Güzel sanatlar lisesi müzik öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencileriyle yürütülen çalgı derslerine ilişkin görüşleri
Fine arts high school music teachers' opinions on instrumental lessons with inclusion students
  1. Tez No: 807325
  2. Yazar: BERİVAN DAĞHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, özel gereksinimli bireyler, kaynaştırma, müzik eğitimi, çalgı eğitimi, Special education, individuals with special needs, inclusion, music education, instrument education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: ANKARA MÜZİK VE GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Güzel sanatlar liseleri, resim ve müzik alanında eğitim veren orta öğretim kurumlarıdır. Profesyonel müzik eğitimi veren bu kurumlar, bünyelerine özel yetenek sınavı ile öğrenci kazandırmaktadır. Yeni düzenlemeler doğrultusunda son yıllarda, özel gereksinimli öğrencilerin kaynaştırma öğrencisi olarak kabul edildiği bu kurumlarda yürütülen eğitim öğretim sürecinde bu öğrencilere yönelik farklı düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu düzenlemelerin başında da müzik bölümü derslerinin bel kemiğini oluşturan çalgı dersleri gelmektedir. Çalgı derslerinde gerekli görülen bu düzenleme ihtiyaçları dolayısıyla bu dersi veren öğretmenler kimi zorluklarla karşılaşabilmektedir. Dolayısıyla bu araştırmada, güzel sanatlar liseleri müzik bölümünde görev yapan çalgı öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencileriyle yürüttükleri çalgı dersleri kapsamında dersin işleniş sürecine ilişkin öğretmenlerin görüşlerinin alınması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda güzel sanatlar lisesi müzik öğretmenlerinin, kaynaştırma öğrencileriyle yürüttükleri çalgı dersleri kapsamında; öğretmenlerin derse yönelik hazır bulunuşluk, kaynaştırma öğrencisine yönelik durumlar, ortam ve materyal, uygulama süreci, ölçme ve değerlendirme ve uzaktan eğitim sürecine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara ilindeki 3 devlet güzel sanatlar lisesinde -Ankara Güzel Sanatlar Lisesi (Çankaya), Ankara Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi (Mamak), Ankara Itrî Güzel Sanatlar Lisesi (Sincan)- 2021-2022 öğretim yılının birinci ve ikinci yarı yıllarında görev yapmakta olan ve kaynaştırma öğrencileriyle çalgı eğitimi yürüten 18 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada nitel yöntem tercih edilmiş olup, veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan ve uzman görüşleri alınarak son hali verilmiş 7 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiş ve raporlaştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, müzik öğretmenlerinin meslek öncesi eğitim süreçlerinde özel eğitim dersi almadıkları, hizmet içi eğitimler almadıkları, kaynaştırma öğrencileriyle çalgı derslerine dair hazır bulunuşluklarının olmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerine yönelik BEP hazırlamakta ve uygulamakta zorlandığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerinin müzikal gelişimlerini desteklemeye ve bu konuda bilgi ve tecrübe eksikliklerini gidermeye yönelik uzman bireyler tarafından hizmet içi eğitim programlarının geliştirilmesi sonucuna ulaşılmıştır. Aynı şekilde müzik ve çalgı eğitiminde özel gereksinimli öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik kaynak ve materyallerin hazırlanması ve yaygınlaştırılması için yapılabilecek çalışmaların gerekli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fine arts high schools are secondary education institutions that provide education in painting and music. These institutions, which provide professional music education, admit students through a special talent exam. In recent years, in line with the new regulations, different arrangements are needed for these students in the education and training process carried out in these institutions where students with special needs are accepted as mainstreaming students. Instrument lessons, which constitute the backbone of the music department courses, are at the forefront of these arrangements. It is thought that instrument lesson teachers, who are the implementers of this need for regulation in instrument lessons, face some difficulties in these lessons. Therefore, in this study, it is aimed to obtain the opinions of instrument teachers working in the music department of fine arts high schools about the process of teaching the course within the scope of instrument lessons carried out with inclusive students. In this direction, it was aimed to determine the opinions of fine arts high school music teachers about the readiness of the teachers for the lesson, situations related to inclusive students, environment and materials, application process, measurement and evaluation, and distance education process within the scope of instrument lessons with inclusive students. The study group of the research consists of 18 music teachers working in 3 official state fine arts high schools in Ankara province- Ankara Fine Arts High School (Çankaya), Ankara Mimar Sinan Fine Arts High School (Mamak), Ankara Itrî Fine Arts High School (Sincan) in the first and second semesters of the 2021-2022 academic year and conducting instrumental education with inclusive students. Qualitative method was preferred in the study and semi-structured interview technique was used as one of the interview technique types. The data obtained through a semi-structured interview form consisting of 7 questions prepared by the researchers were analyzed by content analysis method. According to the results of the study, it was determined that music teachers did not take special education courses in pre-vocational education processes, did not receive in-service trainings, and did not have readiness for instrumental lessons with mainstreaming students. It was determined that teachers had difficulty in preparing and implementing IEPs for mainstreaming students. It was concluded that in-service training programs should be developed by experts to support the musical development of mainstreaming students and to overcome their lack of knowledge and experience in this regard. Likewise, it has been determined that there is a need for studies that can be done to prepare and disseminate resources and materials for the needs of students with special needs in music and instrument education.