Trakya'da kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır (Zea mays L.) genotiplerinin bazı tarımsal ve kalite özelliklerinin incelenmesi
Examination of some agronomical and quality characteristics of silage maize (Zea mays L.) genotypes which are used or could be used in the Thrace region
- Tez No: 808602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Ot Verimi, Kuru Madde Verimi, Ham Protein Oranı, ADF, NDF, Kalite Özellikleri, Green Forage Yield, Dry Matter Yield, Crude Protein Content, Acid Detergent Fiber (ADF), Neutral Detergent Fiber (NDF), Quality Characteristics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırma, 2021-2022 yılları arasında 2 yıl süreyle Kırklareli ekolojik koşullarında P2088, Hat1, Hat2, Hat3 genotiplerinin morfolojik, tarımsal, silaj verimi ve kalitesini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş ve her parselde 70 cm sıra arası ve 17,5 cm sıra üzeri açıklıkla 20 m uzunluğundaki 8 sıraya ekim yapılmıştır. Çalışma boyunca toplamda 31 kg saf N, 4 kg saf P ve 4 kg saf K kullanılmış ve uygun zamanlarda sulama yapılmıştır. Mısır genotiplerinde bitki boyu 261,5 cm ile 286,5 cm arasında, bitki ağırlığı 728,9 g ile 1045,9 g arasında , yaprak sayısı 12,7 ile 13,4 adet arasında, yaprak ağırlığı 143,9 g ile 199,3 g arasında, yaprak genişliği 8,58 cm ile 10,37 cm arasında, yaprak uzunluğu 89,75 cm ile 96,38 cm arasında, sap kalınlığı 8,24 mm ile 8,57 mm arasında, sap ağırlığı 263,7 g ile 388,2 g arasında , ilk koçan yüksekliği 87,6 cm ile 100,48 cm arasında, koçan sayısı 1 ile 1,5 adet arasında, koçan ağırlığı 313,7 g ile 467,2 g arasında ve yeşil ot verimi 5947,8 kg/da ile 8534,5 kg/da arasında değişiklik göstermiştir. Kurutulan örneklerde ise sap ağırlığı 79,1 g ile 98,9 g arasında, bitki ağırlığı 270,6 g ile 325,6 g arasında, koçan ağırlığı 136,7 g ile 168,3 g arasında, yaprak ağırlığı 47,5 g ile 61 g arasında ve kuru ot verimi 2208,5 kg/da ile 2656,9 kg/da arasında değişmiştir. Çalışma kapsamında kuru madde oranı %22,45 ile %26,19 arasında, ham kül oranı %8,05 ile %9,60 arasında, ham protein oranı %5,16 ile %6,26 arasında, ADF %26,92 ile %28,15 arasında ve NDF %43,04 ile %46,07 arasında değişmiştir. Hat1, Hat2 ve Hat3 genotiplerinin ümitvar olmadığı, P2085 çeşidinin ise Trakya yöresi Kırklareli ili şartlarında yetiştirilebilecek en uygun silaj mısır çeşidi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted over a period of two years, from 2021 to 2022, in the ecological conditions of Kırklareli, with the aim of determining the morphological, agronomic, silage yield, and quality of P2088, Hat1, Hat2, Hat3 genotypes. The study was established with three replications, and each plot was sown in eight rows, spaced 70 cm apart, with a row spacing of 17.5 cm and a length of 20 m. Throughout the study, a total of 31 kg of pure N, 4 kg of pure P, and 4 kg of pure K were applied, and irrigation was performed at appropriate times. The maize genotypes exhibited varying plant height ranging from 261.5 cm to 286.5 cm, plant weight ranging from 728.9 g to 1045.9 g, leaf number ranging from 12.7 to 13.4, leaf weight varying between 143.9 g and 199.3 g, leaf width ranging from 8.58 cm to 10.37 cm, leaf length varying between 89.75 cm and 96.38 cm, stalk thickness ranging from 8.24 mm to 8.57 mm, stalk weight varying between 263.7 g and 388.2 g, ear height ranging from 87.6 cm to 100.48 cm, ear number varying from 1 to 1.5, ear weight ranging from 313.7 g to 467.2 g, and green forage yield varying between 5947.8 kg/ha and 8534.5 kg/ha. In the dried samples, stalk weight ranged from 79.1 g to 98.9 g, plant weight ranged from 270.6 g to 325.6 g, ear weight ranged from 136.7 g to 168.3 g, leaf weight varied between 47.5 g and 61 g, and dry forage yield ranged from 2208.5 kg/ha to 2656.9 kg/ha. The dry matter content ranged from 22.45% to 26.19%, ash content ranged from 8.05% to 9.60%, crude protein content varied between 5.16% and 6.26%, acid detergent fiber (ADF) ranged from 26.92% to 28.15%, and neutral detergent fiber (NDF) varied from 43.04% to 46.07% within the scope of the study. It was observed that Hat1, Hat2, and Hat3 genotypes were not promising, while the P2085 variety was found to be the most suitable silage maize variety that can be grown under the ecological conditions of Kırklareli, Trakya region.