In vıtro fertilizasyon (ıvf) uygulanan infertil kadınlarda akupunktur tedavisinin gebelik başarısını artırmadaki etkinliği
Clinical effectiveness of acupuncture to increase pregnancy success rates for women undergoing in vitro fertilization
  1. Tez No: 518461
  2. Yazar: PINAR GÜRSOY GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR.p YASEMİN ÇAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: acupuncture, infertility, in vitro fertilization, STAI-1 scale, anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Amaç: İnfertilite üreme yaş grubundaki çiftlerin %10-15'ini etkiler. Tüm infertil olguların %15'i ise açıklanamayan infertilitedir. Son yıllarda yardımcı üreme tekniklerinin (YÜT) ve In Vitro Fertilizasyonun (IVF) gelişmesi infertilite tedavisine önemli katkılar sağlamıştır, ancak gebelik oranları halen istenilen düzeylere ulaşamamıştır. Bu durum infertil hastaların IVF'de başarıyı artırmak için geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerine yönelimine sebep olmuştur. Akupunktur bu yöntemlerden en çok kullanılanıdır ve son yıllarda yapılan çalışmalarla başarıyı artırdığı yönünde kanıtlar olduğu kadar çelişkili sonuçlar da bildiriliştir. Ayrıca akupunkturun infertilitede etki mekanizması tam olarak açıklanamamıştır. Çalışmamızda açıklanamayan infertilite nedeniyle IVF uygulanan hastalarda embriyo transferi (ET) öncesi ve sonrasında uygulanacak olan akupunktur tedavisinin gebelik başarısı üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem:Çalışmamız Aralık 2017-Mayıs 2018 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi İnfertilite Polikliniği'ne başvuran, 23-45 yaş arasında olan açıklanamayan infertilite tanısı nedeniyle IVF yöntemi uygulanan kadınlarla yapılmıştır. Alfa yanılma payı %5 etki genişliği %10 olacak şekilde %80 çalışma gücü için müdahale ve kontrol grupları için her bir grupta 30 kişilik örneklem hesaplanmış ve grupların dağılımında basit randomizasyon yöntemi uygulanmıştır. Akupunktur grubuna ilk seans ET'den bir hafta önce, ikinci seans ET'den 30 dakika önce, üçüncü seans ise ET bittikten 30 dakika sonra olmak üzere üç seans manuel akupunktur uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise rutin bakım dışında herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. ET'den 12 gün sonra tüm hastalara kanda beta HCG düzeyi bakılarak gebe kalıp kalmadıkları değerlendirilmiştir. Ayrıca her iki grubunkaygı düzeyini ölçmek amacıyla ET öncesinde ve sonrasında STAI-1 durumluk kaygı ölçeği uygulanmıştır. Akupunktur grubunda ise ayrıca akupunktur seansından hemen sonra da STAI-1 durumluk kaygı ölçeği uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 20.0.0 paket programına aktarılarak analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistikler, ortalama ± standart sapma ve n(%) olarak verilmiştir. Verilerin analizinde Student-t, paired sample t test, Ki-kare, Pearson Korelasyon testleri kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Akupunktur grubunda ET öncesi ölçülen STAI-1 skoru ortalaması 57,3±9,8 iken; akupunktur uyguladıktan hemen sonra 36,1±6,3 idi (p=0,000). Akupunktur grubunda STAI-1 skoru ortalamalarındaki düşüş kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p=0,000). Tüm katılımcıların Beta HCG sonuçları ve ET öncesi STAI-1 skorları değerlendirildiğinde ise Beta HCG pozitif olanların ET öncesi STAI-1 skor ortalamalarının Beta HCG negatif olanlara göre anlamlı düzeyde düşük olduğu görüldü (p=0,011). Sonuç:Bu çalışmada ET öncesi ve sonrasında üç seans uygulanan akupunktur tedavisinin açıklanamayan infertilitesi olan kadınlarda gebelik oranlarını anlamlı derecede artırdığı görüldü. Ayrıca akupunkturun ET öncesi stres düzeylerini de belirgin olarak düşürdüğü saptandı. Stres düzeyi düşük olanların gebelik oranlarının da daha yüksek olduğu izlendi. İnfertilite tedavisinde tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olan akupunktur tedavisi diğer tedavilere göre hiçbir yan etkisinin olmaması ve maliyet gibi konularda avantajlı olmasının yanında fertiliteyi olumsuz etkileyen stres üzerine azaltıcı etkisiyle de ek faydalar sağlamaktadır. Farklı disipliner alanlarda akupunturun infertiliteye etki mekanizmalarını açıklayacak çalışmalarla ve daha geniş kapsam ve boyutlu çalışmalarla akupunktur tedavisinin infertilitedeki rolü, etkinliği ve endikasyonları ile infertilitede akupunktur uygulama protokolleri geliştirilebilir. Anahtar kelimerler: akupunktur, infertilite, in vitro fertilizasyon, STAI-1 ölçeği, anksiyete
