Koah hastalarında kötü prognostik faktörlerin belirlenmesi: Bir network analizi
Identifying poor prognostic faktors in copd patients : A network analysis
- Tez No: 807972
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KAYALI, DOÇ. DR. MUSTAFA AGAH TEKİNDAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Network Analiz, Klinik Sonlanım, COPD, Network analysis, Clinical outcome
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Giriş ve Amaç: KOAH dünya genelinde sık izlenen akciğer patolojilerinden olup KOAH kliniği ile acil servise başvuran hastaların klinik sonlanımına etki eden faktörler tam olarak aydınlatılamamıştır. Çalışmamızın amacı acil servise başvuran KOAH hastalarında klinik sonlanıma etki edebilecek faktörlerin network analiz yöntemi ile değerlendirilip yeni modellemelerin yapılması için yol gösterici olmasıdır. Materyal ve Metot: Bu klinik araştırma tek merkezli, retrospektif, gözlemsel bir çalışmadır. Çalışma kapsamında kliniğimize başvuran KOAH hastalarına ait demografik, laboratuvar ve klinik parametreler dijital ortamda kayıt altına alındı. İlgili parametreler değerlendirilirken parametrik test ön şartları kontrol edilmiştir. Bu şartlar sağlandığında ilgili testler kullanılmış sağlamadığı durumlarda ise parametrik olmayan yöntemler kullanılmıştır. Network analizi ile bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda toplam 450 hasta (158 kadın hasta, %35.1) değerlendirilmiş olup yaş ortalaması 71,60±10,09 bulundu. Hasta gruplarında %18,2 non-invaziv (n=82), %9,1 invaziv (n=41) mekanik ventilasyon ihtiyacı geliştiği görüldü. Çalışma kapsamında 56 hastanın (%12.4) servis yatışı, 89 hastanın (%19,8) yoğun bakım ünitesi yatışı, 84 hastanın (%18,7) exitus ile sonuçlandığı gözlendi. KOAH hastalarının acil servis sonlanımı göz önüne alınarak yapılan network analizinde taburculuk durumunu öngörmede kreatinin (1,931) ve indirekt bilirubin (1,910); servis yatışını öngörmede INR (1,490) ve total bilirubin (1,200); yoğun bakım ünitesine yatışı öngörmede laktat (2,293) ve WBC (1,171)'nin etkili olan parametreler olduğu bulundu. Sonuç: Çalışmamız sonucunda acil servis sonlanımını öngörebilmek için lenfosit, kreatinin; mortaliteyi öngörebilmek için PZ, WBC, PaCO2 ve total bilirubin; non-invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacını öngörebilmek için nabız, eozinofil, diastolik kan basıncı, nötrofil, WBC; invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacını öngörebilmek için diastolik kan basıncı, INR, laktat, kreatinin etkili olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: COPD is one of the most common lung pathologies worldwide, and the factors affecting the clinical outcome of patients presenting to the emergency department with COPD clinics have yet to be fully elucidated. The aim of our study is to evaluate the factors that may affect the clinical outcome in COPD patients admitted to the emergency department with the network analysis method and to guide new modeling. Material and Method: This clinical research is a single-center, retrospective, observational study. Within the scope of the study, demographic, laboratory, and clinical parameters of COPD patients admitted to our clinic were digitally recorded. While evaluating the relevant parameters, parametric test prerequisites were checked. When these conditions were met, the relevant tests were used, and nonparametric methods were used when they were not met. Network analysis examined the effects of independent variables on the dependent variable. Results: A total of 450 patients (158 female patients, 35.1%) were evaluated in our study, and the mean age was 71.60±10.09 years. In the patient groups, 18.2% non-invasive (n=82) and 9.1% invasive (n=41) mechanical ventilation was required. Within the scope of the study, 56 patients (12.4%) were hospitalized in the ward, 89 patients (19.8%) were hospitalized in the intensive care unit, and 84 patients (18.7%) resulted in exitus. In a network analysis of COPD patients' outcomes in the emergency room, creatinine (1,931) and indirect bilirubin (1,910) were found to be good predictors of discharge; INR (1,490) and total bilirubin (1,200) were good predictors of ward admission; and lactate (2,293) and WBC (1,171) were good predictors of ICU admission. Conclusion: As a result of our study, lymphocytes and creatinine were found to be effective in predicting emergency department outcomes; PZ, WBC, PaCO2, and total bilirubin were found to be effective in predicting mortality; pulse rate, eosinophils, diastolic blood pressure, neutrophils, WBC were found to be effective in predicting the need for non-invasive mechanical ventilation; diastolic blood pressure, INR, lactate, creatinine were found to be effective in predicting the need for invasive mechanical ventilation.