Kronik böbrek hastalığı tanılı hastaların uyku ve iştah durumu ile α-MSH düzeyinin ilişkisi ve sağlıklı yetişkinlerle karşılaştırılması
The relationship between sleep and appetite status and alpha-MSH levels in patients with chronic kidney disease and comparison with healthy adults
- Tez No: 808059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT GÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: α-MSH, iştah, kronik böbrek hastalığı, uyku, Alpha-MSH, appetite, chronic kidney disease, sleep
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik böbrek hastalarında uyku ve iştah bozuklukları görülmektedir. Alfa-melanosit stimüle edici hormon (α-MSH) uyku ve iştah ile ilişkisi daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Ek olarak α-MSH'nın anti- inflamatuvar etkisi mevcuttur. Çalışmamızın amacı kronik böbrek hastalığı(KBH) olan ve olmayan vakalarda α-MSH düzeylerini ve uyku ve iştah ölçekleriyle ilişkisini kıyaslamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Sultan II. Abdulhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi nefroloji ve iç hastalıkları polikliniklerine başvuran hastalar dahil edilmiştir. Hastalarda α-MSH, serum kreatinin ve albümin düzeyleri araştırılmış; Epworth uykululuk ölçeği ve MUST ölçeği sorgulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 56'sı kontrol, 84 renal replasman tedavisi (RRT) gereksinimi olmayan KBH ve 15 hemodiyaliz tedavisi alan toplam 155 kişi dâhil edildi. Hemodiyaliz (HD) tedavisi altında olanların %46.7'si, RRT gereksinimi olmayan KBH tanılı hastaların %33.3'ü ve sağlıklı kontrol grubunun % 19.6'sında Epworth uykululuk testi sonucu uykulu olarak saptandı. KBH tanılı grupta, sağlıklı gruba kıyasla uykululuk istatistiksel olarak daha yüksekti (p=0.004). RRT ihtiyacı olmayan KBH tanılı hastalarda Epworth uykululuk testi sonucunun KBH evresi, kreatinin yüksekliği, eGFR düşüklüğü, ağırlık artışı, vücut kitle indeksi (VKİ) artışı ve serum albümin/kreatinin düşüklüğü ile pozitif korelasyonu olduğu görüldü. Bu faktörler arasında en önemli olanlar VKİ ve serum albümin/kreatinin oranı olarak saptandı. Bütün hastalar ele alındığında; kontrol grubunda α -MSH sonuçlarının diğer gruplardan daha fazla, RRT gerektirmeyen KBH tanılı hastalarda da HD tedavisi alan hastalardan daha yüksek olduğu görüldü. α -MSH değerleri ile kreatinin, eGFR, albümin ve serum albümin/kreatinin oranı arasında anlamlı korelasyonlar saptandı. Serum albümin/kreatinin oranı, α -MSH ile istatistiksel olarak en güçlü korelasyon gösteren faktördü. Epworth uykululuk ölçeği sonuçları ile α-MSH, eGFR, VKİ, albümin ve serum albümin/kreatinin oranı ile anlamlı korelasyonlar saptandı. Bu faktörlerle birlikte yapılan multivariate analizde en anlamlı faktörler VKİ ve serum albümin/kreatinin oranı olarak saptandı. MUST ölçeği açısından gruplar arası fark saptanmadı. Sonuç: Anti-inflamatuar olarak α-MSH türevi ilaçların kullanımının renal hasarı önleyici etkisi olabilir. Ek olarak serum albümin/kreatinin oranı düşük ve VKİ yüksek olan KBH tanılı hastalar uykululuk açısından risk altındadır. Bu grupta uyku bozuklukları açısından özel değerlendirme yapılabilir. Çalışmamızda MUST ölçeği açısından gruplar arası fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Background: Sleep and appetite disorders are observed in patients with chronic kidney disease. The relationship of alpha-melanocyte stimulating hormone (α-MSH) with sleep and appetite has been shown in previous studies. In addition, α- MSH has an anti-inflammatory effect. The aim of our study is to compare α-MSH levels and their relationship with sleep and appetite scales in cases with and without chronic kidney disease. Material and Methods: Patients who applied to the nephrology and internal medicine outpatient clinics of Sultan Abdulhamid Han Education and Research Hospital were included in our study. α-MSH, serum creatinine and albumin levels were investigated in patients; Epworth sleepiness scale and MUST scale were questioned. Results: A total of 155 people, 56 of whom were controls, 84 with CKD who did not need renal replacement therapy (RRT), and 15 who received chronic hemodialysis (HD) therapy, were included in the study. Epworth sleepiness test results were found to be sleepy in 46.7% of those under HD, 33.3% of patients with CKD who did not need RRT, and 19.6% of the healthy control group. Sleepiness was statistically higher in the CKD group compared to the healthy group (p=0.004). Epworth sleepiness test results were found to be positively correlated with CKD stage, high creatinine, low eGFR, weight gain, increase in body mass index (BMI), and low serum albumin/creatinine in patients with CKD who did not need RRT. The most important among these factors were BMI and serum albumin/creatinine ratio. Considering all the patients, it was observed that α -MSH results were higher in the control group than in the other groups, and higher in patients with CKD who did not require RRT than in patients who received HD. Significant correlations were found between α-MSH values and creatinine, eGFR, albumin and serum albumin/creatinine ratio. The serum albumin/creatinine ratio was the factor that showed the strongest statistical correlation with α-MSH. Significant correlations were found between Epworth sleepiness scale results and α-MSH, eGFR, BMI, albumin and serum albumin/creatinine ratio. In the multivariate analysis performed with these factors, the most significant factors were BMI and serum albumin/creatinine ratio. No difference was found between the groups in terms of the MUST scale. Conclusions: The use of α-MSH derivative drugs as anti-inflammatory may have a preventive effect on renal damage. In addition, CKD patients with low serum albumin/creatinine ratio and high BMI are at risk for sleepiness. In this group, special evaluation can be made in terms of sleep disorders. In our study, no difference was found between the groups in terms of the MUST scale.