Bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylerde içsel damgalanmanın özkıyım riskine etkisi
The effect of internal stigma on suicide risk in individuals using addictive substances
- Tez No: 807859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA DÜLGERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Damgalanma, İçsel Damgalanma, Özkıyım, Addiction, Stigma, Internal Stigma, Suicide
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Amaç:Bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylerde içsel damgalanma düzeyiyle özkıyım düşünceleri arasındaki ilişkiyi incelemek.Yöntem:Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma Kasım 2021-Şubat 2022 tarihleri arasında Adana Dr. Ekrem TOK Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir.Örneklem 317 hasta olup veriler;Kişisel Bilgi Formu,Ruhsal Hastalıkların İçselleştirilmiş Damgalanması Ölçeği,İntihar Olasılığı Ölçeği ile toplanmıştır.Bulgular:İçselleştirilmiş damgalanma toplam ortalaması 75,828±9,823(Min=39; Maks=105), intihar olasılığı toplam ortalaması 95,259±12,399(Min=54; Maks=124) bulunmuştur.İntihar olasılığı toplam değişimi %33 oranında içselleştirilmiş damgalanmayla açıklanmaktadır(R 2=0,330).İçselleştirilmiş damgalanma intihar olasılığını arttırmaktadır.(ß=0,576). Sonuç:Bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylerde içselleştirilmiş damgalamanın intihar olasılığını arttırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: To examine the relationship between the level of internal stigma and suicidal thoughts in individuals who use addictive substances. Method: Descriptive and cross-sectional research was conducted between November 2021 and February 2022 in Adana Dr. It was carried out in Ekrem TOK Mental Health and Diseases Hospital. The sample was 317 patients. The data were collected with Personal Information Form, Internalized Stigma of Mental Illness Scale, and Suicide Probability Scale. Results: Total mean of internalized stigma 75.828±9.823(Min=39; Max=105 ), the total mean probability of suicide was found to be 95.259±12.399(Min=54; Max=124). Conclusion: It has been found that internalized stigma increases the probability of suicide in individuals using addictive substances.