İdyopatik parmak ucu yürüyen çocuklarda fonksiyonel bandajlama
Functional bandaging in children with i̇diopathic toe walking
  1. Tez No: 361506
  2. Yazar: DENİZ TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Physiotherapy and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İdyopatik Parmak Ucu Yürüme, Fonksiyonel Bandajlama, Gözlemsel Yürüme Analizi, Idiopathic Toe Walking, Functional Bandaging, Observational Gait Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Tuncer D. İdyopatik Parmak Ucu Yürüyen Çocuklarda Fonksiyonel Bandajlama. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Pediatrik Temel Bilimler ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. 2014 Bu çalışmanın amacı fonksiyonel bandajlama uygulamasının idyopatik parmak ucu yürüme (İPY) tanılı çocuklarda, yürümenin ilk temas fazında topuk vuruşunun sağlanmasına ve basma ortası fazında erken topuk kalkışının engellenmesine etkilerini değerlendirmektir. Çalışmaya toplam 19 çocuk (4 kız (%21), 15 erkek (%79)) dahil edilmiştir. Olguların 4'ü kız 15'i erkek olup yaşları 4-16 yıl (ort±SS:7,36±3,16) arasında değişmekteydi. Kız çocuklarının yaş dağılımları 4-8 yıl (ort±SS:6±1,82), erkek çocuklarının yaş dağılımları 4-16 yıl (ort±SS:7,73±3,39) idi. 19 olgudan ikisinin dominant tarafı sol iken 17 olgunun dominant tarafı sağ olarak tespit edilmiştir. Çekimlerden önce, tüm olguların topuklarına bilateral olarak birer ışıklı sensör yerleştirildi. Yürümenin ilk temas, yüklenme ve basma ortası fazları çıplak ayak, bandajlı ve bir hafta sonra bandajlı değerlendirildi. Yapılan çekimler incelendiğinde, bandajsız yürümenin hiç bir fazında topuk temasını yapamayan olguların, bandaj uygulamasını takiben yapılan çekimlerinde ilk temas ve yüklenme fazlarının tamamında ışığı yakabildikleri ve sürdürebildikleri görülürken, basma ortası fazında % 56,8 ışık (+) iken, % 43,2 ışık (-) olarak görülmüştür. Bir hafta sonra ise aynı bandajlama ile yapılan çekimler incelendiğinde; yürümenin ilk temas ve yüklenme fazlarında tamamen ışığı yakabilen olgular basma ortası fazında % 54,3 ışık (+) iken, %45,7 ışık (-) olarak görülmüştür. Bandajlı ve bir hafta sonra bandajlı uygulama arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Bu çalışma, fonksiyonel bandajlamanın yürümenin ilk temas fazında topuk vuruşunu sağlayabileceğini, fakat yürümenin basma ortası fazında her zaman erken topuk kalkışını engellemeyeceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Tuncer D. Functional Bandaging in Children with Idiopathic Toe Walking. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Basic Pediatric Sciences. Master Degree Thesis. Istanbul. 2014 The aim of this study is to evaluate effects of functional bandaging application in children with idiopathic toe walking (ITW) for provide heel strike at initial contact phase and prevent the premature heel off at mid-stance sub-phases of gait. Totally 19 children (4 girls (21%), 15 boys (79%)) were included in the study. 4 of 19 cases were girls and 15 were boys with a mean age of 4-16 years (7.36±3.16). Mean age of the girls was 4-8 years (6±1.82) and mean age of the boys was 4-16 years (7.73±3.39). There were 2 cildren with left dominant hand and 17 children with right dominant hand of 19 cases. Before recording, a light sensor was placed on the heel of all the cases bilaterally. İnitial contact, loading response and mid-stance sub-phases of the gait were analyzed with bare feet, bandaged and bandaged after one week. The videos were analyzed and it has been seen that any of the cases with no bandaged couldn't achieve heel strike in all phases of the gait, following the bandaging there was heel strike at initial contact and loading response phases, but at midstance phase the lights were 56.8% (+), 43.2% (-). A week later the cases were achieved and continued the heel strike at inital contact and loading response phases, but at midstance phase the lights have seen as 54.3% (+), 45.7% (-). According to the statistical analysis there was no significant differences between bandaged and bandaged after one week in all phases. Present study shows that functional bandaging may provide heel strike at initial contact phase, but may not always prevent premature heel rise at mid-stance phases of gait.