Yurttaşlık ideali bağlamında Afro-Türkler üzerine bir alan çalışması ve Afro-Türklere ilişkin haberlerin analizi
A field study on Afro-Turks in the context of citizenship ideal and analysis of news coverage on Afro-Turks
  1. Tez No: 807365
  2. Yazar: EFSUN ERBALABAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞADİYE DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Afro-Türk, yurttaşlık bilinci, medyada kimlik temsili, Afro-Turks, citizenship consciousness, identity representation in the media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Toplumun hiyerarşik yapısı ve bu yapıda daha alt sıralarda kalan gruplar için basın organlarında doğru ve tam temsil önem arz etmektedir. Kişi ya da gruplara yönelik basındaki temsil, toplumun bu kişi veya gruplarla ilgili algısını etkilemektedir. Medya temsillerine genel olarak baktığımızda azınlıkta kalan gruplarla ilgili daha fazla olumsuz mesajın yer aldığı görülürken, tezin konusunu oluşturan Afro-Türklerle ilgili olumlu bir temsilin söz konusu olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın ortaya çıkış nedenini de bu konudaki akademik merak oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında Osmanlı İmparatorluğu tarafından 17. ve 18. yüzyılda Anadolu topraklarına getirilen Afrika kökenlilerin, son 10 yılda ulusal haber ajanslarındaki temsili araştırılmıştır. Anadolu'da son 500 yılda kölelik, evlatlık sürecinden geçerek yurttaşlık bilincine ulaşan ve günümüzde“Afro-Türkler”olarak adlandırılan siyahilerin yurttaşlık ideali perspektifinden haberlerdeki temsil biçimleri incelenmiştir. Tezin birinci bölümünde yurttaşlık ideali, kuramlar ve farklı yaklaşımlar bağlamında ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümünde, Türkiye'de yaşayan siyahilerin Afrika'dan Anadolu topraklarına getiriliş süreci, yaşam koşulları ve hakları tarihsel bağlamda incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde iki ayaklı bir araştırma yürütülmüştür. Araştırmalardan ilki, 3 ulusal haber ajansındaki Afro-Türklere ilişkin haberlerin içerik analizi yöntemiyle incelenmesidir. Bu haber ajansları Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA) ve Demirören Haber Ajansı'dır (DHA). Ulusal haber ajansları evreninde, bu örneklemin evreninin büyük bir çoğunluğunu temsil ettiği düşünülmektedir. Araştırmada 1 Ocak 2013 ila 1 Ocak 2023 tarihleri arasında yazılı, videolu basın ve dijital basın platformunda yayınlanan haberler araştırılmıştır. Bu zaman diliminin seçilmiş olmasının nedeni, konuya ilişkin kapsamlı bir araştırma yapmaktır. Afro-Türklerin yurttaşlık bilincini yansıtan haberlerin kullanım şekli ve okuyucudaki karşılığı da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the context of the ideal of citizenship, correct and comprehensive representation in the media is important for groups that occupy lower positions in the hierarchical structure of society. The media representation of individuals or groups influences the public perception of these individuals or groups. When looking at media representations in general, it is observed that there is a higher prevalence of negative messages concerning minority groups, while a positive representation regarding Afro-Turks, which is the subject of this thesis, has been identified. The motivation behind this study is to research this topic academically. Within the scope of this study, the representation of Africans brought to the Anatolian lands by the Ottoman Empire in the 17th and 18th centuries, and referred to as“Afro-Turks”today, in national news agencies in the past 10 years has been examined. The study focuses on the forms of representation in news articles from the perspective of the citizenship ideal of black people who have transitioned from slavery and adoption processes to citizenship consciousness over the past 500 years in Anatolia, and are now known as“Afro-Turks.”The first chapter of the thesis examines the ideal of citizenship in the context of theories and different approaches. In the second chapter, the process of Africans living in Anatolian lands, their living conditions, and their rights are discussed in a historical context. The third chapter of the thesis presents a two-pronged research approach. The first research is the analysis of news articles related to Afro-Turks in three national news agencies: Anadolu Agency (AA), Ihlas News Agency (İHA) and Demirören News Agency (DHA). It is believed that this sample constitutes a significant majority of the population within the universe of national news agencies. The research investigates news articles published in written, video and digital media platforms between 1 January 2013, and 1 January 2023. The reason for selecting this time frame is to conduct a comprehensive study on the subject. The study also examines the usage of news articles reflecting the citizenship consciousness of Afro-Turks and impact on the readers.