Sosyal medya reklamlarının ortaöğretim öğrencilerinin satın alma tutumları üzerindeki rolü: Şanlıurfa ili örneği
The role of social media advertisements on the purchasing attitudes of secondary school students: The case of Şanlıurfa province
  1. Tez No: 1015539
  2. Yazar: NAFİLE GÜL TOPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZAL KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam Kavramı, Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Tutumları, Concept of Advertising, Social Media Advertisements, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, Şanlıurfa ilinde 2025-2026 Eğitim Öğretim döneminde öğrenim gören ortaöğretim öğrencilerinin sosyal medya reklam uygulamalarına yönelik tutumları üzerindeki rolü incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu ortaöğretim öğrencilerinden olmak üzere 340 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Koçer ve Koçkaya (2016), tarafından hazırlanmış olan“Sosyal Medya Reklamlarına Yönelik Tutum ve Düşünceler”ölçeği kullanılarak yüz yüze anket tekniğiyle yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS 29.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Sayısal değişkenlerin normallik dağılımlarına bakmak için Kolmogrov-Smirnov testi uygulanmış ve normallik varsayımlarından olan basıklık (kurtosis) ve çarpıklık (Skewness) değerlerinin referans değerler (1) arasında olduğundan normal dağılım elde edilmiştir ve veriler parametrik istatistiksel testler kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistiklerin değerlendirilmesinde frekans(n), yüzde (%), aritmetik ortalama, standart sapma minimum ve maksimum değerlerden yararlanılmıştır. Çalışmada öğrencilerin sosyal medya platformlarında karşılaştıkları reklam içeriklerini algılama biçimleri, bu reklamlara yönelik olumlu ve olumsuz tutumları ile reklamların bilgilendiricilik, güvenilirlik, eğlendiricilik ve ikna edicilik özelikleri analiz edilmiştir. Araştırma bulguları ve maruz kaldıkları platform türlerinin reklama yönelik tutumlarındaki rolünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the attitudes of high school seniros studying in the province Şanlıurfa during the 2025-2026 Academic year towards social media advertising practices and the effects of these attitudes on their purchasing behaviors. The study group of the research of 340 students, all of whom are high school seniros. The research data were collected through the face-to-face survey method using the“Attitudes and Thoughts Towards Social Media Advertisements”scale developed by Koçer and Koçkaya (2016). Statistical analyses of the data were conducted using the SPSS 29.0 software. To assess the normality distribution of numerical variables, the Kolmogrov-Smirnov test was applied; since the Kurtosis and Skewness values, which are among the normality assumptions, were within the reference range (1), a normal distribution was obtianed, and parametric statistical tests were utilized. In the evaluation of descriptive statistics, frequency (n), percentage (%), aritmetic mean, standard deviation, and minimum and maximum values were employed. In the study, students' perceptions of advertising content encountered on social media platforms, their positiveand negative attitudes towards these Advertisements, and the informativeness, reliability, entertainment value, and persuasiveness features of the Advertisements were analyzed. The research findings indicate that the types of platforms students are exposed of influencer their purchase intentions and behaviors.