Anormal uterin kanama nedeni ile histerektomi olan hastaların fıgo palm-coein sınıflamasına göre sınıflandırılması ve organik nedenlerin birliktelikleri
Classification of patients with hysterectomy DUE to abnormal uterine bleeding according to figo PALM-coein classification and coexistence of organic causes
  1. Tez No: 808084
  2. Yazar: ENES AKDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polip, Anormal Uterin Kanama, PALM COEİN, Adenomyozis, Myom, Malignite, Kan grubu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: AUK teşhisi konulduktan sonra, daha ileri sınıflandırma PALM-COEIN kısaltmasına dayanır. Sistem, altı kıtada 17 ülkeden hem klinik hem de klinik olmayan araştırmacılardan oluşan uluslararası bir grubun katkılarıyla geliştirilmiştir. Anormal Uterin Kanama şikayeti ile başvurup histerektomi endikasyonu konulan hastaların FIGO PALM COEİN Sınıflandırılmasına göre; PALM ( Polip, adenomyozis, Leiomyom, Malignite) nedenlerinin görülme oranları ve bu 4 yapısal nedenin birliktelik gösterme sıklıklarını belirlemeyi ve kliniğimiz verilerini sunmayı amaçladık. Gereç Yöntem: Bu çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Reprodüktif Dönem olan, 18-52 yaş arasında ,Anormal Uterin Kanama nedeni ile hastaneye başvurup , Histerektomi yapılan hastaların incelenmesi planlandı.. Çalışmaya 01/11/2017 tarihinden 1.11.2022 tarihine kadar histerektomi yapılan hastalar dahil edildi. Çalışmamız retrospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Hastaya ait demografik parametreler; yaş, gravide-parite, beden kitle indeksi, ek hastalık, kullandığı ilaçlar olarak belirlendi. Daha sonra Preoperatif endometrial örnekleme sonuçları ve Postoperatif Histerektomi materyallerinin patoloji sonuçları incelendi. Patoloji sonuçlarında Yapısal nedenler ( Polip, Adenomyozis , Leiomyom , Malignite ) dökümante edildi. Histerektomi endikasyonlarındaki yapısal nedenlerin yüzdeleri ve birbiri ile birliktelik gösterme oranları hesaplandı. Bulgular: Çalışmamızda 1158 hasta incelenmiş olup, çalışmamıza dahil olan hasta sayısı 847 dir. Çalışmadan dışladığımız hastaların , dışlanma sebepleri hastaların operasyon olma endikasyonları ve patoloji sonuçlarında organik bir patoloji tespit edilip edilmemesine göre yapıldı. Dahil edilen hastalar Anormal Uterin Kanama şikayeti ile opere olan, patolojisinde organik bir neden saptanan reprodüktif çağdaki kadınlardır. Çalışmaya dahil olan hastaların yaş ortalamaları 45.44±3,89 (30-52) idi. Hastaların ortalama gebelik sayısı 2,84±1,65 (0-12), Sezaryen olma sayıları 0,68±0,99 ( 0-9), Normal Doğum sayıları 2,16±1,88 (0-12) olarak belirlendi. Hastaların endometrial örnekleme + Histerektomi materyal sonuçları incelendiğinde çalışmaya dahil ettiğimiz hastaların %34,3'ünde (n: 290) polip ; %31,4'ünde (n:265) Adenomyozis ; %75,6'sında (n:639) Myom ve %22,6 'sında (n:191) Malignite; mevcut olduğu izlenmiştir. Çalışmaya dahil ettiğimiz 847 hastanın Endometrial Biyopsi sonuçlarını incelediğimizde bu hastaların; 412 (%48.6) tanesinde organik patoloji saptanmadı. 172 hastanın (%20.3) patoloji sonucunda polip saptandı. 123 (%14.5) hastanın sonucu da premalign veya malign lezyon saptandı. %15,1 ( n: 128 kişi ) oranında kişinin endometrial örnekleme sonucu yoktu. Polip tespit edilen hastalara En sık eşlik eden organik patoloji %27.9 ile ( n: 81) Myomdur. Polip olan hastaların %11 ine ( n: 32 ) Malign veya Premalign lezyon eşlik etmektedir. Adenomyozis tespit edilen hastalara en sık eşlik eden patoloji %64.5 ( n: 171) oranında Myom olarak saptanmıştır. Myom tespit edilen hastalara en sık eşlik eden patoloji %26.7 ( n: 171 ) oranında Adenomyozis olarak saptanmıştır. Malignite tespit edilen hastalara en sık eşlik eden patoloji %28,7 ( n: 55 ) oranında Maligniteye Myom olarak saptanmıştır. Hastaların %16,7'inde (n: 32 ) Maligniteye Polip eşlik etmektedir.. Kan grupları ile AUK nedeni olan organik patolojilerin görülme sıklığı arasında istatistiksel olarak anlammlı bir fark tespit edilememiştir. (p=0,904). Sonuç: Anormal Uterin Kanama yapan nedenlerin yeni sınıflaması olan PALM COEİN Sınıflamasındaki Organik nedenler Polip , Adenomyozis , Myom ve Malignitedir. Bu bahsedilen Organik patolojiler sıklıkla birbirlerine eşlik etmektedir. Polip tespit edilen hastaların % 32.8 ine, Adenomyozis tespit edilen hastaların %76,6'sına,Myom tespit edilen hastaların %41'ine ve Malignite tespit edilen hastaların %28.3 üne başka organik neden veya nedenler eşlik etmektedir. Bizim çalışmamız gibi bu konuda devam edecek çalışmalar ışığında AUK sınıflama sistemlerinin gelişimi devam edecek gibi görünmektedir. Böylece evrensel olarak aynı dilin konuşularak tanım karmaşasının ortadan kaldırılması mümkün olabilecektir Anormal Uterin Kanama nedeni ile opere olan hastaların patolojileri ve kan grupları arasındaki bağlantı incelendiğinde kan gruplarının dağılımları arasında bir fark yoktur (p=0,904).
