Obstrüktif uyku apne'li hastalarda inflamatuar belirteçlerle (nötrofil/lenfosit oranı ve platelet/lenfosit oranı) apne-hipopne ındeksi (AHİ) arasındaki ilişki
The relationship between inflammatory markers (neutrophil/lymphocyte ratio and platelet/lymphocyte ratio) and apnea-hypopnea index (AHİ) in patients with obstructive SLEEP apnea syndrome
  1. Tez No: 807696
  2. Yazar: ALPEREN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT KULECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku apnesi, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı, AHI, Sleep apnea, neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio, AHI
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Obstrüktif Uyku Apne sendromu (OUAS) uyku sırasında tekrarlayan tam (apne) veya parsiyel (hipopne) üst solunum yolu obstrüksiyonu epizodları ve sıklıkla kan oksijen satürasyonunda azalma ile karakterize bir hastalıktır. Yapılan bazı çalışmalarda, Nötrofil lenfosit oranı (NLO) ve platelet lenfosit oranı (PLO) değerleri ile hastalıkların şiddeti arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Çalışmamızın amacı hastalığının şiddetini öngörmede tam kan sayımı gibi basit bir kan testinden elde edilen nötrofil lenfosit oranı ve platelet lenfosit oranının hastalığın şiddetiyle ilişkisini belirlemektir. Yöntem: 16 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uyku Laboratuvarı'nda Obstrüktif Uyku Apne tanısı konan 191 hastanın yaşı, cinsiyeti, sigara öyküleri, boy, kilo, boyun çevresi ,hemogram, tiroid fonksiyon testi, solunum fonksiyon testi, kolesterol düzeyleri , posterior anterior akciğer filmleri, Apne-hipopne indeksleri, tanılı ek hastalıkları, aldıkları tedaviler retrospektif yöntemle hastane otomasyon sisteminden ve dosyalarından incelenerek kaydedilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalamaları 50,1±11,5 yıl iken; 142 (%74,3)'si erkekti. Sigara kullanımı hastalardan 95 (%49,7)'inde gözlenirken, ortalama sigara kullanımı 20,4±10,5 paket/yıl idi. Ek hastalık oranı kadın hastalarda, erkek hastalara göre daha yüksek bulundu (p=0,015). Hastaların BMI değerleri ile AHI grupları arasında da anlamlı bir farklılık olduğu gözlenirken (p=0,021), bu farklılığın AHI grubu Ağır olan hastaların, AHI grubunda orta olan hastalara göre daha yüksek BMI değerine sahip olmasından kaynaklandığı saptandı. Hastaların AHI değeri ile lenfosit değerinin negatif, TG değerleri ile AHI arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu gözlendi (sırasıyla r=0,248; r=0,153). Ayrıca NLO ve Platelet/Lenfosit değerleri arasında ise pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu tespit edildi (sırasıyla r=0,162; r=0,175). Çalışmada AHI hafif+orta ve ağır grupları ile değerlendirilen NLO ve Platelet/Lenfosit değerlerinin tanısal test performansları göre; NLO değerinin duyarlılığının %47,4; Platelet/Lenfosit oranının duyarlılığının ise %62,26 olduğu gözlenirken; en iyi tanısal test performansının Platelet/Lenfosit oranı olduğu tespit edildi. Tartışma ve Sonuç: OSAS' da artan NLO, bu hastalarda apne ve hipopnenin yapmış olduğu inflamasyona sekonder, komorbid hastalıklara bağlı ve üst hava yollarındaki gelişen nötrofil hakimiyetine bağlı gelişiyor olabilir. Tam kan ölçümüyle kolayca elde edilebilen, ucuz ve pratik bir yaklaşımla OSAS hastalarında hastalığın şiddetini öngörmede ve göstermede NLO ve PLO' nun kullanışlı olabileceği düşünmekteyiz ancak OSAS' da AHI ile NLO ve PLO ilişkisini daha net anlayabilmek için hala daha kapsamlı ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is a disorder characterized by recurrent episodes of complete (apnea) or partial (hypnea) upper airway obstruction during sleep and often a decrease in blood oxygen saturation. In some studies, a positive correlation was found between Neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-lymphocyte ratio (PLR) values and the severity of diseases. The aim of our study is to determine the relationship between the neutrophil lymphocyte ratio and platelet lymphocyte ratio obtained from a simple blood test such as complete blood count to predict the severity of the disease. Methods: The age, gender, smoking history, height, weight, neck circumference, complete blood count, thyroid function test, respiratory function test, cholesterol levels, posterior anterior lung films, Apnea-Hypopnea Indices, diagnosed comorbidities, and treatments received of 191 patients diagnosed with Obstructive Sleep Apnea at the Chest Diseases Sleep Laboratory of Çukurova University Medical Faculty Hospital between January 16, 2021, and December 31, 2021, were examined and recorded retrospectively from the hospital automation system and files. Results: The mean age of the patients was 50.1±11.5 years; 142 (74.3%) were male.Of the patients, 95 (49.7%) were smokers, with an average smoking duration of 20.4±10.5 pack-years. The rate of comorbidity was higher in female patients than in male patients (p=0.015). While there was a significant difference between the BMI values of the patients and the AHI groups (p=0.021), it was determined that this difference was due to the higher BMI values of the patients in the AHI group with the severe group compared to the patients with the medium group in the AHI group. It was observed that there was a negative correlation between the AHI value and the lymphocyte value of the patients, and a weak positive relationship between the TG values and AHI (r=0.248; r=0.153), respectively. In addition, a weak positive correlation was found between NLR and PLR values (r=0.162; r=0.175, respectively). In the study, according to the diagnostic test performances of NLR and Platelet/Lymphocyte values evaluated with AHI mild+moderate and severe groups; The sensitivity of the NLR value was 47.4%; The sensitivity of the PLR ratio was observed to be 62.26%; Platelet/Lymphocyte ratio was found to be the best diagnostic test performance. Discussion and Conclusion: Increased NLR in OSAS may be secondary to inflammation caused by apnea and hypopnea in these patients, due to comorbid diseases and due to neutrophil dominance in the upper airways. We think that NLR and PLR may be useful in predicting and showing the severity of the disease in OSAS patients with a cheap and practical approach that can be easily obtained by whole blood measurement, but more comprehensive and multicenter studies are still needed to better understand the relationship between AHI and NLR and PLR in OSAS.