Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı ve Kara Kitap romanları ile Kurt Vonnegut'un Mezbaha Beş ve Kedi Beşiği eserlerinde postmodern anlatım teknikleri
Postmodern narrative techniques in Orhan Pamuk's My Name Is Red and The Black Book and Kurt Vonnegut's Slaughterhouse-Five and Cat's Cradle
  1. Tez No: 994421
  2. Yazar: ŞEYDA BEYDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT CERCİS TANRITANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Roman, Orhan Pamuk, Kurt Vonnegut, Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Mezbaha Beş, Kedi Beşiği, Metinlerarasılık, Anlatı Teknikleri, Postmodernism, Novel, Orhan Pamuk, Kurt Vonnegut, The Black Book, My Name is Red, Slaughterhouse-Five, Cat's Cradle, Intertextuality, Narrative Techniques
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, postmodern anlatının tarihsel, estetik ve kuramsal temellerini inceleyerek Orhan Pamuk'un Kara Kitap ve Benim Adım Kırmızı ile Kurt Vonnegut'un Mezbaha Beş ve Kedi Beşiği romanlarını postmodern anlatı teknikleri açısından karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Postmodernizmin ortaya çıkışına zemin hazırlayan düşünsel dönüşümler, gerçeklik, temsil, özne ve zaman kavrayışındaki kırılmalar çerçevesinde ele alınmış; roman türünün modernizmden postmodernizme geçişte geçirdiği estetik ve yapısal dönüşüm kuramsal kaynaklara dayanarak tartışılmıştır. Bu bağlamda çalışma, Bakhtin'in çoklu söylem yaklaşımı, Lyotard'ın büyük anlatıların çözülüşü görüşü ve postmodern kurmacayı açıklayan temel kavramlar üzerinden kapsamlı bir teorik zemin oluşturmuştur. İncelenen dört roman, postmodern anlatının çoklu bakış açısı, metinlerarasılık, epigraf kullanımı, zamanın kırılması, parodi, pastiş, kolaj, brikolaj, kimliğin parçalanışı ve kronolojinin bozulması gibi teknikleri nasıl dönüştürdüğünü göstermesi açısından değerlendirilmiştir. Pamuk'un romanlarında kültürel bellek, kimlik ve temsil sorunları Doğu–Batı estetik gerilimiyle birlikte ele alınırken; Vonnegut'un eserlerinde savaş, travma, bilimsel söylemin çöküşü ve modern aklın güvenilirliğine yönelik eleştirel bir tutum öne çıkmaktadır. Karşılaştırmalı analiz sonucunda, dört romanın da postmodern kuramın temel ilkelerini farklı kültürel bağlamlarda yeniden ürettiği görülmüştür. Pamuk postmodern teknikleri Osmanlı–Türk kültürünün tarihsel birikimiyle harmanlayarak özgün bir poetika oluştururken; Vonnegut bu teknikleri modern Amerikan toplumunun savaş, bilim, etik ve anlam arayışı bağlamında eleştirel bir perspektifle kullanmaktadır. Böylece çalışma, postmodern romanın tekil bir estetik yapıdan ziyade farklı kültürlerde değişen çoğul bir anlatı evreni sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical, aesthetic, and theoretical foundations of postmodern narrative and offers a comparative analysis of four novels: Orhan Pamuk's The Black Book and My Name is Red, and Kurt Vonnegut's Slaughterhouse-Five and Cat's Cradle. The research discusses the intellectual transformations that paved the way for postmodernism, focusing on the shifts in the concepts of reality, representation, subjectivity, and temporality. The aesthetic and structural transformation of the novel from modernism to postmodernism is explored through theoretical frameworks drawn from Bakhtin's dialogism, Lyotard's critique of metanarratives, and key concepts of postmodern fiction. The four novels are analyzed in terms of postmodern narrative strategies such as multiple perspectives, intertextuality, the use of epigraphs, temporal fragmentation, parody, pastiche, collage, bricolage, the dissolution of identity, and the disruption of linear chronology. While Pamuk's novels address questions of cultural memory, identity, and artistic representation within the tension between Eastern and Western aesthetics, Vonnegut's works foreground themes of war, trauma, the collapse of scientific authority, and the instability of meaning in modern American society. The comparative findings reveal that all four novels reinterpret the core principles of postmodernism within their respective cultural and historical contexts. Pamuk blends postmodern techniques with the cultural and literary heritage of the Ottoman–Turkish world, producing an original poetics, whereas Vonnegut employs these techniques to critique the sociopolitical and scientific narratives of twentieth-century America. Thus, the study demonstrates that postmodern fiction is not a singular aesthetic model but a diverse narrative field shaped by multiple cultural perspectives.