Architectural management for sustainable buildings
Sürdürülebilir binalar için mimari yönetimi
- Tez No: 807450
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir binalar, iklim değişikliği, çevre dostu, sürdürülebilir tasarım, Sustainability, sustainable buildings, climate change, environmental friendly, sustainable design
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezin ana teması, insanlığın geleceği ve bu gezegenin (gidecek başka bir yerin olmadığı) geleceği için bireysel ve kolektif sorumluluğun önemidir. İklim değişikliği nedeniyle, şu anda sektörümüzde yaptığımız bina tasarımı da dahil olmak üzere ürettiğimiz her şeyde çevreyi doğru bir şekilde düşünmeye başlamazsak, geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşmanın eşiğindeyiz. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle, çevresel uygulamaların yapı ve mimari endüstrilere entegrasyonu için artan bir talep var. Bu tez bu ihtiyacı araştırmaktadır. Enerji verimli olma yeteneği, sürdürülebilirliğin en önemli özelliğidir ve mimarlar, hem dış hem de inşa edilmiş çevreyi enerji verimli bir şekilde entegre etme girişiminde sürekli olarak yeni teknolojileri uyarlamaktadır. Bu tez için önerilen taslak, konuyla ilgili en son araştırmaları gözden geçirdikten sonra geliştirilmiştir. Kapsamlı bir literatür taramasının ardından, bir bina projesinin yaşam döngüsü boyunca dikkate alınması gereken stratejiler ve prosedürler dahil olmak üzere her bir ilke ayrıntılı olarak tartışılmaktadır. Bu alanın daha iyi anlaşılmasını sağlamak için dünyanın dört bir yanından vaka çalışmaları da dahil edilmiştir. Tasarım sırasında ekonomik, sosyal ve çevresel hususlar arasında uygun bir denge sağlamak için, inşaat ana hatları, inşaat projelerini değerlendirirken kullandıkları veriler göz önünde bulundurularak profesyoneller tarafından yeniden tanımlanmalı ve böylece inşaat sektörünün uzun vadeli uygulanabilirliğine katkıda bulunmalıdır. Çevresel uygulamaların entegrasyonunun bir sonucu olarak, mimarlık alanını önemli ölçüde değiştiren önemli kamusal değişimlere yol açan daha çevre dostu bilinç ortaya çıktı. Çevre dostu mimariye doğru hareket, yapılı ve doğal çevre arasındaki ilişkileri önemli ölçüde canlandırmaya çalıştı. En önemli yol, sürekli olarak daha fazla enerji verimliliği için zorlamak ve aynı zamanda yeni sürdürülebilir teknolojileri araştırmak ve özellikle tasarımın ilk aşamalarında herhangi bir kararın yansımalarını daima akılda tutmak olmuştur. Enerji verimli tasarımın sürekli göz önünde bulundurulması kavramını, geleceğin taleplerine müdahale etmeden mevcut ihtiyaçlarını karşılayan genel bir kavramı ifade eden sürdürülebilirlik kelimesi ile tanımlamak mümkündür. AIA'ya göre, mimarlar tasarımlarında enerji simülasyonu kullanmayı düşünmelidir. İnşaat projelerinde iyileştirilmiş enerji verimliliği sistemleri, büyük ölçüde bina tasarımcılarının çabalarıyla mümkün olmaktadır. Enerji optimizasyonu üzerinde en büyük etkiye sahip kararlar, tasarım sürecinin ilk aşamalarında alınır. Tipik olarak, tasarımcılar çok geç olana kadar bu değerlendirmeleri kullanmazlar.
Özet (Çeviri)
The central theme of this thesis is the importance of individual and collective responsibility for the future of humanity and the future of this planet (where there is no other place to go). Because of climate change, we are on the verge of reaching a point of no return unless we begin to properly consider the environment in everything we produce, including the design of buildings, which we are doing right now in our industry. Because of global warming and climate change, there is an increasing demand for the integration of environmental practices into the building and architectural industries. This thesis investigates this need. The ability to be energy efficient is the most important feature of sustainability, and architects are constantly adapting new technologies in an attempt to integrate both the outside and the constructed environment in an energy efficient manner. The suggested outline for this thesis was developed after reviewing the most recent research in the topic. Followed by an extensive review of the literature, each principle is discussed in detail, including the strategies and procedures that should be taken into consideration throughout the life cycle of a building project. Case studies from around the world are also included to ensure a better understanding of this field. In order to achieve a suitable balance between economic, social, and environmental considerations during design, the construction outlines should be redefined by the professionals considering the data they use when appraising building projects, thereby contributing to the long-term viability of the construction sector. More ecofriendly consciousness has emerged as a result of the integration of environmental practices, which has sparked significant public changes that have altered the area of architecture significantly. The movement toward environmentally friendly architecture has attempted to revitalize the relationships between the built and natural surroundings to a significant degree. The most important means has been to continually pushing for greater energy efficiency while also investigating new sustainable technologies and always keeping the repercussions of any decision in mind, most notably in the first phases of designing. It is possible to define the concept of continuous consideration of energy efficient design with the word sustainability, which refers to a general notion that satisfies its current needs without interfering with the demands of the future. According to the AIA, architects should consider using energy simulation in their designs. Improved energy efficiency systems in construction projects are made possible in large part by the efforts of building designers. The decisions that have the greatest impact on energy optimization are taken during the early stages of the design process. Typically, designers do not use those assessments until it is too late.