Özet (Çeviri)
Introduction and aim:Infertility affects 10-15% of pairs at reproductive age. Fifteen percent of all infertile cases are of idiopathic origin. The development of assisted reproduction techniques (ART) and in vitro fertilization (IVF) has provided important contributions to infertility treatment, but pregnancy rates have not yet reached the desired levels. This has led infertile patients to seek for help from traditional and complementary medical methods to increase the success of IVF.Acupuncture is the most widely used of these methods. However, there are conflicting reports. While some papersare claiming that acupuncture increasesthe success of IVF, there are also contradicting publications. Besides, the mechanism of action of acupuncture in infertility is not fully elucidated.This study aimed to investigate the effect of acupuncture on pregnancy success rates applied before and after embryo transfer (ET) in idiopathic IVF patients. Methods:Our study was conducted between December 2017 and May 2018 on women aged 23–45 years, who applied to the Infertility Policlinic of Atatürk University and received IVF treatment due to idiopathic infertility.Sample size calculation revealed that 30 participants in each group were required to compare the study and control groups with an effect size of 10%, alpha 5%, and power 80%.Three sessions of acupuncture were applied to the acupuncture group, first session one week before ET, second session 30 minutes before the ET, and third session 30 minutes after the ET.The control group received no intervention except routine care.Twelve days after ET, all patients were assessed for conception by monitoring the beta-HCG levels. Additionally, the STAI-1 state anxiety scale was administered before and after ET to measure anxiety levels in both groups.In the acupuncture group, the STAI-1 state anxiety scale was also administered immediately after each acupuncture session.The obtained data were transferred to the SPSS 20.0.0 package program and presented with descriptive statistics as mean ± standard deviation, and n (%). The Student's t-test, paired samples t-test, Chi-Square test and Pearson correlation tests were used in the analysis of the data. The statistical significance level was accepted as p 0.05).In the acupuncture group, the STAI-1 score measured before ET was 57.3 ± 9.8, whereas it was 36.1 ± 6.3 after applying acupuncture (p < 0.001).The decrease in the STAI-1 scoreswas significantly higher in the acupuncture group compared to the control group (p < 0.001).When all participants were evaluated for Beta HCG results and pre-ET STAI-1 scores, the mean pre-ET STAI-1 scores were significantly lower in the Beta HCG positive subjects compared to the Beta HCG negative subjects (p = 0.011). Conclusion:In this study, it was observed that in women with idiopathic infertility, three sessions of acupuncture administered before and after ET significantlyincreased the pregnancy rates.It was also found that acupuncture significantly reduced pre-ET stress levels.It was also observed that patients with low-stress levelshad higher pregnancy rates. As a complementary treatment method in infertility, acupuncture has the advantage of not having any side effects and less cost compared to other treatments, providing additional benefits by reducing stress levels, a factor negatively affecting fertility.The role of acupuncture in infertility, its effectiveness, specific indications and application protocols can be defined with broader studies conducted by different disciplines.