Beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının ritim eğitimi ve dans dersine yönelik tutumlarının özgüvenlerine etkisi
The effect of physical education and sport teacher candidates' attitudes towards rhythm education and dance course on their self-confidence
  1. Tez No: 930009
  2. Yazar: MEHMET EFKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor öğretmen adayları, öğretmen adayı, ritim eğitimi ve dans dersi, ritim eğitimi, dans, özgüven, üniversite, yükseköğretim, Physical education and sports teacher candidates, teacher candidates, rhythm education and dance course, rhythm education, dance, self-confidence, university, higher education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının ritim eğitimi ve dans dersine yönelik tutumlarının öz-güvenleri üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilindeki Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu veya Spor Fakültesi bölümlerinde öğrenim gören ve Ritim ve Dans dersi alan üniversite öğrencileri oluşturmuştur. Toplam 405 öğrenci, tam sayım yöntemi ile araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler, çevrimiçi anket yoluyla Google Forms platformu kullanılarak toplanmış ve analizler SPSS yazılımında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada iki veri toplama aracı kullanılmıştır: biri araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu,”diğeri ise Ayyıldız Durhan ve Gökyürek (2020) tarafından geliştirilen“Ritim Eğitimi ve Dans Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”ile Akın (2007) tarafından geliştirilen“Öz-Güven Ölçeği”dir. Verilerin güvenilirliği Cronbach alfa katsayıları ile değerlendirilmiş; verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Skewness ve Kurtosis değerleri ile analiz edilmiştir. Normal dağılım sergileyen veriler için parametrik testler uygulanmış, iki sınıflı değişkenler için t-testi, ikiden fazla sınıflı değişkenler için ise ANOVA kullanılmıştır. Demografik özelliklerin ve ölçek puanlarının analizi için frekans analizi yapılmış, değişkenler arası ilişkiler ve hipotez testleri için korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların ritim eğitimi ve dans dersine yönelik tutumlarının genel olarak orta düzeyde olduğu, ancak öz-güvenlerinin yüksek seviyelerde bulunduğu tespit edilmiştir. Kadın katılımcıların derse yönelik tutumlarının erkek katılımcılara kıyasla daha olumlu olduğu, genç yaş gruplarının (19-20 yaş) derse daha fazla ilgi gösterdiği ve müzik dinleme alışkanlıklarının tutumlar üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Korelasyon ve regresyon analizleri, ritim eğitimi ve dans dersine yönelik tutum ile öz-güven arasında zayıf ancak anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Tutum alt boyutlarından kazanım ve eğilim, öz-güven üzerinde pozitif etki gösterirken; antipati alt boyutunun negatif bir etkiye sahip olduğu ortaya konulmuştur. Bu bulgular doğrultusunda, ritim eğitimi ve dans derslerine yönelik tutumların olumlu yönde geliştirilmesi için öğretim programlarına daha fazla destekleyici etkinliklerin dahil edilmesi önerilmektedir. Ayrıca, öz-güven üzerinde olumlu etkiler yaratabilecek stratejilerin geliştirilmesi ve bireysel farklılıkları destekleyen müzik tercihleri doğrultusunda eğitim süreçlerinin düzenlenmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to statistically determine the effect of physical education and sports teacher candidates' attitudes toward rhythm education and dance courses on their self-confidence. For this purpose, the relational survey model, one of the quantitative research methods, was employed. The study population consists of university students enrolled in the Departments of Physical Education and Sports or Sports Faculties in Istanbul and taking the Rhythm and Dance course. A total of 405 students meeting these criteria. Data were collected via an online survey using the Google Forms platform and analyzed using SPSS software. Two data collection tools were utilized in the study: a“Personal Information Form”developed by the researchers and two scales—the“Attitude Scale Toward Rhythm Education and Dance Courses”by Ayyıldız Durhan and Gökyürek (2020) and the“Self-Confidence Scale”by Akın (2007). The reliability of the data was evaluated using Cronbach's alpha coefficients, and the normality of the data distribution was assessed through Skewness and Kurtosis values. Parametric tests were applied for normally distributed data; t-tests were used for two-class variables, and ANOVA was applied for variables with more than two classes. Frequency analysis was conducted to examine demographic characteristics and scale scores, while correlation and regression analyses were performed to analyze relationships between variables and test hypotheses. The results revealed that participants' attitudes toward rhythm education and dance courses were generally at a moderate level, whereas their self-confidence was at high levels. Female participants demonstrated more positive attitudes toward the course compared to males, younger age groups (19-20 years) showed greater interest in the course, and music-listening habits were found to influence attitudes. Correlation and regression analyses indicated a weak but significant relationship between attitudes toward rhythm education and dance courses and self-confidence. Among the attitude sub-dimensions, the“gain”and“inclination”dimensions positively affected self-confidence, while the“antipathy”dimension had a negative impact. Based on these findings, it is recommended to include more supportive activities in the curriculum to foster positive attitudes toward rhythm education and dance courses. Additionally, strategies that positively influence self-confidence should be developed, and the educational process should be structured to accommodate individual differences, particularly in terms of music preferences.