Müzik Eğitimi Anabilim Dalı bireysel çalgı keman öğrencilerinin çalgı performansına yönelik öz-yeterlik düzeylerinin incelenmesi
An investigation of the self-efficacy levels in instrument playing performance of the individual violin students in the Department of Music Education
  1. Tez No: 808107
  2. Yazar: AYBÜKE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı, Öz-yeterlik, Müzik Eğitimi, Keman Eğitimi, Music Education Program, Self-efficacy, Music Education, Violin Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dallarında bireysel çalgı dersi alan öğrencilerin çalgı çalma performanslarına yönelik öz-yeterliklerinin ne düzeyde olduğunu incelemek ve bu doğrultuda öz-yeterlik düzeylerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, yaş, keman akademik başarısı, solo performans ve günlük keman çalışma süresi gibi çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırma, tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'nin yedi bölgesinde yer alan üniversitelerin 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Müzik Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemini ise Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Van 100. Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Necmettin Erbakan Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalının 1., 2., 3. ve 4. sınıfında keman eğitimi gören toplam 183 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma ile ilgili veriler, araştırmanın amacı doğrultusunda keman öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek için oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ve keman çalma performanslarına yönelik öz-yeterliklerini belirlemek için Meydan (2019) tarafından geliştirilen Keman Çalma Performanslarına Yönelik Öz-Yeterlik Düzeyi Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin keman çalma performansına yönelik öz-yeterlik düzeylerinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin keman performansına yönelik öz-yeterlik düzeyinin sınıf, lise türü, akademik notları, solo performans ve günlük keman çalışma süresine göre farklılaştığı, cinsiyet değişkenine göre fark yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the level of self-efficacy of students taking violin education lessons in the Faculty of Education Fine Arts Education Department of Music Education, and accordingly, the study will be conducted to examine whether the levels of self-efficacy differ with respect to various variables such as gender, class, age, violin academic success, solo performance and daily violin practice times. The research conducted in this study is a descriptive investigation that utilizes a scanning model in line with the stated objective. The universe of the research consists of students who are enrolled in the Music Education Department in universities located in seven regions of Turkey during the 2022-2023 academic year. The sample consisted of a total of 183 students who are studying violin education in the 1.,2.,3. and 4. grades of Marmara University Ataturk Faculty of Education, Ataturk University Kazim Karabekir Faculty of Education, Dokuz Eylul University Buca Faculty of Education, Mehmet Akif Ersoy University Faculty of Education, Harran University Faculty of Education, Van 100. Yil University Faculty of Education, Mugla Sitki Kocman University Faculty of Education, Necmettin Erbakan Ahmet Kelesoglu Faculty of Education, Ondokuz Mayis University and Nigde Omer Halis Demir University Fine Arts Education Department of Faculty of Education. According to the findings, it is determined that students' self-efficacy levels for violin playing performance are at a moderate level. It has been concluded that class level, type of high school, academic grades, solo performance, and daily violin practice time have a significant impact on students' self-efficacy level for violin performance, while the effect of age is small and gender has no significant effect.