Modernizmden postmodernizme kültürel dönüşümler ve göç kavramı
From modernism to postmodernism cultural transformations and the concept of migration
  1. Tez No: 808564
  2. Yazar: ZERRİN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. RIDVAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Modernizm, Postmodernizn, Kültür, Göç, Kültürleşme, Modernism, Postmodernism, Culture, Migration, Acculturation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, on yedinci yüzyıldan başlayarak günümüze kadar neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan, düşünce, eylem ve yaşamda yerleşik hale gelen Modernizm ve Postmodernizm kavramlarının toplum üzerinde yarattığı dönüşümler ve yarattığı etkiler incelenmektedir. Küresel anlamda büyük etkilere ve değişimlere neden olan bu kavramların yarattığı gerçekliklerin sonuçları bireysel, toplumsal ve evrensel olarak kendini göstermiştir. Modernite ile birlikte insan kendi aklı ile karar verebilme, evreni dönüştürebilme, bireysel haklarını savunabilme yetisine sahip olurken, bilim aracılığıyla da doğaya hâkim olmuş toplumsal bir ilerleme kaydetmiştir. Kapitalist düzenin ekonomik sisteme egemen olması ile toplum sınıflara bölünmüş, insanlar arasında yeni kültürel farklılıklar ortaya çıkmış ve mevcut fikirler dönüşmüştür. Modernizm düşüncesi toplum, sanat ve kültür alanında yenilikçi yaklaşımlar oluştururken aynı zamanda içinde çeşitlikler, çelişkiler barındırmış ve eleştiriye açık hale gelmiştir. Postmodernizm tüm bu evrensel doğruları eleştirmiş ve sorgulamıştır. Bu iki kavram arasında geçen dönemde sürekli dönüşen kavram, düşünce ve kültürel gelişmeler evreni ve insanlığı hayat amacını bulmaya yöneltmiştir. İnsanlar, yaşanan değişimlere uyum sağlamaya çalışırken derinden etkilenmiş ve toplumun yapı taşı rolünü üstlenmişlerdir. Yaşanan zincirleme dönüşümler, toplumsal yapının değişmesine kültürlerin iç içe geçmesine, bireyselleşen ve özgürleşen toplumların zorunlu ya da değil içten dışa, dıştan içe göç etmesine sebep olmuştur. Toplumların yaşamsal süreci içerisinde sürekli var olan göç ve sanat kavramları, düşünsel ve eylemsel pratikleriyle sanatçıya, sanat yapıtlarına yansımıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the transformations and the effects of the concepts of Modernism and Postmodernism, which have been entrenched in thought, action and life, on society, are examined. The results of the realities created by these concepts, which cause great effects and changes in the global sense, have manifested themselves individually, socially and universally. With modernity, man has the ability to make decisions with his own mind, transform the universe, and defend his individual rights, while he has made a social progress by dominating nature through science. With the dominance of the capitalist order on the economic system, the society was divided into classes, new cultural differences emerged between people and existing ideas were transformed. While the thought of modernism created innovative approaches in the field of society, art and culture, it also contained diversity and contradictions and became open to criticism. Postmodernism has criticized and questioned all these universal truths. In the period between these two concepts, the constantly transforming concept, thought and cultural developments have led the universe and humanity to find the purpose of life. While trying to adapt to the changes experienced, people have been deeply affected and have taken on the role of the building block of the society. The chained transformations experienced have caused the change of the social structure, the intertwining of cultures, the forced or not forced migration of individualized and liberated societies from the inside to the outside and from the outside to the inside. The concepts of migration and art, which are constantly present in the life process of societies, are reflected in the artists and works of art with their intellectual and operational practices.