Öğretmenlerin toplu sözleşme algıları: Diyarbakır-Yenişehir örneği
Collective bargaining perceptions of teachers: The case of Yenişehir-Diyarbakır
- Tez No: 808411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHİM ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sendika, Toplu Sözleşme, Grev, Görüşme, Enflasyon, Union, Collective Agreement, Strike, Negotiation, Inflation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmamızın amacı öğretmenlerin, örneklemden yola çıkarak tüm evrene genelleyebilecek olan, Toplu Sözleşme Algılarını ölçmek ve Toplu Sözleşmenin geliştirilebilmesi için gerek sendikalara gerekse işveren durumunda olan ilgili kurumlara bir fikir vermektir. Araştırmanın kapsamı Diyarbakır ili Yenişehir ilçesinde bulunan 44 ortaokul ve İmam hatip ortaokulunda çalışan öğretmenlerdir. Yenişehir İlçesinde yaklaşık 3500 öğretmen bulunmaktadır. Araştırma evrenimiz olan ortaokullarda ise 1150 öğretmenin olduğu tespit edildi. Evrenin yüzde 10'u örneklem seçilmiştir. Kahramanmaraş merkezli, 6.02.2023 tarihli, depremin olması ve araştırma alanımız olan Diyarbakır ilinin de ciddi şekilde etkilemesi sebebiyle, yaptığımız anket 123 kişiyle sınırlandırılmıştır. İlgili öğretmenlere Google form aracılığıyla 21 sorudan oluşan nicel ölçme aracı olan anket gönderilmiştir. Alınan sonuçlar spss (İngilizce açılımıyla: Statistical Package For the Social Sciences) aracılığıyla analiz edilmiştir. Sendikanın il başkanlarıyla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Görüşme sonucu rapora eklenmiştir. Öğretmenler, Toplu Sözleşme Görüşmelerini önemli kazanım olarak değerlendirmektedirler. Sendika farkı gözetmeksizin öğretmenlerin tamamı, Toplu Sözleşme Görüşmelerini, özlük hakları açısından bir zorunluluk olarak görmektedir. Memurların Toplu Sözleşme Görüşmeleri vasıtasıyla çok sayıda hak ve özgürlüğe kavuştuklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Toplu Sözleşme primi benimsemekle beraber prim için getirilen baraj şartı red edilmektedir. Hakem Heyeti ve Türkiye İstatistik Kurumuna karşı ciddi bir tepki oluşmuş ve her iki kurumun tarafsız olmadığı anlayışı hâkim durumda olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu aksaklıklara karşı promosyonlar, hac ve umre gibi sosyal kazanımlar bu sürecin kazanımı olarak değerlendirilmektedir. Sendikaların varlığı öğretmenler tarafından sorgulanmasına karşın, sendika gerçekliliği olmadan bazı haklara sahip olunmayacağının farkında olan öğretmenler, sendikacıların özlük hakları ile kendi özlük haklarının aynı paralelde olmadığını belirtmekte ve bundan rahatsız olmaktadırlar. Sendikacı maaşlarının objektif ve şeffaf olarak kamuoyuna paylaşılması gerektiği konusunda görüş birliği olduğu tespit edilmiştir. Hac ve Umre konularında ise öğretmenlerin ideolojik bir ayırışıma gittikleri görülmektedir. Muhafazakâr ve dindar öğretmenler ile dindar olmamakla beraber nötr davranan öğretmenler, bu kazanımları değerli bulurken aksi ideolojiye sahip öğretmenlerin ise dini simgelere sahip kazanımlara ilgisiz kaldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the Collective Agreement Perceptions of teachers, which can be generalized to the whole population , based on the sample, and to give an idea to both the unions and the government, which is the employer, in order to develop Collective Agreement. The scope of the research is the teachers working in 44 secondary schools and Imam Hatip secondary schools in Diyarbakır province Yenişehir district. There are approximately 3500 teachers in Yenişehir District. It is determined that there are 1150 teachers in secondary schools, which is our research universe. 10 percent of the population is selected as a sample, but it is aimed to increase this number in order to increase the validity of the research. Due to the earthquake in Kahramanmaraş, dated 6.02.2023, and the serious impact of Diyarbakır, our research area, the survey we conducted is limited to 123 people. A questionnaire consisting of 21 questions, a quantitative measurement tool, is sent to the relevant teachers via the Google form. The results are analyzed via spss (Statistical Package For the Social Sciences). In-depth interviews are conducted with the provincial heads of the union. The result of the meeting has been added to the report. Teachers consider Collective Bargaining Negotiations as an important gain. All of the teachers, regardless of the union, see Collective Agreement Negotiations as a necessity in terms of personal rights. Although the Collective Agreement adopts the premium, the threshold requirement for the premium is rejected. There has been a serious reaction against the Arbitration Committee and the Turkish Statistical Institute and it has been determined that the understanding that both institutions are not impartial is in a dominant position. Promotions against all these disruptions, social gains such as hajj and umrah are considered as the gains of this process. Although the existence of the unions is questioned by the teachers, the teachers, who are aware that some rights cannot be obtained without the reality of the union, state that the personal rights of the unionists are not in line with their own personal rights and they are disturbed by this. It has been determined that there is a consensus that the salaries of trade unionists should be shared with the public in an objective and transparent manner. It is observed that teachers make an ideological distinction in the subjects of Hajj and Umrah. Conservative and religious teachers and non-religious but neutral teachers find these gains valuable, while teachers with opposite ideologies are indifferent to gains with religious symbols.