Hemşirelik öğrencilerinin intihara ilişkin bilgi düzeyleri ve intihar eden kişilere yönelik damgalama tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between nursing student's knowledge about suicide and stigmatizing attitudes towards individuals who attempted suicidide
  1. Tez No: 807796
  2. Yazar: NUR SULTAN KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLBAHAR KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar bilgisi, intihara yönelik tutum, hemşirelik öğrencileri, Suicide knowledge, attitudes towards suicide, nursing students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışma“Hemşirelik Öğrencilerinin İntihara İlişkin Bilgi Düzeyleri ve İntihar Eden Kişilere Yönelik Damgalama Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”amacıyla gerçekleştirilmiş olan tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Yöntem: Araştırma Kasım 2022-Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini 230 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmanın verileri“Tanımlayıcı özellikler Formu”, Psikiyatrist/Psikolog Desteği Öyküsü ve İntihar Öyküsü Bilgi Formu,“İntihara İlişkin Bilgi Düzeyi Ölçeği (İBDÖ)”ve“İntihara Yönelik Damgalama Ölçeği (İYDÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 26 paket programında analiz edilmiştir. Çalışma öncesi etik izin, kurum izni alınmış katılımcılardan ise yazılı bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: İntihar bilgi düzeyi arttıkça intihara yönelik damgalama düzeyi azalmaktadır. Yaş, aile gelir düzeyi ve ailede intihar öyküsü gibi değişkenler İBDÖ ile ilişkili bulunurken, sınıf, anne eğitim düzeyi ve yakın çevrede intihar öyküsü gibi değişkenler ise İYDÖ ile ilişkili bulunmuştur. Çalışmaya alınan diğer değişkenlerin ise İBDÖ ve İYDÖ ile ilişkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This descriptive cross-sectional study was contucted to examine the relationship between nursing student' s knowledge about suicide and stigmatizing attitudes towards individuals who attempted suicidde. Method: The study was conducted between November 2022 and May 2023. The sample of the study consisted of 230 nursing students. The data of the study were collected using the 'Descriptive Characteristics Form', 'Psychiatrist/Psychologist Support History and Suicide History Information Form', 'Suicide Knowledge Scale (SKS)', and 'Stigma Towards Suicide Sclae (STSS)'. The data were analyzed using the SPSS 26 package program. Prior to the study, ethical permission and institutional permission were obtained, and written informed consent was obtained from the participants. Results and conclusions: As the knowledge about suicide increases, the level of stigmatization towards suicide decreases. Variables such as age, family income level, and a history of suicide in the family were found to be related to SKS, while variables such as class, mother' s education level, and a history of suicide in the immediate environment were found to be related to STSS. The relationship between the other variables included in the study and SKS and STSS was not significant.