Kronik obstrüktif akciğer hastalığında yürüyüş sırasında yürüyüşün zaman mesafe karakteristikleri ve kol salınımlarının incelenmesi
Investigation of spatiotemporal gait parameters and arm swings characteristics during gait in patients with chronic obstructive pulmonary disease
  1. Tez No: 807679
  2. Yazar: HİDAYE YAMIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner hastalık, kronik obstrüktif, Yürüyüş, Postür, Üst Ekstremite, Pulmonary disease, chronic obstructive, Gait, Posture, Upper Extremity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Solunum Fizyoterapisi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) pulmoner sistemde başlayan ve lokomotor sistemi de etkileyen multisistemik bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, KOAH'lı bireylerde kol salınımını ve yürüyüşün zaman mesafe karakteristiklerini incelemekti. Çalışmaya 40- 65 yaş aralığında 20 KOAH'lı hasta ve 20 sağlıklı birey dahil edildi. Bireylerin demogrofik bilgileri kaydedildi. KOAH'lı bireylere semptom ve hastalık şiddetinin belirlenmesi için KOAH Değerlendirme Testi (CAT), Modified Medical Research Council Dispne Skalası (mMRC), Bileşik KOAH Değerlendirmesi ve solunum fonksiyon testleri uygulandı. Fonksiyonel egzersiz kapasitesi 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) ve üst ekstremite fonksiyonel egzersiz kapasitesi 6 Dakika Delikli Pano ve Halka Testi (6PBRT) ile değerlendirildi. Denge ve düşme riski Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKYT) ile değerlendirildi. Postür ve postürle ilişki durumlar Corbin Postür Skalası, Skapular Diskinezi Testi ve Lateral Skapular Kayma Testi ile değerlendirildi. Yürüyüşün zaman mesafe karakteristikleri ve kol salınımları 6 dakikalık yürüme sırasında sekiz adet kızılötesi tabanlı aydınlatma kullanan optik kamera sistemi ile yarı karartılmış laboratuvar ortamında yürüyüş analizi ile değerlendirildi. Yürüyüş sırasındaki kol salınımları mesafe açısından gruplar arasında benzerdi (p>0,05). Kol salınımının toplam açısı gruplar arasında benzerdi (p>0,05). Sağlıklı bireylerde kol salınımının toplam açısı fleksiyonekstansiyon ekseninde sağ kolda daha fazlayken, abduksiyon-adduksiyon ekseninde sol kolda daha fazlaydı (p0,05). Bu sonuçlara göre KOAH'lı hastaların kol salınımları sağlıklı bireylere göre azalmaktadır. KOAH'lı hastalarda sağlıklı bireylere göre kol salınımı daha fazla abduksiyon ve simetrik bir paternde ortaya çıkmaktadır. Bu alanda çalışan sağlık profesyonellerine postürün ve gözlemsel olarak kol hareketlerinin incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a multisystemic disease that begins in the pulmonary system and also affects the locomotor system. The aim of this study was to investigate the arm swings and spatiotemporal gait characteristics in patients with chronic obstructive pulmonary disease. Twenty COPD patients aged between 40- 65 years and 20 healthy individuals were included in the study. Demographic information of the individuals were evaluated. To determine disease symptom and severity of disease, COPD Assessment Test (CAT), Modified Medical Research Council Dyspnea Scale (mMRC), Combined COPD Assessment, and pulmonary function test were performed in individuals with COPD. Functional exercise capacity was evaluated using 6 Minute Walk Test (6MWT) and upper extremity functional exercise capasity was evaluated 6 Minute Pegboard and Ring test (6PBRT). Balance and fall risk were evaluated via Berg Balance Scale (BBS) and Time Up and Go Test (TUG) respectively. Posture and posture related conditions were evaluated via Corbin Postural Rating Scale, Scapular Dyskinesia Test and Lateral Scapular Slide Test. The spatiotemporal gait characteristics and arm swings were evaluated using gait analysis in semi-darkened laboratory environment with eight optical camera system using infrared based lighting during six minute walk. Arm swings were similar in terms of magnitude between the groups during gait (p>0.05). The total angle of arm swings were similar between the groups (p>0.05). In the flexion-extension axis, the total angle of arm swings was higher in the right arm; in the abduction-adduction axis, the total angle of arm swings was higher in the left arm in healthy individuals (p0.05). According to these results, arm swings declined compared to healthy individuals in patients with COPD. More abduction and symmetrical pattern was found in patients with COPD than healthy individuals during arm swings. For further studies, investigation of posture and arm swings observationally in patients with COPD are recommended to health professionals working in this field.