Sağlık hizmetlerinde ekonomik değerlendirme teknikleri ve TCDD Ankara Hastanesi'nde prostat vakalarının incelenmesi yoluyla maliyet etkililik analizi uygulaması
Economic evaluation techniques in health services and application of cost effectiveness analysis to patient with prostate in Turkish State Railways Ankara Hospitals
  1. Tez No: 80838
  2. Yazar: İSMAİL AĞIRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP TATAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Economic evaluation, cost effectiveness, alternative surgical methods of prostate
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı; sağlık hizmetlerinin planlaması ve yönetimi ile ilgilenenlere prostat vakalarının incelenmesi yoluyla bir maliyet etkililik analizi örnek uygulaması sunmaktır. Bu amaçla prostat şikayeti ile TCDD Ankara Hastanesine başvurarak açık prostatektomi ( n = 24 ), TUR - P ( n = 30 ) ve lazer prostatektomi yöntemleri ile ameliyat olan toplam 79 hasta araştırmanın kapsamına alınmıştır. Araştırma, Uluslararası Prostat Semptom Skoru (I - PSS ) anketinin ameliyattan önce ve ameliyattan 3 - 4 ay sonra hastalara uygulanması suretiyle yürütülmüştür. Araştırma verilerinin analizinde tek yönlü varyans analizi ve Kruskal Wallis varyans analizi kullanılmıştır. Değişkenlerin ortalamaları arasındaki farkın önem kontrolü, parametrik varsayımların yerine geldiği durumlar için Tukey testi, bu varsayımların yerine gelmediği durumlar için ise Tamhane testi yapılarak analiz edilmiştir. TC. Başbakanlık Devlet istatistik Enstitüsü Başkanlığı'ndan Türkiye nüfusunun gelecekteki yapısı ile ilgili veriler alınmıştır. Bu veriler yardımıyla Türkiye'deki prostat hastası sayısı ve bunların maliyeti ile ilgili tahminler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, maliyet etkililik açısından açık prostatektomi ve TUR - P arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır. Lazer prostatektominin ise maliyeti yüksek etkililiği düşük bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Ekonomik değerlendirme, Maliyet etkililik, prostatın alternatif cerrahi tedavi yöntemleri.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to give an example of a cost - effectiveness analysis to those who are interested in health services planning and administration by analyzing prostate cases. For this purpose, total 79 patients applying to the Turkish State Railways Ankara hospital for complaints of prostate were included in the sample of the. 79 patients, 24 patients have undergone open prostatectomy, 30 patients have undergone TUR-P, and 25 patients have undergone laser prostatectomy. The study was carried out by applying the International Prostate Symptom Score to the patients in the sample of this study before and after 3-4 months of surgery. One- Way and Kruskall Wallis Variance Analyses were run to analyse the data. Tukey and Tamhane tests were used to find out the groups creating difference. The data on the age structure of the population in the future was obtained from the State Institute of Statistics of Prime Ministry, Republic of Turkey. By using this data, the estimations on the number of patients with possible prostate and its cost were made. At the end of this study, it was found that there was no difference in terms of cost-effectiveness between open prostatectomy and TUR-P methods. Compared to the other methods analyzed in this study, Laser prostatectomy had the lowest cost effectiveness.