Çalışanlarda pozitif ses çıkartmanın işten ayrılma niyetine etkisinde lider üye etkileşiminin aracı rolü
The mediating role of leader-member interaction on the effect of positive voice behavior on turnover intention among employees.
  1. Tez No: 807447
  2. Yazar: FALIS ABSHIR ALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE DARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Ses Çıkartma, İşten Ayrılma Niyeti, Lider Üye Etkileşimi, Verimlilik, Positive Voice Behavior, Turnover Intention, Leader-Member Interaction, Productivity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Günümüzde bilgi ve deneyimin gelişmesiyle birlikte kişilerin kendisi için yaptığı yatırımlar işletme açısından da değer yaratmaktadır. Bu nedenle, çalışanları örgütte tutma, bireysel performans, verimli bir çalışanın, örgütsel üretkenliğe yol açtığı ve beklentileri karşılanan çalışanların işletmenin verimliliğini arttırdığı örgütler tarafından kabul edilmektedir. Çalışanlar her zaman önerilerini kuruma katmak ve paylaşmak isterler. Pozitif ses çıkartma davranışı, çalışanların görevlerini daha etkin ve verimli bir biçimde uygulayabilmeleri için yapıcı öneriler geliştirebilmesi, bunlarıda yöneticileri ve çalışma arkadaşları ile paylaşmasıdır. Çalışanın örgüte karşı bağlılık hissettiği, güven ortamının sağlandığı örgütlerde çalışanlar düşüncelerini daha rahat ifade edebilmektedir. Genellikle çalışanlara öncelik verilmeyen ve sorunlarının çözülmediği örgütlerde işten ayrılma oranı yükselmektedir. Bu nedenle, örgütün daha verimli iş performansına sahip olabilmesi için örgütteki olumlu iklimin ve lider-üye etkileşiminin oluşturduğu sinerji etkisinin önemi de büyüktür. Bu çalışmanın amacı, çalışanlarda pozitif ses çıkartmanın işten ayrılma niyetine etkisinde lider-üye etkileşiminin aracı rolünün İstanbul'da sağlık sektöründe görev alan 450 personel üzerinde yapısal eşitlik modeli yardımıyla belirlenmesidir. Yapılan analizler neticesinde elde edilen sonuçlarda, pozitif ses çıkartma ile işten ayrılma niyeti boyutları arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak sağlık sektöründe pozitif ses çıkartma yaklaşımı işten ayrılma niyeti üzerinde olumlu bir etki sağlamakta ve lider üye etkileşiminin önemli bir aracı rolü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the development of knowledge and experience in today's world, investments made by individuals for themselves also create value for businesses. Therefore, it is recognized by organizations that keeping employees in the organization, individual performance, and the productivity of efficient employees lead to organizational productivity, and that employees whose expectations are met increase the efficiency of the business. Employees always want to bring and share their suggestions to the organization. Positive voice behavior is the development of constructive suggestions for employees to perform their duties more effectively and efficiently, and to share them with their managers and colleagues. In organizations where employees feel a sense of loyalty to the organization and a trust environment is provided, employees can express their thoughts more easily. In organizations where employees are generally not given priority and their problems are not resolved, the rate of leaving their jobs increases. Therefore, the importance of the synergy effect created by the positive climate in the organization and the leader-member interaction for the organization to have more efficient job performance is also significant. The purpose of this study is to determine the mediating role of leader-member interaction on the effect of positive voice behavior on turnover intention among 450 personnel working in the healthcare sector in Istanbul through structural equation modeling. As a result of the analysis, it was determined that there was a negative and significant relationship between positive voice behavior and turnover intention dimensions. Consequently, the positive voice behavior approach in the healthcare sector has a positive effect on turnover intention and leader-member interaction plays an important mediating role.