Ritim eğitimi ve dans dersi alan ve almayan spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin iletişim becerilerinin incelenmesi
Examination of the communication skills of sports sciences faculty students with and without rhythm education and dance lessons
- Tez No: 808335
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN DEVECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dans, Ritim, Ritim Eğitimi, Dans Eğitimi, İletişim Becerileri, Dance, Rhythm, Rhythm Education, Dance Education, Communication Skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı ritim eğitimi ve dans dersi alan ve almayan spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin iletişim becerilerinin incelenmesidir. Aynı zamanda katılımcıların iletişim becerileri onların cinsiyetlerine, yaşlarına, aylık gelir düzeylerine, bölümlerine, sınıflarına, ailede dans ile ilgilenen biri var mı, sorusuna verdikleri cevaplara göre karşılaştırılmıştır. Araştırmanın evreninin İzmir ilinde bulunan Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Ritim Eğitimi ve Dans Eğitimi alan ve almayan öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem gurubunu ise aynı üniversitede ritim eğitimi ve dans dersi alan ve almayan, spor yöneticiliği bölümü, rekreasyon bölümü, beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü ve antrenörlük bölümü 1,2,3 ve 4'üncü sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Bu araştırmanın veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Korkut Owen ve Bugay tarafından geliştirilen 'iletişim becerileri ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın bütün verilerinin analizinde SPSS 28.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini ölçmek adına Shapiro-Wilk testi uygulanmıştır. Çalışmada normal dağılım göstermemiş verilerin analizinde; ikili grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, üç ve daha fazla grubun karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiyi ölçmek için Spearman testi uygulanmıştır. Katılımcılardan ritim eğitimi ve dans dersi alanların iletişim ilkeleri ve temel becerileri puanları, kendi ifade etme puanları, iletişim kurmaya isteklilik puanları, etkin dinleme, sözel olmayan iletişim puanları almayanlardan daha yüksek olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda katılımcılardan ritim eğitimi ve dans dersi alanların genel iletişim becerileri puanları, almayanlardan daha yüksek olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the communication skills of the students of the faculty of sports sciences who take rhythm education and dance lessons and those who do not. At the same time, the communication skills of the participants were compared according to their gender, age, monthly income level, department, class, and their answers to the question“Is there anyone in the family interested in dance?”The data of the research consisted of students who received and did not receive Rhythm Education and Dance Education at Ege University Faculty of Sport Sciences and Fırat University Faculty of Sport Sciences in Izmir. The sample group of the research consisted of the students of the sports management and teaching department, who took rhythm education and dance lessons or not, at the same university. Personal information form and the 'communication skills scale' developed by Scale Korkut Owen and Bugay (2014) were used as data collection tools of this research. SPSS 28.0 package program was used in the analysis of all data of the research. In the study, Shapiro-Wilk test was applied to measure whether the data showed a normal distribution. In the analysis of the data that did not show normal distribution in the study; Mann Whitney U test was used to compare paired groups, and Kruskal Wallis test was used to compare three or more groups. Spearman test was applied to measure the relationship between the scales. The communication principles and basic skills scores, self-expression scores, willingness to communicate, active listening and non-verbal communication scores of the participants who took rhythm training and dance lessons were higher than those who did not. At the same time, the general communication skills scores of the participants who took rhythm training and dance lessons were higher than those who did not.