Türkiye Selçuklu mutfağı ve yiyecek içecek işletmelerindeki uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of Turkish Seljuk cuisine and its applications in food and beverage businesses
  1. Tez No: 808407
  2. Yazar: MELİKE SOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Mutfak Kültürü, Selçuklu Mutfağı, Selçuklu Mutfağı Yiyecek ve İçecekleri, Sürdürülebilirlik, Culture, Culinary Culture, Seljuk Cuisine, Seljuk Cuisine Food and Drinks, Sustainability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Dünya üzerinde yaşayan toplulukların kendine özgü olarak oluşturmuş oldukları mutfak kültürleri bulunmaktadır. Gelenek ve görenekler çerçevesinde oluşturulan mutfak kültürü gelecek nesillere aktarılmaya çalışılmaktadır. Böylece geçmişe ve günümüze ait olan birçok yiyecek ve içecek unutulmadan yaşatılmaya çalışılır. Türk mutfak kültürü hem geniş bir coğrafi alana yayılması hem de farklı miletlerle etkileşim sonucu oldukça çeşitlenmiş ve zenginleşmiştir. Selçuklu mutfağıda Türk mutfağı çevresinde gelişmiş mutfaklardan birisidir. Selçuklu mutfak kültürünün günümüz mutfağına nasıl yansıdığını tespit etmek araştırma için önemlidir. Araştırmanın konusu, Selçuklu kültürüne ait olan yiyecek ve içeceklerin günümüz yiyecek içecek işletmelerinde uygulamalarının belirlenmesidir. Türkiye'de Selçuklu mutfağına ait yiyecek ve içecek sunan işletmeler ele alınarak araştırma yapılmıştır. Araştırmanın amacı, Selçuklu mutfağına ait yiyecek ve içecek sunan işletmelerde hangi ürünlerin sunulduğunun belirlenmesi ve yiyecek ve içecek işletmelerinde Selçuklu mutfağına ait yemeklerin gelecek kuşaklara aktarımında etkili olan faktörlerin tespit edilmesidir. Araştırma bulguları sonucunda Selçuklu mutfağının gelecek nesillere aktarımı noktasında nelerin gerekli olduğunun belirlenmesi araştırma için önem arz etmektedir. Araştırma konusu doğrultusunda Türkiye'de Selçuklu mutfağına ait yiyecek ve içecek sunan 12 yiyecek içecek işletmesi ile görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda katılımcılardan elde edilen veriler MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizleri sonucunda, yiyecek içecek işletmelerinde Selçuklu dönemine ait sunulan yiyecek ve içeceklerin yeterli olmadığı görülmüştür. Ayrıca görüşmeye katılan bazı katılımcıların Selçuklu mutfağı hakkında bilgilerinin sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bu veri sonucu da işletmelerde Selçuklu mutfağının yeterince bilinmediği sonucuna ulaşılmıştır. Selçuklu mutfağı yiyecek ve içecekleri sunan işletmelerdeki eksikliler arasında; standart reçetelerin olmaması, bilgi eksikliği, belediye çalışmalarının yetersizliği, geleneksel olarak fuar ve festivallerin yapılmaması gibi konuların yer aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Communities in the world have culinary cultures they have created by owning them. The culinary culture created within the framework of traditions and customs is tried to be transferred to future generations. Thus, many foods and beverages belonging to the past and present are tried to be kept alive without being forgotten. Turkish culinary culture has diversified and enriched as a result of both its spread over a wide geographical area and interaction with different nations. Seljuk cuisine is one of the developed cuisines around Turkish cuisine. Research must determine how the Seljuk culinary culture reflects today's cuisine. The research aims to determine the applications of food and beverages belonging to the Seljuk culture in today's food and beverage businesses. In Turkey, the research was carried out by considering the businesses that offer food and beverage belonging to the Seljuk cuisine. The research aims to determine whether or not food and beverages belonging to Seljuk cuisine are served. If food and beverages belonging to Seljuk cuisine are served in food and beverage establishments, it is to determine how much of this food and beverage is served and what the food is. As a result of the research findings, the research needs to determine what is necessary to transfer the Seljuk cuisine to future generations. In line with the research subject, interviews were conducted with 12 food and beverage businesses in Turkey that offer food and beverage belonging to Seljuk cuisine. As a result of the interviews, the data obtained from the participants were analyzed with the MAXQDA program. As a result of the data analysis, the food and beverages belonging to the Seljuk provisions will be insufficient in the food and beverage businesses. In addition, it has been determined that some of the participants in the interview have limited knowledge of Seljuk cuisine. As a result of this data obtained, it was concluded that the Seljuk cuisine was not known enough in the enterprises. Among the deficiencies in businesses that offer Seljuk cuisine food and beverages, It has been determined that there are issues such as lack of standard prescriptions, lack of information, the inadequacy of municipal studies, and traditionally not holding fairs and festivals.