Politik hak bağlamında tanınma
Recognition in the context of political right
  1. Tez No: 807426
  2. Yazar: MELİS ŞENSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÜLPER OKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tanınma, Kabul Görme, Hegel, Axel Honneth, Öz-saygı, Recognition, Acceptance, Hegel, Axel Honneth, Self-respect
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tanınma kuramı, karşılıklılık ilişkisinin kurucu bir öge olarak politika felsefesinin temeline oturtulduğu bir kuramdır. İnsanı merkeze koyan düşüncenin aksine insanlar arası ilişkiyi temele oturtmak oldukça dönüştürücü bir etkiye sebep olmuştur. Bu çalışmada tanınma kuramının hem tarihsel hem de çağdaş uğraklarına değinilmektedir. Tanınma kuramı, dört ana başlık altında incelenmektedir. İlk olarak kabul görme mücadelesinin tarihsel izleklerine bakılmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde tanınma, kabul görme olarak ele alınmaktadır. Bu başlık altında ilk olarak Antik Yunan dünyasında Dionysosçuluk kültü işlenmiştir. Sonrasında Sophokles'in Antigone tragedyasından Polyneikes'in cenazesi bağlamında bir kabul görme tartışması yürütülmektedir. Platon felsefesindeki kabul görme düşüncesi ise Francis Fukuyama'nın Platon yorumu üzerinden açıklanmaktadır. Platon'un Devlet diyaloğundaki Gyges'in yüzüğü miti, insanın ahlaki görünürlüğünü tartışmaya olanak sağlamaktadır. Daha sonrasında Thomas Hobbes'un toplumsal onur arzusundan bahsedilmiş ve son olarak Jean-Jacques Rousseau'nun amour propre kavramı kabul görme bağlamında işlenmiştir. Georg Wilhelm Friedrich Hegel felsefesinde“tanınma”çok temel bir noktada durup tüm felsefesine sirayet ettiği için iki bölümde açıklamak daha uygun görülmüştür. Öncelikle özbilincin kurulumu bağlamında tanınma ele alınmıştır. İlk olarak Hegel'in Jena dönemi eserlerinde tanınmayı nasıl kurduğu ve oluşacak olan tanınma kuramının temellerini nasıl attığı incelenmiştir. Sonrasında bilinç-özbilinç ayrımı yapılmıştır. Bu bağlamda Hegel'in Rene Descartes ve Immanuel Kant'ı özneyi kurmaları bakımından eleştirilerine yer verilmiştir. Son olarak ise köle-efendi diyalektiği işlenmiş ve kölenin ideolojilerine değinilmiştir. Üçüncü bölüm ise Hegel'in hukuk felsefesindeki tanınma kuramına yöneliktir. Öncelikle Hegel'in doğal hukukçulara eleştirisi ele alınmıştır. Sonrasında soyut hak ve aşamaları, ardından ise törellik aşamalarındaki tanınma süreçleri işlenmiştir. Çalışmanın son bölümü ise Hegel yorumcusu olan Axel Honneth'e ayrılmıştır. Öncelikle Honneth'in Hegelci tanınma kuramına yorumu işlenmiş, sonrasında tanınmayı nasıl kurduğuna değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recognition theory is a theory in which the reciprocity relationship is based on political philosophy as a founding element. Contrary to the thought that puts people in the center, putting the relationship between people on the basis has had a very transformative effect. In this study, both historical and contemporary moments of recognition theory are mentioned. Recognition theory is examined under four main headings. Firstly, the historical traces of the struggle for acceptance are examined. In the first part of the study, recognition is considered as acceptance. Firstly, under this title, the cult of Dionysianism was handled in the Ancient Greek world. Afterwards, a discussion of acceptance is carried out in the context of the funeral of Polyneices from Sophocles' tragedy Antigone. The idea of acceptance in Plato's philosophy is explained through Fukuyama's interpretation of Plato. The myth of the ring of Gyges in Plato's Republic dialogue makes it possible to discuss the moral visibility of human. Later, Hobbes' desire for social honor is mentioned and finally Rousseau's concept of amour propre is processed in the context of acceptance. Since“recognition”in Hegel's philosophy stands at a very basic point and spreads to his whole philosophy, it is more appropriate to explain it in two parts. First of all, recognition is discussed in the context of the establishment of selfconsciousness. First of all, how Hegel established recognition in the works of the Jena period and how he laid the foundations of the recognition theory that would emerge was examined. Afterwards, the distinction between consciousness and selfconsciousness was made. In this context, Hegel's criticisms of Descartes and Kant in terms of establishing the subject are included. Finally, the slave-master dialectic has been studied and the ideologies of the slave have been mentioned. The third part is about the recognition theory in Hegel's philosophy of law. First of all, Hegel's critique of natural lawyers is discussed. Afterwards, the abstract rights and stages, and then the recognition processes in the ethical life stages are discussed. The last part of the study is devoted to Honneth, who is the interpreter of Hegel. First of all, Honneth's interpretation of the Hegelian recognition theory is processed, and then how he establishes recognition is mentioned.