Koroner anjiyografi yapılan hastaların lipit profillerinin koroner arter plak düzeyi ile ilişkisi
Correlation of lipid profiles with coronary artery plaque levels in patients undergoing coronary angiography
- Tez No: 807741
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA DEMİR AKCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Kardiyoloji, Family Medicine, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Ateroskleroz, LDL, HDL, Total Kolesterol, Dislipidemi, Coronary artery disease, Atherosclerosis, LDL, HDL, Triglycerides, Total cholesterol, Dyslipidemia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜN) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde koroner anjiyografi yapılan hastaların koroner arter damar plak oranlarına lipit profillerinin (total kolesterol, LDL, HDL, TG) etkisini gözlemlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜN) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2019 Aralık 2020 tarihleri arasında koroner anjiyografi yapılan 500 hastada (ilgili hesaplama G power 3.1.9.7 programında yapılmıştır) retrospektif bir çalışma olarak yapılmıştır. Hastalarla ilgili bilgi ve verilere HBYS üzerinden ulaşılmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemle analiz edilmiştir. Bulgular: Hasta popülasyonunun 371'i (%74,2'si) erkek ve ortalama yaşları 62±11,8 idi.129'unu (%25,8'i) kadın hastalar oluşturmaktadır. Kadın hastaların yaş ortalaması 65,7±12,3 idi. Bireyler yaş gruplarına göre gruplandırıldı. Grupların yaşa göre dağılımı; 30-39 yaş arası 14 (%2,8), 40-54 yaş arası 112 (%22,4), 55-64 yaş arası 143 (%28,6), 65-79 yaş arası 186 (%37,2), 80 ve üzeri 45 (%9) şeklinde yapıldı. Koroner arter darlık derecesi % 50'nin altında olan 250 hasta, % 50 ve üzerinde olan 250 hasta taranmıştır. Darlığın cinsiyete göre analizi yapıldığında 87 (%67,4) kadın hastanın darlık derecesi % 50'nin altında olup, 42 (%32,6) kadın hastanın darlık derecesi % 50 ve üzerinde olduğu gösterilmiştir. Erkek hastaların 163 (%43,9)'ü darlık derecesi % 50'nin altında olup, 208 (%56,1)'inin darlığı % 50'nin üzerinde olduğu gösterilmiştir. Darlık derecesi % 50 ve üzerinde olan hastaların, 120 hastanın LDL değerinin yüksek (130'un üzerinde) olduğu, darlık derecesinin % 50 ve üzerinde olan hastaların %48'ini oluşturduğu gösterilmiştir. Hastaların 237'sinde HDL değerinin düşük (60'ın altında) olduğu darlık derecesinin % 50 ve üzerinde olan hastaların %94,8'ini oluşturduğu gösterilmiştir. Yüz kırk altı hastanın TG değerinin yüksek (150'nin üzerinde) olduğu, darlık derecesinin % 50 ve üzerinde olan hastaların %58,4'ünü oluşturduğu gösterilmiştir. Hastaların 128'inde total kolesterol değerinin yüksek (200'ün üzerinde) olduğu, darlık derecesinin % 50 ve üzerinde olan hastaların %51,2'sini oluşturduğu gösterilmiştir Sonuç: Dislipideminin koroner arter hastalık riskini arttığı, tedavisinin kardiyovasküler hastalıklar için yüksek riskli hastalarda kardiyovasküler olayları ve mortaliteyi azalttığı iyi bilinmektedir. LDL, TG, total kolesterol düzeylerinin artması ve HDL düzeyinin azalması koroner arter plak düzeyinin artmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to observe the effect of lipid profiles (total cholesterol, LDL, HDL, triglycerides) on coronary artery vessel plaque rates of patients undergoing coronary angiography at Zonguldak Bülent Ecevit University (ZBEÜN) Health Practice and Research Hospital. Materials and Methods: The retrospective study was conducted on 500 patients who underwent coronary angiography between January 2019 and December 2020 at Zonguldak Bülent Ecevit University (ZBEÜN) Health Practice and Research Hospital (relevant calculation was made in G power 3.1.9.7 program). Information and data on patients were accessed through the HBYS hospital system. The data obtained with appropriate statistical methods were analyzed. Results: Of the patient population, 371 (74.2%) were male with a mean age of 62±11.8 years, and 129 (25.8%) were female with a mean age of 65.7±12.3 years. Patients were grouped according to age groups. The distribution of the groups according to age was as follows: 30-39 years old 14 (2.8%), 40-54 years old 112 (22.4%), 55-64 years old 143 (28.6%), 65-79 years old 186 (37.2%), 80 and over 45 (9%). A total of 250 patients with coronary artery stenosis of less than 50% and 250 patients with coronary artery stenosis of 50% or more were screened. Analysis of stenosis by gender showed that 87 (67.4%) female patients had stenosis below 50% and 42 (32.6%) female patients had a stenosis of 50% or more. Of the male patients, 163 (43.9%) had a stenosis below fifty percent and 208 (56.1%) had a stenosis above fifty percent. It was shown that patients with a stenosis grade of 50 percent or more accounted for 48% of patients with a stenosis grade of 50 percent or more, of which 120 patients had high (above130) LDL values. It was shown that 237 patients had a low HDL value (below 60) and 94.8% of the patients with a stenosis degree of 50 percent or more. It was shown that 146 patients had a high triglyceride value (above 150) and 58.4% of the patients with a stenosis degree of 50 percent or more. It was shown that 128 patients had a high total cholesterol value (above 200) and 51.2% of the patients with a stenosis degree of 50 percent or more. Conclusion: Dyslipidemia is well known to increase the risk of coronary artery disease and well known that its treatment reduces cardiovascular events and mortality in patients at high risk for cardiovascular disease. The increase in LDL, TG, total cholesterol levels and the decrease in HDL levels caused an increase in the level of coronary artery plaque.