Acil serviste kan transfüzyonu uygulanan hastalarda serum iyonize kalsiyum düzeyinin akut anemi ve kronik anemiyi ayırt etme gücü
The power of discrimination of serum ionized calcium level from acute and chronic anemia in patients which were blood transfusion in the emergency department
  1. Tez No: 808248
  2. Yazar: TOLGA AYTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE GÜLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, iyonize kalsiyum, transfüzyon, Anemia, ionized calcium, transfusion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Acil serviste kan transfüzyonu yapılan hastalarda iyonize kalsiyum düzeyinin akut kan kaybını veya kronik anemiyi ayırt etme gücünün karşılaştırılması amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışmaya 01 Mart 2022 ve 1 Mart 2023 tarihleri arasında acil serviste kan transfüzyonu yapılan 18 yaş üstü hastalar dahil edildi. Çalışma prospektif gözlemsel vaka serisi olarak yapıldı. Hastaların demografik özelliklerinin yanı sıra, komorbiditeleri, vital bulguları, laboratuvar parametreleri, tanısı, acil serviste uygulanan kan miktarı, yatış durumu, yatış yapıldı ise takibinde uygulanan kan miktarı, prognozu, sonlanım durumu (acil servisten taburcu, yatış, ölüm) standart veri formuna kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 472 hastanın %62.9' u erkek, %37.1' i kadındı ve yaş ortalaması 57.2±19.8 idi. Transfüzyon uygulanan hastaların %58.9' unda kronik anemi varken %41.1' inde akut kayba bağlı anemi vardı. Akut anemi saptanan hastalarda hipokalsemik hasta oranı istatiksel olarak anlamlı oranda daha yüksekti (p=0.004). Acil transfüzyon yapılan hastaların iyonize kalsiyum düzeyi (1.02±0.12) istatiksel olarak anlamlı oranda daha düşüktü (p=0.001). Hipokalsemik hastaların tekrarlayan transfüzyon ihtiyacı istatiksel olarak anlamlı oranda daha fazlaydı (p=0.004). İnotrop tedavi alan (p=0.026) ve mekanik ventilatör ihtiyacı olan (p=0.036) hastalardan; hipokalsemisi olan hasta sayısı istatistiksel olarak anlamlı oranda daha yüksekti. Sonuç: İyonize kalsiyum düzeyi akut aneminin tespit edilmesinde, acil transfüyon ihtiyacının ve tekrarlayan transfüzon ihtiyacının öngörülmesinde klinisyene yardımcı, hızlı ve kolay ulaşılabilen bir kan gazı parametresidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to compare the efficacy of ionized calcium levels in distinguishing acute blood loss from chronic anemia in patients receiving blood transfusion in the emergency department. Materials and Methods: Patients aged 18 and over who underwent blood transfusion in the emergency department between March 1, 2022, and March 1, 2023, were included in the study. The study was conducted as a prospective observational case series. Patient demographic features, comorbidities, vital signs, laboratory parameters, diagnoses, the amount of blood administered in the emergency department, hospitalization status, the quantity of blood applied during follow-up if hospitalized, prognosis, and outcomes (discharged from emergency department, hospitalized, death) were recorded in a standard data form. Results: Of the 472 patients included in the study, 62.9% were male, 37.1% were female, and the average age was 57.2±19.8. Chronic anemia was present in 58.9% of the patients who received transfusions, while 41.1% had anemia due to acute loss. The proportion of patients with hypocalcemia was significantly higher in those diagnosed with acute anemia (p=0.004). The level of ionized calcium (1.02±0.12) was significantly lower in patients undergoing emergency transfusion (p=0.001). The need for repeated transfusion was significantly higher in hypocalcemic patients (p=0.004). Among the patients who received inotropic treatment (p=0.026) and needed mechanical ventilation (p=0.036), the number of patients with hypocalcemia was significantly higher. Conclusion: The level of ionized calcium is a readily available blood gas parameter that aids clinicians in detecting acute anemia and predicting the need for emergency transfusion and recurrent transfusions.