Elektrik kapasitif tedavinin U87 ve T98-G glioblastom hücre hatları üzerine etkisi
Effect of electric capacitive therapy on U87 and T98-G glioblastoma cell lines
  1. Tez No: 807678
  2. Yazar: ERAY ABAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ULUTABANCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Glioblastom, GBM, Elektrik alan tedavisi, ECCT, U87, T98-G, MTT, Glioblastoma, GBM, Electric field therapy, ECCT, U87, T98-G, MTT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Santral sinir sisteminin en kötü prognoza sahip olan ve en sık görülen tümörü Glioblastom dur. 21.yüzyılda halen etkili bir tedavisinin olmaması bu tümörün önemini artırmaktadır. Görünüş olarak karmaşık olan bu tümörün tedavisinde, kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi yöntemleri kullanılmasına karşın, sağkalım süresi oldukça kısadır. Bu nedenle tümör etyolojisini ortaya çıkarılması ve buna yönelik tedavilerin düzenlenmesi önem arzetmektedir. Elektro-Kapasitif Kanser Tedavisi (ECCT), kapasitans tekniğini kullanan elektrik polarizasyon prensibine dayanmaktadır. Temassız elektrotlardan gelen ve vücuda akan elektrik akımı, kapasitif elektrotlar yardımıyla tümör hücrelerine yönlendirilir. Bu akım tümör hücrelerin bölünmesini durdurur ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller (1). Elektrik alan tedavisi ile ilgili literatürde birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmaların çok büyük bir kısmı impedans teknik ile uygulanan Tumor Treatment Fields (TTFields) ile yapılmıştır. Bizim çalışmamızda yine bir elektrik alan tedavisi olan fakat kapasitif teknik ile çalışan ve cilt teması olmadan uygulanabilen ECCT ile GBM hücre hatları olan T98-G ve U87 hücre hatları üzerinde çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmada hücre kültürleri hazırlanarak T98-G ve U87 hücre hatları çoğaltıldı ve MTT testi uygulanarak ECCT sonrası hücre canlılıkları ölçüldü. ECCT sonrası GBM hücre hatları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı hücre çoğalmasında baskılanma görüldü. Bu sonuçlar baz alınarak yapılacak ileri çalışmalar ile ECCT nin GBM tedavisinde önemli bir yerinin olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Glioblastoma is the most common tumor of the central nervous system with the worst prognosis. The lack of an effective treatment in the 21st century increases the importance of this tumor. Although chemotherapy, radiotherapy and surgical methods are used in the treatment of this seemingly complex tumor, the survival time is quite short. For this reason, it is important to reveal the etiology of the tumor and to regulate the treatments for it. Electro-Capacitive Cancer Therapy (ECCT) is based on the principle of electric polarization using the capacitance technique. The electric current coming from the non-contact electrodes and flowing into the body is directed to the tumor cells with the help of capacitive electrodes. This current stops tumor cells from dividing and prevents cancer cells from multiplying (1). There are many studies in the literature on electric field therapy. Most of these studies have been done with Tumor Treatment Fields applied with impedance technique. In our study, ECCT, which is an electric field therapy but works with capacitive technique and can be applied without skin contact, was studied on T98-G and U87 cell lines, which are GBM cell lines. In the study, cell cultures were prepared and T98-G and U87 cell lines were multiplied, and cell viability was measured after ECCT by applying the MTT test. Statistically significant suppression of cell proliferation was seen on GBM cell lines after ECCT. Based on these results, it was concluded that ECCT may have an important place in the treatment of GBM with further studies to be conducted.