Özet (Çeviri)
Once the diagnosis of Abnormal Uterine Bleeding(AUB) has been made, further classification is based on PALM-COEIN abbreviation. The system was developed by contributions from an international group of both clinical and non-clinical researchers from 17 countries in six continents. Objective: According to the FIGO PALM COEIN Classification of patients who were admitted with the complaint of abnormal uterine bleeding and were indicated for hysterectomy; We aimed to determine the incidence of PALM (Polyp, adenomyosis, Leiomyoma, Malignancy) causes and the frequency of coexistence of these 4 structural causes. Material and Method: In this study, it was planned to examine the patients of reproductive period, between the ages of 18-52, who were admitted to the hospital due to AUB and underwent hysterectomy in the Department of Gynecology and Obstetrics of the Health Sciences University Adana City Training and Research Hospital. Patients who underwent hysterectomy from 01/11/2017 to 1.11.2022 were included in the study. Our study is a retrospective descriptive study. Demographic parameters of the patient; age, gravide-parity, body mass index, comorbidity, and medications. Then, the preoperative endometrial sampling results and the pathology results of the Postoperative Hysterectomy materials were examined. Pathology results of structural causes (Polyp, Adenomyosis, Leiomyoma, Malignancy) were documented. The percentages of structural causes in hysterectomy indications and their rates of association with each other were calculated. Results: In our study, 1158 patients were examined, and the number of patients included in our study is 847. The exclusion of patients from the study was based on indications for surgery and the presence or absence of organic pathology in the pathology results. The included patients were reproductive-age women who underwent surgery due to Abnormal Uterine Bleeding and had organic causes identified in their pathology. The mean age of the included patients in the study was 45.44±3.89 (30-52) years. The average number of pregnancies for the patients was 2.84±1.65 (0-12), the number of cesarean sections was 0.68±0.99 (0-9), and the number of normal deliveries was 2.16±1.88 (0-12). When the results of endometrial biopsies and hysterectomy materials were examined, polyps were found in 34,3% (n: 290) of the patients included in the study, adenomyosis in 31,4% (n: 265), myomas in 75.6% (n: 639), and malignancy in 22.6% (n: 191). When we analyzed the endometrial biopsy results of the 847 patients included in the study, 412 (48.6%) had no organic pathology detected. Polyps were found in 172 patients (20,3%) based on the pathology results. Premalignant or malignant lesions were detected in 123 patients (14,5%). In 15.1% (n: 128) of cases, there was no result available for endometrial sampling. The most common accompanying organic pathology in patients with polyps was myomas, which accounted for 27.9% (n: 81) of cases. Malignant or premalignant lesions accompanied 11% (n: 32) of polyp cases. In patients with adenomyosis, the most common accompanying pathology was myomas, which accounted for 64.5% (n: 171). For patients with myomas, the most common accompanying pathology was adenomyosis, accounting for 26.7% (n: 171). In patients with malignancy, the most common accompanying pathology was myomas, accounting for 28.7% (n: 55). Polyps accompanied malignancy in 16.7% (n: 32) of cases. There was no statistically significant difference in the frequency of organic pathologies associated with AUB when considering blood types (p=0.904). Conclusion: The organic causes of Abnormal Uterine Bleeding according to the new classification PALM-COEIN are polyps, adenomyosis, myomas, and malignancy. These mentioned organic pathologies often coexist with each other. Additional organic causes accompany 32.8% of patients with polyps, 76.6% of patients with adenomyosis, 41% of patients with myomas, and 28.3% of patients with malignancy. Based on the light of ongoing studies in this field, similar to ours, it seems that the development of AUB classification systems will continue. This could potentially eliminate the confusion of definitions by universally speaking the same language. When examining the connection between the pathology and blood types of patients operated for Abnormal Uterine Bleeding, there was no difference in the distribution of blood types (p=0.904). Keywords; Polyp , Adenomyosis , Leiomyoma , Abnormal Uterine Bleeding , malignancy , PALM COEİN , Blood type