Erişkin acil servise başvuran travmatik olmayan kritik hastalarda çeşitli acil skorlama sistemlerinin prognostik performansının karşılaştırılması
Comparison of the prognostic performance of various emergency scoring systems in non-traumatic critical patients registering to adult emergency department
- Tez No: 807366
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET BİLDİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: acil servis, BKS, eccSOFA, REMS, WPSS, eccSOFA, emergency department, REMS, SCS, WPSS
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Skorlama sistemleri, hastalıkların ciddiyeti hakkında ilgili bilgileri sağlamak, hastalara öncelik vermek, hastaların prognozunu belirlemek, bakım kalitesini değerlendirmek ve kaynak tahsisini optimize etmek için potansiyel olarak faydalıdır. Bu çalışmada, acil servis triyajında Emergency Severity Index (ESI) i 1, 2 ve 3 seviye olan travmatik olmayan erişkin hastalarda 30 günlük mortalite, hastaneye yatış ve taburculuğu öngörmede BKS, WPSS, REMS ve eccSOFA skorlarının performansının karşılaştırılması ve Charlson Comorbidity Index ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif gözlemsel çalışma olup 01.09.2021 – 09.10.2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Acil servise başvuran travmatik yaralanması olmayan ilk başvurudaki şikayet ve vital bulgularına göre dahil edilme kriterlerini karşılayan triyaj Acil Ciddiyet İndeksi Skoru 1, 2 ve 3 (ESI 1-2-3) olan 1240 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların acil serviste kalış süreleri, servis/yoğun bakıma yatması ve hastanede yatış süreleri, acil servisten başka merkeze sevk edilen hasta sayısı, başvurularından sonraki 30 gün içindeki ölüm bilgileri kaydedilmiştir. Veriler SPSS 23.0 programı ile analiz edilerek travmatik olmayan erişkin hastalarda 30 günlük mortalite, servis/yoğun bakım yatışı öngörmede BKS, WPSS, REMS ve eccSOFA skorlarının performansının karşılaştırılması ve Charlson Comorbidity Index ile ilişkisi araştırılmıştır. Bulgular: Erişkin acil servise başvuran travmatik yaralanması olmayan hastalar üzerinde yapılan bu çalışmada REMS, WPSS, BKS ve eccSOFA skorlama sistemlerinin 30 günlük mortalite tahmininde iyi performans sergilediği bulunmuştur. Yeni oluşturulan eccSOFA skorlama sistemi ise diğerlerine göre üstün bir performans sergilemiştir. Skorlama sistemlerinin yoğun bakım yatışı tahmininde makul bir performans sergilediği bulunmuştur ve yoğun bakıma yatışı öngörü başarıları karşılaştırıldığında BKS'nin en yüksek ayrım yeteneğine sahip olduğu saptanmıştır. Skorlama sistemlerinin servis yatışı öngörü başarıları karşılaştırıldığında eccSOFA'nın en yüksek ayrım yeteneğine sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: Acil tıp hekimlerinin bu skorlama sistemini kullanarak, yüksek mortalite riski taşıyan hastaları kolayca belirlemelerine, bakım planlarını geliştirmelerine ve tıbbi bakımın kalitesini iyileştirmelerine yardımcı olacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Background: Scoring systems are potentially useful for providing relevant information about disease severity, prioritizing patients, determining patient prognosis, assessing quality of care, and optimizing resource allocation. In this study, it was aimed to compare the performance of SCS, WPSS, REMS and eccSOFA scores in predicting 30-day mortality and hospitalization in non-traumatic adult patients with an Emergency Severity Index (ESI) of 1, 2 and 3 levels in emergency department triage and to investigate their relationship with the Charlson Comorbidity Index. Methods : This study is a prospective observational study and was carried out between 01.09.2021 and 09.10.2021. 1240 patients with triage Emergency Severity Index Score of 1, 2 and 3 (ESI 1-2-3), who applied to the emergency department without traumatic injury and met the inclusion criteria according to their complaints and vital signs at the first admission, were included in the study. The duration of the participants' stay in the emergency room, their admission to the service/intensive care unit and hospitalization, the number of patients referred to a center other than the emergency room, and the death information within 30 days after their admission were recorded. The data were analyzed with the SPSS 23.0 program to compare the performance of SCS, WPSS, REMS and eccSOFA scores in predicting 30-day mortality, ward/intensive care hospitalization in non-traumatic adult patients, and their relationship with the Charlson Comorbidity Index. Results: In this study performed on patients without traumatic injury admitted to the adult emergency department, REMS, WPSS, SCS and eccSOFA scoring systems were found to perform well in estimating 30-day mortality. The newly created eccSOFA scoring system showed a superior performance compared to the others. It was found that the scoring systems showed a reasonable performance in predicting ICU admission, and when the predictive success of ICU admission was compared, SC S was found to have the highest discrimination ability. When the predictive successes of the scoring systems were compared, it was determined that eccSOFA had the highest discrimination ability. Conclusions: We believe that using this scoring system will help emergency medicine physicians easily identify patients at high risk of mortality, improve care plans, and improve the quality of medical care.