Aile hekimliği asistanlarının spinal musküler atrofi hakkında bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge and attitudes of family medicine assistants about spinal muscular atrophy
- Tez No: 807959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ, DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimleri, Sağlık bilgisi, tutumları, uygulamaları, Spinal musküler atrofi, Family Physicians, Health Knowledge, Attitudes, Practice, Spinal Muscular Atrophy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve Amaç: Spinal musküler atrofi (SMA), nadir hastalıklar içinde sık görülen, genetik geçişli bir rahatsızlıktır. Bu çalışmada, yakın dönemde ülkemizde de tarama programına alınmış olan SMA hakkında Türkiye'deki aile hekimliği asistanlarının bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki araştırma kapsamında çalışmaya katılmayı kabul eden hekimlere 13'ü demografik, 42'si literatür taramasının ardından araştırmacılar tarafından oluşturulan, bilgi düzeyini ölçmeye yönelik toplam 55 sorudan oluşan anket, online ortamda uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların SMA ile alakalı toplam bilgi puanı ortalaması, 42 tam puan üzerinden 25,5±5,2 (min=8-maks=40) olarak hesaplanmıştır. Hekimlerin hastalığın taramaları, aile hekimlerinin sahadaki SMA ile alakalı görev ve sorumlulukları ve genel kliniğe dair bilgi düzeylerinin; hastalığın tanısı, moleküler genetiği, kalıtımsal özellikleri, epidemiyolojisi ve tedavisi hakkındaki bilgi düzeylerinden daha yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. Çocuk sahibi olanların bilgi düzeyi çocuk sahibi olmayanlardan, daha önce ASM'de çalışanların bilgi düzeyi çalışmayanlardan, SMA hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünenlerin bilgi düzeyi yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünenlerden, SMA hakkında eğitim almış olanların bilgi düzeyi eğitim almamış olanlardan anlamlı olarak daha yüksektir. Yaş ve meslekte geçirilen yıl ile bilgi düzeyleri arasında pozitif korelasyon vardır. Anlamlı olarak başarılı olduğu tespit edilen tüm gruplar aile hekimlerinin sahadaki görev ve sorumlulukları ile taramalar konusunda ortak olarak yine daha başarılıdır. Sonuç: SMA'nın etyolojisi, taranması ve tanısında birinci basamak hekimlerinin yeterli bilgiye sahip olmaları, gerektiğinde çiftlere genetik danışmanlık verilmesini sağlamaları, uzun dönemde hastalığa bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltacağından hekimlere fakülte, asistanlık süreci ve hizmet içi eğitimlerinde SMA'ya ayrılan süre artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Spinal muscular atrophy (SMA) is a commonly observed genetic disorder among rare diseases. In this study, it was aimed to evaluate the knowledge and attitudes of family medicine residents in Turkey about SMA, which has recently been included in the screening program in our country. Materials and Methods: In the cross-sectional research, a total of 55 questions were included in the survey, which was administered online to the participating physicians who agreed to take part in the study. Out of these questions, 13 were related to demographic information, while the remaining 42 were designed by the researchers to assess the knowledge level based on a literature review. Results: The mean score of the participants' total knowledge about SMA was calculated as 25.5±5.2 (min=8-max=40) out of 42 full points. It has been determined that physicians have a higher level of knowledge about the screening of the disease, primary care physicians' duties and responsibilities regarding SMA in the field, and general clinical characteristics compared to their knowledge about the diagnosis, molecular genetics, hereditary characteristics, epidemiology, and treatment of the disease. The knowledge level of participants who have children is higher than those who do not have children. Similarly, participants who have previously worked in primary healthcare centers have a higher level of knowledge compared to those who have not worked in this field. Furthermore, individuals who perceive themselves to have sufficient knowledge about SMA have a higher knowledge level compared to those who perceive themselves as lacking sufficient knowledge. Additionally, individuals who have received education on SMA exhibit a significantly higher knowledge level than those who have not received education on the topic. There is a positive correlation between age and years of professional experience and knowledge levels. All groups that have been identified as significantly successful demonstrate a higher level of success in terms of the duties and responsibilities of family physicians in the field, as well as in conducting screenings. Conclusion: In order to reduce long-term morbidity and mortality associated with SMA, it is necessary for primary care physicians to have sufficient knowledge about the etiology, screening, and diagnosis of the disease, provide genetic counseling to couples when necessary. Therefore, the time allocated to SMA should be increased in the medical school curriculum, residency programs, and continuing medical education for healthcare professionals.