Latissimus dorsi kas-deri flebi ile penis rekonstrüksiyonu: Klinik vakalar üzerinden diğer tekniklerle karşılaştırma
Penis reconstruction wi̇th latissimus dorsi muscle-skin flap: Comparison with other techniques through clinical cases
- Tez No: 806884
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNÇ ŞAFAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Latissimus dorsi flebi, penis rekonstrüksiyonu, penis protez, serbest flep, üretra rekonstrüksiyonu, Latissimus dorsi flap, penile reconstruction, penile prosthesis, free flap, urethra reconstruction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Penis rekonstrüksiyonu için birçok yöntem tanımlanmıştır. Özellikle serbest flepler fonksiyonel ve estetik olarak en uygun tedavi metotları olarak düşünülmüştür. Birçok seçenek serbest fleplerde tercih edilmiştir. Bu rekonstrüksiyonda ana amaç yeterli cinsel birleşmeyi sağlayacak ebatta penis dokusu sağlarken, idrar yolunun oluşturmak ve estetik olarak en benzer yapıyı sağlamaktır. Seçilen rekonstrüksiyon metodu aynı zamanda peniste sertliği sağlamalıdır. Kemik içeren flepler bunu sağlarken sadece yumuşak dokudan oluşmuş fleplerde yeterli sertliği sağlamak için içerisine penis protezi konmalıdır. Bu nedenle yumuşak dokunun bu protezi taşıyacak ebatta ve vasıfta olması gereklidir. Tüm bu özellikleri sağladığını düşündüğümüz latissimus dorsi serbest flebi ile penis rekonstrüksiyonu yaptığımız hastaların retrospektif analizi ile bu yöntemin sorgulanması yapıldı. 7 Aralık 2020 – 5 Nisan 2023 arasında ameliyat edilmiş 30 hasta çalışma grubuna alındı. Sonuçlar değerlendirildiğinde latissimus dorsi ile penis rekonstrüksiyonu yapılmış hastalarda cinsel işlevi sağlayacak ebatta ve içerisine rahatlıkla penis protez yerleştirilecek yapıda bir doku elde edilmektedir. Ayrıca bu metot ile galans penis ve korana oluşturulmasında da herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Kendi vaka serimizde üretra oluşturmasak bile literatür bilgisi ve klinik tecrübelerden dolayı deri veya mukoza grefti kullanılması gerekecektir. Ancak bu durumda hastalarda yüksek oranda idrar fistülü veya idrar yolunda daralma saptanma ihtimali yüksektir. Literatürde diğer yöntemlerle yapılan penis rekonstrüksiyonlarında da yüksek oranda komplikasyonlardan bahsedilmektedir. Bu nedenle sadece üretra uzatılması yapılarak penil üretra yapılmamasının ve üretral açıklığın penoskrotal bileşkede olmasının daha uygun olacağına karar verildi. Tanımlanan bazı modifikasyonlarla beraber Latissimus dorsi ile penis rekonstrüksiyonun fonksiyonel ve estetik olarak en uygun metotlardan biri olduğuna serimizin retrospektif araştırması sonucu karar verdik.
Özet (Çeviri)
Many methods have been described for penile reconstruction. In particular, free flaps have been considered as the most functional and aesthetically appropriate treatment methods. Many options have been preferred in free flaps. The main purpose of this reconstruction is to create the urinary tract and to provide the most aesthetically similar structure, while providing penile tissue in a size that will ensure adequate sexual intercourse. The chosen reconstruction method should also provide penile rigidity. While bone-containing flaps provide this, a penile prosthesis should be placed in only soft tissue flaps to provide sufficient stiffness. For this reason, the soft tissue should be in the size and quality to carry this prosthesis. This method was questioned through a retrospective analysis of patients who underwent penile reconstruction with the latissimus dorsi free flap, which we think provides all these features. 29 patients who were operated between December 7, 2020 and April 5, 2023 were included in the study group. When the results are evaluated, a tissue in a size that will provide sexual function and a structure in which a penile prosthesis can be easily inserted is obtained in patients who have undergone penile reconstruction with latissimus dorsi. In addition, there is no problem in creating glans penis and corona with this method. Even if we did not create a urethra in our own case series, skin or mucosal grafts will be required due to literature knowledge and clinical experience. However, in this case, the probability of detecting a high rate of urinary fistula or narrowing in the urinary tract is high. In the literature, high rates of complications are mentioned in penile reconstructions performed with other methods. For this reason, it was decided that it would be more appropriate not to make the penile urethra by only lengthening the urethra and to have the urethral opening at the penoscrotal junction. As a result of the retrospective research of our series, we decided that penile reconstruction with Latissimus dorsi, together with some of the modifications described, is one of the most functional and aesthetically appropriate methods.