Acil servis hemşirelerinde merhamet yorgunluğu vetükenmişlik düzeyinin incelenmesi
Investigation of compassion fatigue and burnout levels in emergency nurses
- Tez No: 807764
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ZAYBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, acil servis, merhamet, merhamet yorgunluğu, tükenmişlik, Nurse, Emergency, compassion, compassion fatigue, burnout
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Özet Acil Servis Hemşirelerinde Merhamet Yorgunluğu ve Tükenmişlik Düzeyinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olup, acil servis hemşirelerinde merhamet yorgunluğu ve tükenmişlik düzeyini incelemek amacıyla yapılmıştır. Metod: Araştırma 1 Ocak- 31 Mart 2023 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Yetişkin Acil Servis ve Çocuk Acil Servisi'nde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini acil servis kliniklerinde çalışan hemşireler (N=120) oluşturmuştur. Araştırmada, evren aynı zamanda örneklemi oluşturmuş olup, örneklem kriterlerine uyan (n=120) hemşireler araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin toplanmasında; Tanıtıcı Bilgi Formu, Merhamet Ölçeği, Merhamet Yorgunluğu Ölçeği ve Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programında; tanımlayıcı istatistiksel metotlar, t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Pearman korelasyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma için Ege Üniversitesi Tıbbi Araştırmalar Etik Kurulu'ndan yazılı izin alınmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda, hemşirelerin %76,5'inin kadın, %37'sinin evli; %86,6'sının lisans mezunu, %47,9'unun meslekte çalışma yılının 1-5 yıl olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin %42,9'unun acilde çalışmaktan kısmen memnun olduğu; %73,1'inin koşullar uygun olursa mesleği bırakmayı düşündüğü bulunmuştur. Katılımcıların %94,1'inin iş yerinde sözlü saldırıya uğradığı, en çok da ailelerinden destek aldığı görülmüştür. Hemşirelerin MYÖ toplam puan ortalaması 63,82±18,98 olarak tespit edilip, orta seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 1-5 yıl arası mesleki deneyime sahip olan, acil serviste çalışmaktan memnun olmayanların merhamet yorgunluğu ve mesleki tükenmişliklerinin yüksek olduğu görülmüştür. Tükenmişlik Ölçeği puan ortalamasının 4,31±1,05 olduğu ve hemşirelerin yüksek seviyede tükenmişlik yaşadıkları bulunmuştur. Mesleki deneyimi 1-5 yıl arasında olan, acil serviste çalışmaktan memnun olmayan, mesleği kişiliğine hiçbir zaman uygun bulmayan ve iş yaşantısında duyarsızlaştığını ifade eden hemşirelerin tükenmişlik düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Merhamet düzeyinin merhamet yorgunluğu ve tükenmişliği zayıf ve çok zayıf düzeylerde etkilediği, Merhamet Yorgunluğu ile Tükenmişlik arasında pozitif yönde yüksek düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma kapsamına alınan hemşireler, orta seviyede merhamet yorgunluğu ve yüksek düzeyde tükenmişlik yaşamaktadırlar. Merhamet yorgunluğu ile tükenmişlik arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract Investigation of Compassion Fatigue and Burnout Levels in Emergency Nurses Aim: This descriptive and cross-sectional study was conducted to examine the level of compassion fatigue and burnout in emergency nurses. Method: The research was conducted in Ege University Adult Emergency Service and Pediatric Emergency Service between January 01 and March 31, 2023.The universe of the study consisted of nurses working in emergency clinics (N=120). In the study, the universe also constituted the sample, and nurses who met the sampling criteria (n=120) were included in the study. In the research, the data were collected by the survey method. In data collection; Introductory Information Form, Compassion Scale, Compassion Fatigue Scale and Burnout Scale were used. The data obtained in the research are in the SPSS program; were evaluated using descriptive statistical methods, t-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test and Pearman correlation analysis. Written permission was obtained from Ege University Medical Research Ethics Committee for the study. Results: As a result of the research, 76.5% of the nurses were female, 37% were married; It has been determined that 86.6% of them are undergraduate graduates and 47.9% of them have 1-5 years of work in the profession. 42.9% of the nurses were partially satisfied with working in the emergency; It was found that 73.1% of them consider leaving the profession if the conditions are suitable. It was observed that 94.1% of the participants were verbally attacked at work and mostly received support from their families. The average score of the nurses in Vocational School was determined as 63.82±18.98, and it was concluded that they were at moderate levels. It has been observed that those who have between1-5 years of professional experience and are not satisfied with working in the emergency department have high compassion fatigue and professional burnout. It was found that the mean score for the Burnout Scale was 4.31±1.05 and that the nurses experienced high levels of burnout.It was determined that the burnout levels of nurses who had a professional experience of 1-5 years, were not satisfied with working in the emergency department, never found the profession appropriate for their personality, and stated that they became desensitized in business life, were higher. It has been determined that the level of compassion affects the compassion fatigue and burnout at weak or very weak levels, and there is a high level of positive correlation between the Compassion Fatigue and the Burnout Scale. Conclusion: Nurses included in the study experience moderate compassion fatigue and high levels of burnout. There is a positive and high level relationship between compassion fatigue and burnout.