Emek sömürüsü bağlamında insan ticareti suçu
Human trafficking crime in the context of labor exploitation
- Tez No: 807284
- Danışmanlar: PROF. DR. OLGUN DEGİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnsan ticareti, modern kölelik, emek, emek sömürüsü, Palermo Protokolü, ILO Sözleşmeleri, Human trafficking, modern slavery, labor, labor exploitation, Palermo Protocol, ILO Agreements
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
İnsan ticaretinin modern kölelik olgusu olarak ülke mevzuatlarında bağımsız suç şeklinde düzenlenmesi, başta“Palermo Protokolü”olmak üzere çeşitli bölgesel ve evrensel düzeyde kabul edilen sözleşmelerle sağlanmıştır. Bunun yanı sıra ILO Sözleşmeleri de insan ticaretinin zorla çalıştırma bağlamında engellenebilmesi için taraf devletlere birtakım yükümlülükler getirmektedir. Bu doğrultuda insan ticaretinin engellenmesi için yapılan uluslararası girişimlerin 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu m.80'de yansımaları görülmektedir. İnsan ticareti suçunun çoğunlukla failleri olan organize suç örgütlerinin, suçu gerçekleştirdikten sonraki eylemleri de çoğu zaman farklı suçlara vücut vermektedir. Öyle ki bu suçun faillerinin mağdurların iş ve çalışma hürriyetini ihlal etmeleri, fuhşa sürüklemeleri ve dilendirmeleri emek sömürüsünün farklı görünüm biçimlerinin oluşmasına sebep olmaktadır. Çalışmamızda, modern köleliğin kısaca tarihçesine yer verip Türk Ceza Kanunu'ndaki düzenlemesinden bahsettikten sonra emek kavramı ve bu kavramın görünüş biçimleri detaylandırılarak açıklanmaktadır. Özellikle emek sömürüsü bağlamında gündeme gelen insan ticaretinin yaygın ve çok çeşitli görünüm biçimleri olması karşısında, kanun koyucunun bu sömürüyü emek sömürüsü başlığı altında düzenlemeye kavuşturması gerekmektedir. Böylelikle uluslararası bir suç olan insan ticaretinin uzantısı olarak görülebilecek zorla çalıştırma vakalarının tespit edilip cezalandırılabilmesi daha kolay olacaktır.
Özet (Çeviri)
The regulation of modern slavery fact of human trafficking as a crime in the legislation of states is provided by the“Palermo Protocol”and some regional and international agreements. Furthermore, the ILO Conventions impose certain obligations on state parties to prevent human trafficking in the context of forced labor. In this respect, the reflections of ınternatıonal attempt to prevent human trafficking have been seen in article 80 of the Turkish Penal Code No. 5237. Acts of the Criminal enterprises who are perpetrators of the human trafficking crime after commıtıng crıme also cause different offenses. The perpetrators of this crime can cause various forms of labor exploitation such as violating the freedom of work and work of the victims, dragging them into prostitution and beggar. In our study, after briefly mentioning the history of modern slavery and its regulation in the Turkish Penal Code, the concept of labor is explained by detailing the appearance forms of this concept. Due to the widespread and diverse appearance of human trafficking, especially in the context of labor exploitation, the legislator's detailed regulation of labor exploitation under the name of labor exploitation is essential to easily identify and punish the exploitation of labor today.