Hemşirelik öğrencilerinin dinledikleri müzik türleri ile intihar düşüncesi ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between the TYPES of music that nursing students li̇sten to and thei̇r suicidal thoughts and despair
- Tez No: 759364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İntihar, Müzik, Öğrenci, Umutsuzluk, Hopelessness, Music, Nursing, Student, Suicide
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Hemşirelik öğrencilerinin dinledikleri müzik türleri ile intihar düşüncesi ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı kesitsel olarak Şubat 2021- Ocak 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde öğrenim gören 600 öğrenci, çalışmanın örneklemini ise 235 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri; Kişisel Bilgi Formu, İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) ve Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) ile elde edilmiştir. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, Student t-testi, Anova testi, Man Whitney U testi, Kruskal Wallis testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin; cinsiyet, sosyal güvence durumu, aile tipi özelliği ile İOÖ arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p0,05). Günlük 6 saat ve üzeri müzik dinleyen öğrencilerin ile İOÖ ve BUÖ arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Öğrencilerden hiphop/rap müzik türünü tercih eden, günlük 6 saat ve üzeri müzik dinleyenlerin intihar düşüncelerinin ve umutsuzluk düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Erkek öğrencilerde, geniş aile yapısına sahip olanlarda ve sosyal güvencesi olmayanlarda intihar düşüncesi daha yüksek düzeydedir. Ayrıca; erkeklerde, Anadolu lisesi ve Fen lisesi mezunlarında, uzun süre Marmara Bölgesinde yaşayanlarda, geniş aile yapısına sahip olan öğrencilerde umutsuzluk düzeylerinin daha yüksektir. Öğrencilerin dinledikleri müzik türünün danışman öğretim elemanları tarafından sorgulanması, müzik terapinin hemşirelik eğitiminde uygulamalarında kullanılması ve bu alanda derinlemesine başka çalışmalar yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the relationship between the types of music that nursing students listen to and their suicidal ideation and hopelessness levels. Meterial and Methods: The research was carried out as a descriptive cross-sectional period between February 2021 and January 2022. The population of the research consisted of 600 students studying at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Nursing, and the sample of the study consisted of 235 students determined according to the sample calculation formula when the universe was certain. Research data were obtained with a personal information form, Suicide Probability Scale (SPS) and Beck Hopelessness Scale (BHS). In the evaluation of the data; Descriptive statistics, Student's t-test, Anova test, Man Whitney U test, Kruskal Wallis test were used. Results. The students participating in the research; A statistically significant difference was found between gender, social security status, family type characteristics, and PPS (p0.05). A statistically significant difference was found between the students who listen to music for 6 hours or more per day, and the SPS and BHS (p0.05). Conclusion: It was determined that the students who prefer hip-hop/rap music genre and listen to music for 6 hours or more daily have higher suicidal thoughts and hopelessness levels. Suicidal ideation was found to be higher in men, those with an extended family structure and those without social security. .In addition; It was determined that hopelessness levels were higher in males, Anatolian high school and Science high school graduates, those who lived in the Marmara Region for a long time, and students who had an extended family structure. It has been suggested to question the type of music that students listen to, to use music therapy in nursing education and practices, and to conduct more studies in this area.