'Menschen A1' als medium der kulturübertragung im daf-unterricht: Eine lehrwerkanalyse
Almanca yabancı dil dersinde kültür aktarımı aracı olarak 'Menschen A1' ders kitabı: Ders kitabı analizi / 'Menschen A1' as a medium of cultural transmission in German as foreign language lessons: An analysis of the teaching
- Tez No: 808412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCAN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders kitabı analizi, Kültür aktarımı, Menschen A1, Analysis of teaching book, Culture transmission, Menschen A1 Diese Masterarbeit bezweckt, zu zeigen
- Yıl: 2023
- Dil: Almanca
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasının amacı Almanca Yabancı Dil Derslerinde kullanılan kitapların hedef ülkenin kültürünü ne denli ve hangi metot ve yollarla aktardıklarını göstermektir. Bu bağlamda ''Menschen A1'' kitaplarının Alman kültürüne nasıl yer verdiği, hangi kapsamda ele aldığı ve ne amaçlandığı açıklanmaktadır. Yapılan literatür taraması sonucunda veriler elde edilmiş olup belirtilen ders kitabında yer alan konu ve alıştırmaların Alman kültürünü hangi yoğunlukta, hangi dört beceri ile sunup ve hangi alıştırmalar yoluyla aktarıldığı incelenmiş olup analiz yolu ile ele alınmıştır. Bu amaçla Ammer'nın kültürü sektörlere ayırdığı liste incelenip baz alınmıştır. Analizin önemli olarak görülmesinin sebebi, güncel araştırmalara uygun olarak hazırlanan iletişimsel bir ders kitabının kültür aktarımına verdiği göstermektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this master's thesis is to show to what extent, in what way and with which methods the culture of the target country is transferred in German as a foreign language lessons by means of textbooks. In this context, it is shown how and to what extent German culture is presented in the textbook“Menschen A1”and what the goal is. With the help of source research, data was produced and analyzed in terms of topics and exercises in the specified textbook. It took into account through which skill and through which form of exercise the culture was transmitted. With this aim, the grid of Ammer, which divides the culture into sectors, was studied and taken as a basis. The reason for the relevance of the study is to show the intensity of cultural transmission in a textbook designed according to new knowledge.