Havalimanı çalışanlarında işitme kaybı faktörlerinin İstanbul havalimanı örneğinde incelenmesi
Examination of hearining loss factors in airport employees in the example of Istanbul airport
  1. Tez No: 807357
  2. Yazar: TUNCAY ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, gürültü, havalimanı, işitme kaybı, kişisel korunma, Sound, noise, airport, hearing loss, personal protection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bir bütün olarak havacılık sistemi, tartışmasız insanlık tarafından şimdiye kadar tasarlanmış en büyük ve en karmaşık sistemdir. Uçuş ortamı, bir sivilin gönüllü olarak aktif ve istekli bir katılımcı olabileceği en dinamik ve potansiyel olarak tehlikeli alanlardan biridir. Bu sistemi kendi kendini imha etmekten ve büyük miktarlarda yolcuyu öldürmekten alıkoyan ana bileşen, zaman açısından kritik bilgilerin genellikle belirlenmiş bir radyo frekansı üzerinden sesli iletişim yoluyla yayılmasıdır. Sözlü iletişim, hava trafik kontrolü (ATC) – uçak pilot ekibi gibi üyeleri fiziksel olarak ayrılmış ve görsel teması imkânsız kılan ekipler için özellikle önemlidir. Bu tez çalışmasında havalimanında çalışan personellerin ses ve gürültü altında olumsuz etkileri üzerine araştırma yapılmıştır. Çalışma kapsamında katılımcıların cinsiyet dağılımlarına ilişkin sonuçlar, yaş dağılımlarına ilişkin sonuçlar, yaş ortalamalarına ilişkin sonuçlar ve patolojik bulgulara ilişkin sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aviation system as a whole is arguably the largest and most complex system ever conceived by mankind. The flight environment is one of the most dynamic and potentially dangerous areas in which a civilian can be an active and willing participant voluntarily. The main component that keeps this system from selfdestructing and killing large quantities of passengers is the dissemination of timecritical information via voice communication, usually over a designated radio frequency. Verbal communication is especially important for teams whose members are physically separated and whose visual contact is impossible, such as air traffic control (ATC) – aircraft pilot crew. In this thesis study, a research was conducted on the negative effects of the personnel working at the airport under noise and noise. Within the scope of the study, the results of the gender distribution of the participants, the results of the age distribution, the results of the average age and the results of the pathological findings were compared.