İdiopatik parmak ucu yürüyen çocuklar ve bağımsız yürüyebilen diparetik serebral palsili çocuklar arasındaki yürüme parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of walking parameters between idiopathic toe walking children and children with independent walking diparetic cerebral palsy
  1. Tez No: 808028
  2. Yazar: FATİH EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP HOŞBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İdiopatik parmak ucu yürüme, parmak ucu yürüme, serebral palsi, 3D yürüme analizi, Cerebral palsy, idiopathic toe walking, toe walking, 3D gait analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Parmak ucunda yürüme (PY), yürüme fazının ilk temas ve basma fazları sırasında topuk vuruşunun olmaması veya alınamaması olarak tanımlanır. PY, 3 yaşından sonra patolojik kabul edilir. PY paternine neden olabilecek herhangi nörolojik ya da kas iskelet sistemi problemi bulunmadığında idiopatik parmak ucu yürüme (İPY) olarak adlandırılır. Diparetik serebral palsili (DSP) olgularda ise yürümeye başladığı zaman plantarfleksörlerdeki (PF) spastisitesi nedeniyle basma fazı boyunca PY gözlenir. Doğru bir prognoz ve tedavi planı için İPY ve DSP'nin ayrımı oldukça önemlidir. Çalışmanın amacı, 3 Boyutlu (3D) Yürüme Analizi yöntemiyle İPY ile KMFSS 1 seviyesine sahip DSP'li olgularda statik, kinematik ve kinetik parametreleri normal yürüme parametreleri ile karşılaştırmak, İPY ve DSP'nin erken teşhisi ve iki grup arasındaki yürüme parametrelerine ilişkin farklılıkları belirlemektir. Çalışmaya KMFSS seviyesi 1 olan 17 İPY, 15 DSP, 19 sağlıklı toplam 51 olgu dahil edildi. İPY ve DSP arasındaki farkı değerlendirmek için 3D Yürüme Analizi Yöntemi kullanıldı. İlk temas diz fleksiyon açısı gruplar arasında karşılaştırıldığında, Sağlıklı-DSP ve İPY- DSP grupları arasında anlamlı bir fark bulundu (p=.002; p=.001). Basma ortası ayak ilerleme açısı gruplar arasında karşılaştırıldığında, Sağlıklı-DSP ve İPY-DSP grupları arasında anlamlı bir fark bulundu (p=.001; p=.001). Basma ortası maksimum ayak bileği gücü parametresi gruplar arasında karşılaştırıldığında, Sağlıklı-DSP ve İPY- DSP grupları arasında anlamlı bir fark bulundu (p=.001; p=.001). Maksimum diz fleksiyonundan diz ekstansiyonuna geçiş süresine bakıldığında, Sağlıklı-DSP ve İPY- DSP grupları arasında anlamlı bir fark bulundu (p=.001; p=.002). Sonuç olarak, 3D yürüme analizinde elde ettiğimiz kinetik ve kinematik parametrelerin, klinikte İPY ve DSP olgularını ayırt etmek amacıyla kullanılabileceğini, özellikle ilk temasta diz fleksiyon açısı, ayak ilerleme açısı, maksimum ayak bileği gücü ve maksimum diz fleksiyonundan diz ekstansiyonuna geçiş süresi parametrelerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirledik.
Özet (Çeviri)
Toe walking (TW) is defined as the absence or failure of heel strike during the first contact and stance phases of the walking phase. TW is considered pathological after 3 years of age. It is called idiopathic toe walking (ITW) when there is no neurological or musculoskeletal problem that could cause the TW pattern. In patients with diparetic cerebral palsy (DCP), on the other hand, PL is observed during the stance phase due to spasticity in the plantarflexors (PF) when they start walking. For an accurate prognosis and treatment plan, the distinction between ITW and DCP is very important. The aim of the study is to compare static, kinematic and kinetic parameters with normal gait parameters in cases with DCP who have ITW with GMFCS 1 using 3D Gait Analysis method, and to determine the differences in gait parameters between the two groups. A total of 51 patients with GMFCS level 1, 17 ITW, 15 DCP, and 19 healthy, were included in the study. The 3D Gait Analysis Method was used to evaluate the difference between ITW and DCP. When the first contact knee flexion angle was compared between the groups, a significant difference was found between the Healthy- DCP and ITW-DCP groups (p=.002; p=.001). A significant difference was found between the Healthy-DCP and ITW-DCP groups when the mid-pressing foot progression angle was compared between the groups (p=.001; p=.001). When the mid- pressure maximum ankle strength parameter was compared between the groups, a significant difference was found between the Healthy-DCP and ITW-DCP groups (p=.001; p=.001). Considering the transition time from maximum knee flexion to knee extension, a significant difference was found between the Healthy-DCP and ITW-DCP groups (p=.001; p=.002). As a result, we determined that the kinetic and kinematic parameters obtained in the 3D gait analysis can be used to distinguish between IR and DCP cases in the clinic, and that the parameters of knee flexion angle, foot advancement angle, maximum ankle strength and transition time from maximum knee flexion to knee extension should be evaluated, especially at first contact.