Türkiye'de varlık ikamesi: Genelleştirilmiş doğrusal model örneği
Asset substitution in Turkey: Generalized linear model example
- Tez No: 806954
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDANUR GACENER ATIŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Maliye, Econometrics, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Varlık İkamesi, Genelleştirilmiş Doğrusal Model, faiz oranı, döviz kuru, enflasyon oranı, Asset Substitution, Generalized Linear Model, Interest rate, Exchange rate, Inflation rate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türkiye ekonomisinde yaşanan sorunlar ekonomik karar birimlerini çeşitli önlemler almaya yöneltmiştir. Ulusal para birimi cinsinden satın alma gücündeki kayıplar, ulusal finansal varlıklara olan talebi azaltmış; döviz ve diğer gelir sağlayıcı varlıklar ile ikame edilmesine yol açmıştır. Para politikasındaki ve ekonominin genelindeki gelişmeler finansal varlıkların ikame düzeyleri için önemli bir temel oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı iktisadi varlıklar arasındaki ikamenin nedenlerini Genelleştirilmiş Doğrusal Model ile açıklamaktır. Modelde yer alan değişkenler, Amerikan Doları, Euro ve TL cinsinden mevduatların toplam mevduatlar içindeki payları, Dolar, Euro ve TL cinsinden mevduat faiz oranları, Türkiye'nin enflasyon oranı, altın ve hisse senedi getiri oranlarıdır. Modelden elde edilen sonuçlara göre, Türkiye'de varlık ikamesini belirleyen temel unsurlar faiz oranları, döviz kuru değerindeki değişim, enflasyon oranı ve diğer finansal varlık getirileri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The problems in the Turkish economy have led economic decision-makers to take various measures. Losses in purchasing power measured in national currency reduced the demand for national financial assets. It has led to the displacement of foreign exchange and other income providers' assets. Developments in monetary policy and the averages of the economy are important fundamental factors for the fulfillment of fiscal savings. This study aims to explain the reasons for the substitution between assets with a generalized linear model. Variables in the model are the share of total deposit expenditures for US Dollar, Euro, and TL deposits, interest rates on deposits in US Dollar, Euro, and TL, Turkey's inflation rate, gold returns, and stock returns. According to the results obtained from the model, the main elements for those using their assets in Turkey are interest rates, changes in exchange rate values, the inflation rate, and returns on other financial savings.