Serum gastrin salgılatıcı peptid aktivitesi renal tübülointerstisyel fibrozis için bir belirteç midir?
Is serum gastrin releasing peptid activity a biomarker for renal tubulointerstitial fibrosis ?
- Tez No: 807912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ESER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Interstisyel fibrozis/tübüler atrofi, Proteinüri, Kronik böbrek hastalığı, Serum gastrin salgılatıcı peptid, Interstitial fibrosis/tubular atrophy, Proteinuria, Chronic Kidney Disease, Serum Gastrin-Releasing Peptide
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: İnterstisyel fibrozis/tübüler atrofi (IFTA) kronik böbrek hastalığının patogenezinde çok önemlidir. Gastrin salgılatıcı peptid (GSP), vücutta artmış fibroblast aktivitesi gibi çeşitli patofizyolojik süreçlerde etkili olan bir nöropeptittir. Çalışmada serum GSP (sGSP) düzeyi ile IFTA varlığı ve şiddeti arasındaki ilişki incelendi. Gereç ve Yöntem: Kesitsel çalışmaya böbrek biyopsisi yapılan 49 hasta [ortalama yaşları 44,1±15 yıl ve 23 (%49,6) erkek], 20 sağlıklı gönüllü [ortalama yaşları 43,4±7,2 yıl ve 8 (%40) erkek] katıldı. Tüm katılımcıların klinik ve laboratuvar özellikleri kayıt edildi. sGSP düzeyi ölçümü Elabscience Human Pro-Gastrin Releasing Peptide ELISA Kit kullanılarak yapıldı. Böbrek doku örneklerinde IFTA şiddetinin yüzdesine göre skorlama sistemi uygulandı. Bulgular: sGSP seviyeleri hasta grubunda anlamlı yüksek bulundu [30,0 U/L (22,1-48,1) vs 19,7 U/L (15,1-30,3), p=0.004, (Tablo 4)]. Bununla birlikte, IFTA skoru 1 olan grupta sGSP düzeyleri daha düşük tespit edildi, ancak istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı [IFTA skor 1, 2 ve 3+4'te sırasıyla, 38,5 (28,3-65,0); 23,2 (19,5-48,6); 27,2 (22,2-36,5), p=0.090, (Tablo 5)]. sGSP ile proteinüri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif (p=0.012, Tablo 6), IFTA skoru ile istatistiksel anlamlılığa ulaşmayan negatif ilişki bulundu (p=0.168, Tablo 7). Sonuç: Bizim bilgilerimize göre IFTA ve sGSP düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirildiği bu ilk çalışmada, renal hasarlanma ve proteinüri varlığında sGSP düzeyinin yükselebileceği ve IFTA şiddeti ile sGSP arasında zıt ilişki olabileceği gösterildi. Bu zıt ilişki dokudaki şiddetli fibrozis gelişimi sonrası azalan fibroblast aktivitesi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bulgularımız, IFTA şiddeti ve proteinüri ile sGSP düzeyinin geniş katılımlı çalışmalar ile değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Interstitial fibrosis/tubular atrophy (IFTA) is very important in the pathogenesis of chronic kidney disease. Gastrin-releasing peptide (GRP) is a neuropeptide that is effective in various pathophysiological processes in the body, such as increased fibroblast activity. In this study, the relationship between serum GRP (sGRP) level and the presence and severity of IFTA was examined. Materials and Methods: 49 patients [mean age 44.1±15 year and 23 (49.6%) men) who underwent kidney biopsy and 20 healthy volunteers [mean age 43.4±7.2 year and 8 (40%) men] participated in the cross-sectional study. Clinical and laboratory characteristics of all participants were recorded. sGRP level measurement was performed using Elabscience Human Pro-Gastrin Releasing Peptide ELISA Kit. Scoring system was applied according to the percentage of IFTA severity in kidney tissue samples. Results: sGRP levels were found to be significantly higher in the patient group [30.0 U/L (22.1-48.1) vs 19.7 U/L (15.1-30.3), p=0.004 (Table 4)]. However, sGRP levels were found to be lower in the group with IFTA score 1, but it did not reach statistical significance [38.5 (28.3–65.0) in IFTA scores 1, 2 and 3+4, respectively; 23.2 (19.5-48.6); 27.2 (22.2– 36.5), p=0.090, (Table 5)]. A statistically significant positive correlation was found between sGRP and proteinuria (p=0.012, Table 6), and a negative correlation that did not reach statistical significance with IFTA score (p=0.168, Table 7). Conclusion: To our knowledge, in this first study evaluating the relationship between IFTA and sGRP levels, it was shown that the level of sGRP may increase in the presence of renal injury and proteinuria, and there may be an inverse relationship between the severity of IFTA and sGRP. This contrasting relationship suggests that it may be associated with decreased fibroblast activity after the development of severe fibrosis in the tissue. Our findings reveal that IFTA severity and proteinuria and sGRP level should be evaluated with large-scale studies.