Deneysel otoimmün ensefalomiyelit (EAE) oluşturulan farelerde akdeniz diyeti ve likopenin multipl skleroz (MS) gelişimine ve inflamatuar belirteçlere etkisi
The effect of mediterranean diet and lycopene on the development of multiple sclerosis (ms) and on inflammatory markers in a model of experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) in mice
- Tez No: 808007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE YILMAZ, DOÇ. DR. AHMET EKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Deneysel Otoimmün Ensefalomiyelit, İnflamasyon, Likopen, Multipl Skleroz, Experimental Autoimmune Encephalomyelitis, Inflammation, Lycopene, Mediterranean Diet, Multiple Sclerosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Literatürde Akdeniz Diyeti (MD)'nin deneysel otoimmün ensefalomiyelit (EAE) üzerindeki etkisini araştıran bir çalışma mevcut değildir. Bunun yanı sıra likopenin çeşitli inflamatuar ve nörodejeneratif hastalıklar ile ilişkisi gösterilse de Multipl Skleroz (MS) ve EAE'de likopenin etkilerini araştıran bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle bu çalışmada MD ve likopenin EAE gelişimine ve inflamatuar belirteçlere etkisini belirlemek amaçlanmıştır. 43 gün süren çalışmada, 72 adet C57BL/6 cinsi dişi fare randomize olarak sekiz gruba ayrılmıştır: Batı diyetiyle beslenen EAE fareler (WD/EAE), Batı diyetiyle beslenen ve likopen uygulanan EAE fareler (WD-Lyc/EAE), Akdeniz diyetiyle beslenen EAE fareler (MD/EAE), Akdeniz diyetiyle beslenen ve likopen uygulanan EAE fareler (MD-Lyc/EAE), Batı diyetiyle beslenen naif (sağlıklı) fareler (WD/Naif), Batı diyetiyle beslenen ve likopen uygulanan naif fareler (WD-Lyc/Naif), Akdeniz diyetiyle beslenen naif fareler (MD/Naif), Akdeniz diyetiyle beslenen ve likopen uygulanan naif fareler (MD-Lyc/Naif). Çalışma süresince fareler ad libitum olarak beslenmiştir ve likopen gruplarına 28 gün boyunca iki günde bir fare başına 10 mg/kg/gün likopen oral gavaj olarak verilmiştir. Deney sonunda fareler sakrifiye edilerek dalak, lenf nodları ve spinal kordları alınmıştır. Dalak ve lenf nodlarından lenfositler kantifiye edilerek yüzey, Foxp3 ve hücre içi boyamalar yapılmıştır. Spinal kordları luxol-fast blue ile boyanarak miyelinizasyon skorları hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda, MD ve likopenin birlikte verildiği grupta EAE'nin diğer gruplardan daha geç ortaya çıktığı ve bu grubun EAE klinik skorlarının çalışma süresince diğer gruplardan düşük seyrettiği görülmüştür. MD-Lyc grubunun dalak ve lenf nodlarında T hücre sayıları diğer gruplardan anlamlı düzeyde düşük ve IFN-γ ve IL-22 üretimi ise diğer gruplardan yüksek bulunmuştur. Dalakta üretilen IL-17A sitokini MD-Lyc grubunda diğer gruplardan daha düşük saptanmıştır. Ayrıca en yüksek miyelinizasyon skoru MD-Lyc grubunda görülmüştür. Sonuç olarak MD ve likopen uygulaması farelerin dalak ve lenf nodlarındaki T hücre sayıları ve sitokin üretimlerinde değişikliğe neden olarak EAE skorları ve miyelinizasyon üzerinde olumlu etki göstermiştir. Ancak bu müdahalenin MSS'deki hücre sayılarına etkisini ortaya koymak amacıyla in vitro ve in vivo düzeyde daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
There is no study in the literature investigating the effect of the Mediterranean Diet (MD) on experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE). In addition, although the relationship between lycopene and various inflammatory and neurodegenerative diseases has been shown, no study investigating the effects of lycopene in Multiple Sclerosis (MS) and EAE was found. Therefore, in this study, it was aimed to determine the effects of MD and lycopene on the development of EAE and on inflammatory markers. In the 43-day study, 72 female C57BL/6 mice were randomly assigned to eight groups: EAE mice fed a Western diet (WD/EAE), EAE mice fed a Western diet and administered lycopene (WD-Lyc/EAE), EAE mice fed a Mediterranean diet (MD/EAE), EAE mice fed a Mediterranean diet and administered lycopene (MD-Lyc /EAE), naive (healthy) mice fed a Western diet (WD/Naive), naive mice fed a Western diet and administered lycopene (WD-Lyc/Naive), naive mice fed a Mediterranean diet (MD/Naive), naive mice fed a Mediterranean diet and administered lycopene (MD-Lyc/Naive). During the study, mice were fed ad libitum, and lycopene groups were given 10 mg/kg/day lycopene per mouse every other day for 28 days as oral gavage. At the end of the experiment, the mice were sacrificed and their spleen, lymph nodes, and spinal cords were removed. Lymphocytes from the spleen and lymph nodes were quantified, and surface, Foxp3, and intracellular staining were performed. Myelination scores were calculated by staining the spinal cords with luxol-fast blue. As a result of the study, it was observed that EAE appeared later in the group given MD and lycopene together than the other groups and the EAE clinical scores of this group were lower than the other groups during the study. T-cell counts in the spleen and lymph nodes of the MD-Lyc group were significantly lower than the other groups, and the production of IFN-γ and IL-22 was higher than in the other groups. IL-17A cytokine produced in the spleen was found to be lower in the MD-Lyc group than in the other groups. In addition, the highest myelination score was seen in the MD-Lyc group. As a result, MD and lycopene administration had a positive effect on EAE scores and myelination by causing changes in T cell numbers and cytokine production in the spleen and lymph nodes of mice. However, more comprehensive studies at the in vitro and in vivo levels are needed to reveal the effect of this intervention on cell numbers in the CNS.