Embriyo transferi yapılan infertil kadınlara iki farklı müzik eşliğinde uygulanan mandala aktivitesinin stres düzeyi ve stresle baş etmeye etkisi
The effects of mandala activity with two different types of music on stress levels and coping with stress in infertile women undergoing embryo transfer
  1. Tez No: 807879
  2. Yazar: BANU ŞİŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Embriyo transferi, mandala, müzik, stres, stresle baş etme, Embryo transfer, mandala, music, stress, coping with stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu araştırmada; embriyo transferi yapılan infertil kadınlara iki farklı müzik eşliğinde uygulanan mandala aktivitesinin stres düzeyi ve stresle baş etmeye etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, 01.07.2021-31.07.2022 tarihleri arasında Özel Samsun Medicana International Hospital Tüp Bebek Merkezi ve Özel Samsun VM MedicalPark Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde embriyo transferi olan kadınlar ile randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Embriyo transferi yapılan girişim gruplarına (G1,G2) Tanıtıcı Bilgi Formu, İnfertilite Stresi Ölçeği (İSÖ) ve İnfertilite Stresi ile Başa Çıkma Ölçeği (İSBÇÖ) uygulanmıştır. Girişim gruplarına embriyo transferinden hemen sonra başlanıp BetaHcg testinden bir gün öncesine kadar meditasyon müziği eşliğinde mandala aktivitesi veya kendi seçtiği müzik eşliğinde mandala aktivitesi uygulanmış, BetaHcg testinden bir gün önce İSÖ ve İSBÇÖ tekrarlanmıştır. Her iki gruba da uygulamanın en az 7-10 gün yapılması sağlanmıştır. Kontrol grubuna embriyo transferi sonrasında Tanıtıcı Bilgi Formu, İSÖ ve İSBÇÖ uygulanmış, BetaHcg testinden bir gün önce İSÖ ve İSBÇÖ tekrarlanmıştır. Bulgular: Meditasyon müziği eşliğinde mandala yapan girişim grubundaki kişilerin infertilite stresi kontrol grubuna göre azalmış, infertilite stresi ile baş etme puanları kontrol grubuna göre daha artmıştır. Kontrol grubundaki kişilerin İSÖ, kişisel alanda stres, evlilik alanında stres, sosyal alanda stres puanları G1 ve G2 gruplarına göre daha fazla bulunmuştur. Sonuç: Araştırmada embriyo transferi yapılan infertil kadınlara iki farklı müzik eşliğinde uygulanan mandala aktivitesinin stres düzeyi ve stresle baş etmeye olumlu etkileri bulunmaktadır sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, our goal is to determine the effects of mandala activity applied with two different types of music on stress levels and coping with stress in infertile women who undergo embryo transfer. Method: The research was conducted as a randomized controlled experimental study with women who underwent embryo transfer between 01.07.2021-31.07.2022 at the Private Samsun Medicana International Hospital IVF Center and the Private Samsun VM MedicalPark Hospital IVF Center. The intervention group (G1,G2) received the descriptive information form, the COMPI Fertility Problem Stress Scales and the COMPI Coping Strategy Scales after embryo transfer. Mandala activities were used in conjunction with their preferred music or meditation music from the beginning of embryo transfer until one day before the Beta-Hcg test. The COMPI Fertility Problem Stress Scales and COMPI Coping Strategy Scales were repeated one day before the BetaHcg test. This activity was provided to both groups for at least 7–10 days. The control group received the descriptive information form, the COMPI Fertility Problem Stress Scales and the COMPI Coping Strategy Scales after embryo transfer. The COMPI Fertility Problem Stress Scales and the COMPI Coping Strategy Scales were repeated one day before the BetaHcg test. Results: Infertility stress of the people in the G1 and G2 groups who performed mandala accompanied by meditation music was decreased compared to the control group, and the scores of coping with infertility stress were higher than the control group. The COMPI Fertility Problem Stress Scales, Personal Stress, Marriage Stress, and Social Stress scores of the control group were higher than those of the G1 and G2 goups. Conclusion: According to the research results, mandala activity applied with two different types of music in infertile women who undergo embryo transfer has positive effects on stress levels and coping with stress.