Kronik ayak bileği instabilitesi olan voleybolcularda denge ve patlayıcı güç üzerine morfolojik bir çalışma
A morphological study on balance and explosive power in volleyball athletes with chronic ankle instability
  1. Tez No: 807680
  2. Yazar: MERVE ÇÖMLEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Sporcu, Ayak Bileği, Ultrasonografi, Athletes, Ankle, Ultrasonography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı kronik ayak bileği instabilitesi olan voleybolcularda gövde stabilizasyonunda görev alan kasların (transversusu abdominis, lumbar multifidus), alt ekstremite patlayıcı kuvvette rol alan kasların (vastus lateralis, gastroknemius), anteriotalofibular ligamentin morfolojik özelliklerinin denge ve patlayıcı kuvvet üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya yaşları 14-22 yıl arası olan 12 sağlıklı (kontrol grubu), 16 ayak bileği instabilitesi olan toplam 28 kadın voleybolcu dahil edildi. İnstabilite varlığı Uluslararası Ayak Bileği Konsorsiyumu'nun belirlemiş olduğu dahil edilme kriterlerine göre belirlendi. Çalışmanın ilk aşamasında sporcuların demografik bilgileri ve instabilite varlığını belirlemek için anketler sorgulandıktan sonra saha testleri gerçekleştirildi. Sporcuların alt ekstremite dinamik denge performansı Y-Denge Testi ile, patlayıcı kuvvetleri çömelerek sıçrama ve karşı tarafa sıçrama testi ile, lumbar bölge stabilizasyonu Sahrmann's Core Stabilite Testi ile değerlendiridi. Sporcuların kas morfolojik özelliklerini değerlendirmek için ultrason ölçümleri bilateral hem dinamik hem statik pozisyonda lumbar multifidus ile transversus abdominis için fasikül kalınlıkları; vastus lateralis ile lateral gastroknemius için kas kalınlığı, fasikül uzunluğu, pennasyon açısı ve anteriortalofibular ligamentin kalınlığı ve uzunluğu bilateral ölçüldü. Transversus abdominis, lumbar multifidus, lateral gastroknemius ve lumbar multifidus kaslarının hem statik hem dinamik pozisyonda morfolojik özellikleri benzerdi (p>0.05). Y-denge, kor stabilite test sonuçları ve sıçrama yükseklikleri gruplar arası benzer bulundu (p>0.05). Kontrol grubunun patlayıcı güç sonuçları instabilite grubuna göre daha yüksek bulundu (p0,05). Dinamik pozisyonda lumbar multifidus kas kalınlığı etkilenen tarafta daha fazla bulundu (p0,05). İnstabilite bulunan kadın voleybol sporcularında transversus abdominis, vastus lateralis ve lumbar multifidus kaslarının morfolojik özelliklerinin değiştiği, iskelet kaslarının adaptif değişiklikler gösterdiği; instabilitenin minimum sürede maksimum kontraksiyon yeteneğini azaltmasına rağmen dinamik denge performansı, kor stabilizasyon ve sıçrama yüksekliklerinde fark yaratmadığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlara göre instabilite varlığının proksimal yapıları etkileyebileceği ve kronik ayak bileği instabilitesinin sadece ayak bileği ve çevresinin değerlendirilmesiyle sınırlı kalmaması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of morphological features of the muscles involved in trunk stabilization (transversus abdominis, lumbar multifidus), muscles involved in lower limb explosive power (vastus lateralis, gastrocnemius), anteriotalofibular ligament on balance and explosive power in volleyball players with chronic ankle instability. A total of 28 female volleyball players, 12 healthy volleyball players (control group) aged 14-22 years, and 16 volleyball players with ankle instability were included in the study. The presence of instability was determined according to the inclusion criteria set by the International Ankle Consortium. In the first stage of the study, field tests were carried out after the questionnaires were questioned to determine the demographic information of the athletes and the presence of instability. Explosive power with the Y-Balance Test, the Squat Jump and Counter-Movement Jump test, and the lumbar stabilization with the Sahrmann's Core Stability Test were evaluated. Ultrasound measurements were performed to evaluate the muscle morphological characteristics of the athletes. Measurements were fascicle thicknesses for lumbar multifidus and transversus abdominis in both dynamic and static positions bilaterally; For the vastus lateralis and lateral gastrocnemius, fascicle thickness, fascicle length, pennation angle were recorded, and the thickness and length of the anteriortalofibular ligament were taken bilaterally. Morphological features of transversus abdominis, lumbar multifidus gastrocnemius lateralis and lumbar multifidus muscles were similar in both static and dynamic positions (p>0.05). Y-balance, core stability test results and jump heights were similar between groups (p>0.05). The explosive power results of the control group were higher than those of the instability group (p0.05). Lumbar multifidus muscle thickness was found to be greater on the affected side in dynamic position (p0.05). Architectural features of transversus abdominis, vastus lateralis and lumbar multifidus muscles have changed in female volleyball players with instabilty, and skeletal muscles show adaptive changes; It was concluded that although instability reduces maximum contraction ability in minimum time, instability has no effect on dynamic balance performance, core stabilization and jump heights. According to these results, it is suggested that the presence of instability may affect the proximal structures and that chronic ankle instability should not be limited to the evaluation of the ankle and its surroundings.