirnov istatistiği ile incelendi. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine göre ölçek puan ortalamalarının karşılaştırılması amacıyla iki grup için bağımsız gruplarda t testi, ikiden fazla grup için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanıldı. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla Regresyon analizinden yararlanıldı. Ele alınan değişkenlerden istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunan değişkenlerdeki farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığının belirlenmesi amacıyla, çoklu karşılaştırma testlerinden Bonferroni testinden yararlanıldı. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson Korelasyon testinden yararlanıldı. Katılımcıların Beck Anksiyete puan ortalaması 27.49±4.29, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek puan ortalaması 55.30±12.01 ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık puan ortalaması 93.81±17.78'dir. Psikolojik dayanıklılık ve alt boyutlarına ilişkin yapılan t testi bulgularına göre, genel psikolojik dayanıklılık puan ortalamalarına göre aile büyüklüğü, eş ile olan akrabalık durumu, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, alınan sosyal destek, tekrar gebelik düşünme, evlenme yaşı, ilk gebelik yaşı ve korunma yöntemi arasında anlamlı farklılık vardır. Sonuç olarak, katılımcıların psikolojik dayanıklılık seviyeleri orta düzeyde bulundu. Algılanan anksiyete ve sosyal destek değişkenlerinin psikolojik dayanıklılık üzerinde etkisi olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to evaluate the effect of perceived anxiety and social support on psychological resilience in pregnant women diagnosed with 1st trimester threatened miscarriage. The population of the cross-sectional study consisted of 173 pregnant women admitted to Bursa/ Inegol State Hospital.The data were collected through face-to-face interviews using Personal Information Form, Beck Anxiety Scale, Psychological Resilience Scale for Adults, Multidimensional Perceived Social Support Scale and COVID-19 Fear Scale. Data were analyzed with SPSS 25.0. Cronbach's Alpha coefficient was used for the reliability of the scales and Kolmogorov-Smirnov statistic was used for the conformity of the scales to normal distribution. In order to compare the mean scale scores according to the socio-demographic characteristics of the participants, independent samples t-test was used for two groups and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used for more than two groups. Regression analysis was used to determine the effect of independent variables on the dependent variable. The Bonferroni test, one of the multiple comparison tests, was used to determine which groups were responsible for the difference in the variables with statistically significant differences. Pearson Correlation test was used to examine the relationships between variables. The mean Beck Anxiety score of the participants was 27.49±4.29, the mean Multidimensional Perceived Social Support score was 55.30±12.01 and the mean Psychological Resilience for Adults score was 93.81±17.78. According to the t-test findings on psychological resilience and its sub-dimensions, there is a significant difference between the mean scores of general psychological resilience and family size, kinship status with the spouse, education level, income level, social support received, thinking about pregnancy again, age at marriage, age at first pregnancy and contraceptive method. In conclusion; the psychological resilience levels of the participants were found to be moderate. Perceived anxiety and social support variables were found to have an effect on psychological resilience.