Türk erkeklerinde tecavüz mitlerini kabul etme ve cinsiyet eşitliği tutumları arasındaki ilişki
The relationship between accepting rape myth and attitude toward gender equality in Turkish men
  1. Tez No: 807707
  2. Yazar: MARWA ABOU KHAMIS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Sosyoloji, Forensic Medicine, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, cinsiyet eşitliği, erkek, kadın, cinsel saldırı, tecavüz, cinsiyet rolleri, mağdur, adalet sistemi, Gender, gender equality, men, women, sexual assault, rape, gender roles, victim, justice system
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Anabilim Dalı yüksek lisans tezi amacıyla yapılmıştır. Tüm dünyada ve Türkiye'de halen daha tartışılan toplumsal cinsiyet eşitliği ve tecavüz mitlerinin kabulünü literatürde incelemek, çalışmalara bakmak ve yeni bir araştırma ile literatüre katkı sağlamak hedeflenmiştir. Araştırmanın amacı Türk erkeklerinde toplumsal cinsiyet eşitliği tutumlarının tecavüz mitlerini kabulünde nasıl bir rol oynadığını incelemektir. Araştırmaya toplamda 400 Türk erkek katılmıştır. 18-55 yaş aralığında olan bireyler dahil edildiğinden araştırma amacı dışında kalan 2 kişi analizlere dahil edilmemiştir. Katılımcılara 3 adet soru formu yöneltilmiştir. Demografik bilgi formu (Cinsiyet, yaş, medeni durum, maddi durum, eğitim durumu ve meslek), Erkeklerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutumu Ölçeği (ETCETÖ)'nin Türkçe uyarlaması ve Illinois Tecavüz Mitleri Kabul Ölçeği Kısa Formu (İTMKÖ)'nun Türkçe uyarlaması. Araştırma Google form ile internet ortamı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları IBM Spss v.21 paket program ile analiz edilmiştir. Analizlerde parametrik olmayan bir dağılım olduğundan Kruskall Wallis testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Türk erkeklerinin toplumsal cinsiyet eşitliği tutumları ve tecavüz mitleri kabulü arasında ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda Erkeklerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Ölçeği (ETCETÖ) 4 alt boyutları (aile içi şiddet (AİŞ), cinsel ilişki alanı (CİA), üreme sağlığı ve hastalıkların önlenmesi alanı (ÜSHÖA), ev işleri ve genel yaşam alanı (EİGYA)) arasında yapılan analizlerde her alt boyutun birbiri ile pozitif yönlü ilişki gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out for the purpose of the master thesis of Istanbul UniversityCerrahpaşa Institute of Forensic Medicine and Forensic Sciences Department of Social Sciences. It is aimed to examine the acceptance of gender equality and rape myths, which are still discussed all over the world and in Turkey, in the literature, to look at the studies and to contribute to the literature with new research. The aim of the study is to examine how gender equality attitudes play a role in the acceptance of rape myths in Turkish men. A total of 400 Turkish men participated in the study. Since individuals between the ages of 18-55 were included, 2 people who were out of the scope of the research were not included in the analysis. Three questionnaires were directed to the participants. Demographic information form (gender, age, marital status, financial situation, educational status, and occupation), Turkish version of the Gender Equitable Men Scale (GEMS) and The Turkish version of Illinois Rape Myths Acceptance Scale Short Form (IRMA). The research was carried out on the internet with Google form. The findings of the research were analyzed with the IBM Spss v.21 package program. The Kruskall Wallis test was used for the analysis since it was a non-parametric distribution. As a result of the research, a relationship was found between Turkish men's gender equality attitudes and acceptance of rape myths. At the same time, The Gender Equitable Men Scale (GEMS) has 4 sub-dimensions (Violence Domain Items (VDI), Sexual Relationships Domain Items (SRDI), Reproductive Health and Disease Prevention Domain Items (RHDP) and, Domestic Chores and Daily Life Domain Items (DCDL)). In the analyzes made, it was found that each sub-dimension showed a positive relationship with each other.