İletişim ve reklam: Sosyal içerikli reklamların bilinirliğinin ve etkisinin incelenmesi
Communication and advertising: Examination of the awareness level and effect of social content advertising
- Tez No: 622495
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Kitle İletişim Araçları, Reklam, Sosyal İçerikli Pazarlama Uygulamaları, Sosyal İçerikli Reklam, Communication, Mass media, Advertising, Social Content Marketing Practises, Social Content Advertising
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal içerikli reklamların ortaöğrenim öğrencileri tarafından bilinirlik düzeylerini ve etkisini belirlemektir. Ayrıca bu araştırmada, öğrencilerin sosyal içerikli reklamlara yönelik değerlendirmelerini analiz etmek ve önerilerini ortaya koymak da amaçlanmaktadır. Araştırma tarama modelinden yararlanılarak gerçekleştirlmiştir. Bu kapsamda 24 soruluk yarı yapılandırılmış bir görüşme formu (anket) hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Afyonkarahisar il merkezindeki ortaöğretim kurumları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; 2018-2019 öğretim yılında Kamil Miras Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet Anadolu Lisesinde öğrenim gören 388 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada sosyal içerikli reklamlara yönelik ilginin cinsiyete ve sınıfa göre farklılık göstermediği anlaşılmıştır. Ayrıca sosyal içerikli reklamlara yönelik ilginin sosyal içerikli reklamları izleme sıklığına göre farklılaştığı; başka bir ifade ile sosyal içerikli reklamları izleme sıklığı arttıkça, öğrencilerin sosyal içerikli reklamlara yönelik ilgi düzeyinin de arttığı belirlenmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre, katılımcı öğrencilerin sosyal içerikli reklamlara yönelik değerlendirmeleri ve önerilerileri ortaya koyulmuş yanı sıra araştırmacının önerilerine de yer verilerek yeni araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to define the awareness level and effect of social advertisements on secondary education students. In this study, it is also aimed to analyse students' assessments of social advertisements and to reveal their suggestions. The research has been done by benefiting from survey model. In this context, a 24-question semi-structured interview form (survey) has been prepared. The secondary education institutions in Afyonkarahisar City Centre constitute the research study area. 388 students studying at Kamil Miras Anatolian High School and Cumhuriyet Anatolian High School constitute the research sample. In the study, it has been understood that the interest in social advertisements doesn't vary by gender and grade. Also, it has been determined that the interest in social advertisements varies according to watching frequency of advertisements; in other words, just as the watching frequency of advertisements increases, so do the students' interest levels of social advertisements. According to the findings in this study, the participating students' assessments and suggestions for social advertisements have been revealed and besides this, suggestions for the new research have been given by referring the researcher's suggestions.