19. yüzyıldan günümüze seyyahların İstanbul gezi güzergâhları üzerine incelemeler
Studies about Istanbul travel routes by travelers since 19th century
  1. Tez No: 807410
  2. Yazar: ECE DULUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCÜMENT BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Turizm, Seyyah, Turist, Edmondo de Amicis, Ernest Mamboury, Istanbul, Tourism, Traveller, Tourist, Edmondo De Amicis, Ernest Mamboury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Gerek ülkemizin gerekse dünyanın en önemli şehirlerinden olan İstanbul'un, dünya üzerindeki stratejik konumu ve geçmişindeki önemli olaylar sebebiyle tarihsel zenginliğinin yüzyıllardır herkes tarafından dikkat çektiği söylenebilir. Ayrıca dünyanın doğusundan batısına kuzeyinden güneyine topraklar arası bir geçiş bölgesi olması sebebiyle insanların farklı nedenlerle ziyaretine konu olmaktadır. Dünya'da Sanayileşme sonrası ortaya çıkmış olan“turizm”kavramı, merak unsurunun da devreye girmesi ile gelişmeye başlamış ve İstanbul'a birçok seyyah, siyasetçi, ajan ve daha birçok kişi ziyaret gerçekleştirmiştir. Bu kişilerin her birinin farklı deneyimleri ile yazmış oldukları kitaplar sayesinde birçok okuyucuya ulaşmış ve bu şehir hatta ülke hakkında çok fazla kişiye fikir vermiştir. Bu tezin konusu 19. Yüzyıl'da İstanbul'a çeşitli sebeplerle gelen yabancı gezginlerin gezi rotalarını ve gezi motivasyonlarını inceleyerek günümüzle benzerlik ve farklılıklarını araştırmaktır. Böylelikle geçmişten günümüze turizm algısının değişimi gözlenerek ve günümüzle kıyaslayarak sektöre fayda sağlaması ve ışık tutması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
It can be said that the historical richness of Istanbul is one of the most important cities of both our country and the world which has attracted attention of everyone for centuries due to its strategic location in the world and important events in its past. In addition, since it is a transition zone between the lands from East to West, from North to South, it is the subject of people's visits for different reasons. The concept of“tourism”, which emerged after industrialization in the world, started to develop with the growing curiosity factor and many travelers, politicians, agents and many other people visited Istanbul. The different experiences of each of these people have reached many readers thanks to the books they wrote and gave many people an idea about this city and even the country. This thesis examines the travel routes and travel motivations of foreign travelers who came to Istanbul for various reasons in the 19th century and investigates the similarities and differences with today. By these means, the change in the perception of tourism from past to present will be observed and it is expected to benefit and shed light on the sector as a result of comparison with today.