Kompozit rezin restorasyonlarda iki farklı yüzey pürüzlendirme yöntemi olan asit ve lazerin kenar sızıntısına etkisinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro analysis of the effects of acid or laser etching on microleakage around composite resin restorations
  1. Tez No: 80837
  2. Yazar: A. RÜYA YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERRİN DAYANGAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kenar sızıntısı, kompozit rezin, pürüzlendirme, asit, lazer IV, Marginal leakage, composite resin, etching, acid, laser
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Restoratif dişhekimliğinde kompozit rezin restorasyonlarda görülen kenar sızıntısı, restorasyonun başarısını olumsuz yönde etkiler. Sızıntıyı azaltmak amacıyla diş dokusunun asitle pürüzlendirilmesi klinik uygulamalarda tercih edilen bir yöntemdir. Son yıllarda bu amaçla lazerin de kullanılabileceği öne sürülmüştür. Bu çalışmanın amacı, asit veya lazerle yapılan pürüzlendirme yöntemlerinin, kompozit rezin restorasyonlarda oluşan kenar sızıntısına etkilerini in vitro olarak incelemektir. Cerrahi olarak çekilmiş çürüksüz 90 adet insan 3. molar dişine, gingival basamaklarından biri mine-sement sınırının yaklaşık 1 mm üzerinde (minede), diğeri mine-sement sınırının yaklaşık 1 mm altmda (dentinde) yer alacak şekilde II.sınıf MOD kaviteler açıldı. Pürüzlendirme için %35'lik fosforik asit ve XeCl excimer lazer kullanıldı. Dişler rastgele altı gruba ayrıldı. 1. grupta mine asitle pürüzlendirildikten sonra mine bonding, 2. grupta dentin bonding, 3. grupta, hem mine hem de dentin asitle pürüzlendirilerek dentin bonding sistemi uygulandı. 4. grupta mine lazerle pürüzlendirilerek mine bonding, S. grupta dentin bonding, 6. grupta, hem mine hem de dentin lazerle pürüzlendirilerek dentin bonding sistemi uygulandı. Tüm gruplarda kompozit rezin kaviteye tabakalı yöntemle yerleştirilerek, ışıkla polimerize edildi. Restorasyon sonrası dişlere termal siklus uygulandı ve dişler %0.5'lik bazik fuksin solüsyonunda bekletildi. Mezio-distal yönde alınan kesitlerde görülen sızıntı stereomikroskop ile değerlendirildi. Diş dokusu ile kompozit rezin arayüzleri tarama elektron mikroskobu ile görüntülendi. Diş dokularının asit veya lazerle pürüzlendirildiği bütün gruplarda, dentinde yer alan gingival basamaktaki sızıntının, minede yer alan gingival basamaktaki sızıntıdan daha fazla olduğu görüldü. Asitle pürüzlendirilen gruplardaki sızıntının ve diş-rezin arayüzündeki aralanmaların, lazerle pürüzlendirilen gruplardan daha az olduğu izlendi. Sonuç olarak, kompozit rezin restorasyonlarda görülen kenar sızıntısının azaltılmasında diş dokularının asitle pürüzlendirilmesinin, lazerle pürüzlendirme yönteminden daha etkili olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In restorative dentistry microleakage in composites can compromise the success of the restoration. Etching tooth surfaces with acid is an accepted and widely applied technique to reduce microleakage. In recent years, laser is also recommended for this purpose. The aim of this in vitro study was to determine the effect of two etching methods, acid and laser on microleakage around composite resin restorations. Class II MOD cavities were prepared on 90 extracted human wisdom teeth with one gingival margin approximately 1 mm above the cementoenamel junction (enamel) and the other approximately 1 mm below the cementoenamel junction (dentin). Phosphoric acid with %35 concentration and XeCl excimer laser were used for etching procedure. The prepared teeth were randomly assigned to six groups. In group 1, acid-etching of enamel margins followed by application of enamel bonding, in group 2 dentin bonding, in group 3, acid-etching of enamel and dentin margins followed by application of dentin bonding. In group 4, laser-etching of enamel margins followed by application of enamel bonding, in group 5 dentin bonding, in group 6, laser-etching of enamel and dentin margins followed by application of dentin bonding. All restorations were placed incrementally and polymerized with a light. After restoration, all samples were thermocycled and stained in %0.5 basic fuchsin and sectioned longitudinally in a mesio-distal plane. Microleakage was scored by means of a stereomicroscope. The margins of the restoration at tooth- resin interface were examined with a scanning electron microscope. In all groups, marginal leakage was more extensive at the gingival margin that was on dentin than at the gingival margin on enamel. Microleakage scores and gap between tooth-resin interface were significantly lower for acid-etched groups than for laser-etched groups. In conclusion acid-etch technique is more effective than laser- etch technique in reducing marginal leakage in composite resin restorations.