Fibromiyalji sendromuna eşlik eden sarkopenide metabolomik profil farklılıklarının belirlenmesi
- Tez No: 808266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ADIGÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Sarkopeni, Metabolom, Fibromyalgia, Sarcopenia, Metabolome
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Fibromiyalji sendromu (FMS) ve sarkopeni bazı ortak klinik ve patofizyolojik özelliklere sahip iki önemli durumdur. FMS ile sarkopeni birlikteliği son zamanlarda merak konusu olmuştur. Literatürde FMS tanılı hastalarda el sıkma kuvvetinde azalma ve kas fonksiyon bozukluğu gösterilmiştir. EGWSOP2'ye göre düşük kas kuvveti olası sarkopeni olarak tanımlanmaktadır. FMS ve sarkopeni tanısı için literatürde belirlenmiş bir biyobelirteç yoktur. Metabolomik analiz biyolojik örneklerdeki metabolitleri tanımlar ve miktarlarını ölçer. Literatürde FMS ve sarkopeninin birlikteliğinin incelendiği bir metabolom çalışması yoktur. Biz de FMS'ye eşlik eden olası sarkopenide metabolomik profil farklılıklarını belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza ACR 2016 kriterlerine göre FMS tanısı alan 44 kadın hasta ve 22 kadın sağlıklı kontrol dahil edildi. FMS tanılı 44 kadın hasta el sıkma kuvveti düşüklüğüne göre olası sarkopenisi olan (FMS OS+) ve olmayan (FMS OS-) iki gruba ayrıldı. Üçüncü grup olarak sağlıklı kontrol grubu kabul edildi. Tüm hastaların kan serum örneklerinden metabolom analizi yapıldı. Bulgular: Değişim katsayısı eşik değer olarak 2 kabul edildiğinde FMS(OS-) ve FMS(OS+) grupları arasında miktarı anlamlı değişen metabolit saptanmadı. FMS grupları ile sağlıklı grup arasındaysa toplam 54 metabolitin miktarı anlamlı olarak farklılık gösterdi. KEGG yolak veritabanına göre yapılan analizde bu metabolitler en çok aminoasit ve enerji metabolizmasına aitti. Miktarı anlamlı değişen metabolitlerin ait oldukları yolaklar ve yolakların birbirleriyle olan ilişkileri incelendiğindeyse merkezde krebs siklusu yer aldı. Sonuç: FMS'ye eşlik eden olası sarkopenide metabolom profil farklılığına rastlamadık. FMS grupları ise sağlıklı kontrol grubundan farklı metabolom profil özellikleri gösterdi. Bu durum iki hastalığın ortak patofizyolojik özelliklerinin olduğuna işaret edebilir. Gelecekteki çalışmalar biyobelirteç belirlenmesi için aminoasit ve enerji metabolizması yolaklarına odaklanabilir. Çalışmamız FMS ve sarkopeninin birlikte incelendiği bildiğimiz kadarıyla literatürdeki ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Fibromyalgia syndrome (FMS) and sarcopenia are two important conditions with some common clinical and pathophysiological features. The association of FMS and sarcopenia has recently become a matter of curiosity. In the literature, decreased hand grip strength and muscle dysfunction have been shown in patients with FMS. Low muscle strength relative to EGWSOP2 is defined as possible sarcopenia. There is no established biomarker in the literature for the diagnosis of FMS and sarcopenia. Metabolomic analysis identifies metabolites in biological samples and measures their quantity. There is no metabolome study in the literature investigating the coexistence of FMS and sarcopenia. We aimed to determine the possible metabolomic profile differences in sarcopenia accompanying FMS. Materials and Methods: Our study included 44 female patients and 22 female healthy controls who were diagnosed with FMS according to ACR 2016 criteria. 44 female patients with FMS were divided into two groups with probable sarcopenia (FMS OS+) and without (FMS OS-) according to low hand grip strength. The third group was considered as a healthy control group. Metabolome analysis was performed from blood serum samples of all patients . Results: When the fold change was accepted as 2 as the threshold value, no metabolites were found to have a significant change in amount between the FMS(OS- ) and FMS(OS+) groups. Between the FMS groups and the healthy group, the total amount of 54 metabolites was significantly different. In the analysis according to the KEGG pathway database, these metabolites were mostly related to amino acid and energy metabolism. When the pathways to which the metabolites changed significantly and the relationships of the pathways with each other were examined, the krebs cycle was at the center . Conclusion: We did not observe any difference in metabolome profile in possible sarcopenia accompanying FMS. The FMS groups showed different metabolome profile characteristics than the healthy control group . This may indicate that the two diseases have common pathophysiological features. Future studies may focus on amino acid and energy metabolism pathways for biomarker determination. ix Our study is the first study in the literature to the best of our knowledge that FMS and sarcopenia were examined together.