İzmir bölgesi infeksiyöz Bronşitis'e karşı aşılanmış tavuklarda antikor titrelerinin ELİSA ve Hemaglütinasyon inhibisyon testleri ile karşılaştırılması
Comparison of the antibody level by ELISA and haemagglutination inhibition tests in hens vaccinated against infectious bronchitis in İzmir region
  1. Tez No: 80826
  2. Yazar: N. SEZA ESKİİZMİRLİLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERUDUN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı, ELÎSA, Seroloji, Vaccine, ELISA, Serology, Antibody level
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
39 6. ÖZET Çalışmada; üç ayrı ticari kümes incelenmiştir. Kümeslerin tümüne Newcastle Disease, İnfeksiyöz Bursal Disease, Tavuk Çiçek. Marek ve İnfeksiyöz Bronşitis hastalıklarına karşı aşı programları uygulanmıştır. IB'e karşı aşı programı, 26. gün / yaş' ta H120 aşısı, 70. gün / yaş' ta H120 aşısı ve 1 12. gün / yaş' ta yağ adjuvantlı inaktif IB aşısı olarak uygulanmıştır. 19 hafta olan deneme süresinde aşılama öncesi 1., 26., 70., 1 12. günlerde ve aşılama sonrası 48., 90., 132. günlerde olmak üzere toplam 395 adet kan serumu toplanmıştır. Bu kan serumları, HI ve ELISA ile test edilerek, her iki testin duyarlılığı karşılaştırılmıştır. Çalışmada, birinci gün serumlarda, ELISA testi ile 1 titre grubunda antikorlar kolayca saptanırken, HI testi ile aynı serumlarda antikor titreleri saptanmamıştır. H120 ile ilk canlı aşılama sonrası alınan serumların serolojik kontrollerinde tüm kümeslerde HI Test ile ortalama antikor titreleri düşük (I. kümes Log: 2.2, II. kümes Log2 2.9 ve III. kümes Log2 3.5), ELISA ile tüm kümeslerde FlockChek katalogunun verilerine göre ortalama titreler normal (I. kümes 3422, II. kümes 3089 ve III. kümes 3023 ) saptanmış olup. H120 ile revaksinasyondan sonra alınan serumlarda tüm kümeslerde HI test ile ilk aşılamaya göre daha iyi bir immun yanıt elde edilmiş (I. kümes Log2 6.1, II. kümes Log2 5.4 ve İÜ. kümes Log2 6.5), II. kümesin antikor titresi yetersiz bulunmuş, ELISA ile tüm kümeslerin ortalama titreleri, FlockChek katalogunun verilerine göre normal (I. kümes 4122, II. kümes 3684 ve III. kümes 5000) tespit edilmiştir. İnaktif aşı uygulaması sonrası serumlarda yapılan serolojik kontrollerde HI test ile tüm kümeslerde yüksek antikor titreleri (I. kümes Log2 9.6, II. kümes Log2 9.3 ve IIİ. kümes Log2 9.2) belirlenirken, ELISA ile de tüm kümeslerde ortalama titreler FlockChek katalogunda belirtilen titre limitleri içinde bulunmuştur. Çalışmada ELISA ile antikor titresi yüksek saptanan serumların bazılarının, HI test ile antikor titresi düşük bulunmuştur. ELISA ile düşük antikor titresi saptanan serumların bazılarının ise HI test sonucunda antikor titresi yüksek tespit edilmiştir. ELISA ve HI testlerde farklı sonuçların elde edilmesinin nedeni, her iki testte farklı antikor tiplerinin ölçülmesi olabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
40 7. SUMMARY: Comparison of the antibody level by ELISA and Haemagglutination inhibition tests in hens vaccinated against Infectious Bronchitis in İzmir region In this study three different flocks were investigated. All flocks were vaccinated respectively against ND, IBD, FP, MD and IB. IB vaccination programme was applicated in 28 th day with H120, in 70 th day with H120 and 1 12 th day with inactivated vaccine. During the experimentation period for 19 weeks respectively in 1st, 26th, 48th, 70th, 90th, 112th and 132nd days, totally 395 serum sample were investigated before and after vaccination by HI and ELISA and these sera samples and the susceptibility of the HI and ELISA were compared. In this study, while antibody levels were easily proved with ELISA at the first and second titer groups on first day samples, antibody titers couldn't proved with HI test at the sera samples. After HI 20 vaccination, of serological monitoring was applied to all flocks. Mean titer was found low level by HI test (in I. flock Log2 2.2, II. flock Log2 2.9, and III. flock Log2 3.5). According to the FlockChek guide book, mean titer was found in normally level (I. flock 3422, II. flock 3089 and III. flock 3023) by ELISA. Better immunresponse was founded at the all flocks after HI 20 revaccination (I. flock Log2 6.1, II. flock Log2 5.4 and III. flock Log2 6.5). Antibody level was found insufficient in 2 nd flock and it was found in normal level for all flocks by ELISA. According to the FlockChek guide book (I. flock 4122, II. flock 3684, III. flock. 5000). While in all flocks were found high antibody levels by HI after inactivated vaccination (I. flock Log2 9.6, II. flock Log2 9.3 and III. flock Log2 9.2), mean titer was found level in between normal level for all flocks by ELISA (I. flock 6071, II. flock 7444 and III. flock 8175). As a result of this study, while some of the sera sample titers were found high level by ELISA some of them were found low level by HI test. It can be thought that the using of different type of antibody counting in two methods cause the reason of difference between HI and ELISA.