Üniversite öğrencilerinin konuta ilişkin tercihleri
The Housing prefences of college students
- Tez No: 80864
- Danışmanlar: PROF. DR. S. SEVİM EREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Konut tercihi, üniversite gençliği, House preference, college students. VII
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Ana Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Gençlerin konut tercihlerinin incelenmesi, ileride konutları kullanacak olan genç neslin konutlardan elde edecekleri tatminin arttırılması açısından önem taşımaktadır. Bu araştırma; üniversiteye devam eden gençlerin ileride yaşamayı arzuladıkları konutlara ilişkin tercihlerini, tercihleri üzerinde etkili olan faktörleri araştırmak ve elde edilecek sonuçlara göre konut tasarımcılarına, ilgili kurum ve kuruluşlara önerilerde bulunmak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma kapsamına, Ankara Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsünde bulunan Fakülte ve Yüksek okullarda okuyan kız ve erkek öğrenciler arasından Rastgele örnekleme Yöntemi ile seçilen 250 öğrenci alınmıştır. Araştırmanın verileri geliştirilen anket formuna bağlı kalınarak Nisan-Haziran 1996 tarihleri arasında araştırmacı tarafından tespit edilen okullarda her sınıf için tespit edilen sayıda öğrenciye rastgele dağıtılıp, verilen sürede cevaplandırmaları sağlanarak toplanmıştır. Elde edilen veriler araştırmacı ve“Bioistatistik Bölümü”tarafından SPSS Win Programı ile değerlendirilmiş, sonuçlar khi kare, Fisher'in kesin khi-kare ve Kolmogrov Simirrov İki örnek testi ile test edilmiştir. Araştırmaya alınan üniversite öğrencilerinin %66.8'i kız %33.2'si erkektir, öğrencilerin %81.6'sının ailesi illerde %18.4'ünün ailesi köy ve kasabada yaşamaktadır. Ailesi illerde yaşayan kızların oranı erkeklerden yüksektir. Araştırmaya alınan üniversite öğrencilerinden ailesi 4 kişiden oluşanlar önde gelmektedir. Öğrencilerin %38.0'sinin babası emeklidir. Üniversite öğrencilerinin tamamına yakını (%92.4) gelecekte kentlerde yaşamayı istemektedir. Ailesi illerde yaşayan üniversite öğrencilerinin çoğunluğu (%84.3) il merkezinde yaşamaktadır ve illerde yaşamak isteyen öğrencilerin %84.0'ü de il merkezinde yaşamayı arzulamaktadır. Banliyö bölgesinde yaşamak isteyen erkeklerin oranı (%24.3) kızlardan (%12.1) yüksektir. Araştırmaya alınan üniversite öğrencilerinin %74.8'i apartman dairesinde yaşamaktadır. Dubleks veya Tripleks konutlarda yaşayanların oranı düşüktür. Köy ve kasabada yaşayanların yarısı (%50.0) tek katlı evlerde, illerde yaşayanların çoğunluğu (%83.9) apartman dairesinde oturmaktadır. Üniversite öğrencilerin yarıdan fazlası (%64.0) gelecekte dubleks veya tripleks bir konutta yaşama arzusundadır. Üniversite öğrencilerinin yarısının ailesi 5 odalı konutlarda yaşamaktadır. 3 odalı konutlarda yaşayanların oranı (%2.4) çok düşüktür. Üniversite öğrencilerin 1/3'i gelecekte 5 odalı konutlarda yaşamayı istemektedir. 3 odalı konutlarda yaşamayı isteyenlerin oranı (%4.0) düşüktür. ivAraştırmaya alınan üniversite öğrencilerinin 2/3'sinin ailesi 100- 149m2'lik konutlarda yaşamaktadır. Ailesi 99m2 ve daha. az alana sahip konutlarda yaşayanların oranı illerde %14.0 iken köy ve kasabada %2.8'dir. Üniversite öğrencilerin yarıya yakını (%44.1) gelecekte 100-149 m2'lik konutlarda yaşamayı tercih etmektedir. 99 m2 ve daha az alana sahip konutlarda yaşamayı isteyenlerin oranı (% 2.3) çok düşüktür. Araştırmaya alınan üniversite öğrencilerinin % 80.0 inin ailesi ev sahibidir. Ailesi kirada oturanların oranı illerde (% 21.6) köy ve kasabada yaşayanlardan (% 13.0) yüksektir. Üniversite öğrencilerinin tamamına yakını (% 98.4) gelecekte ev sahibi olmayı istemektedir. Araştırmaya alınan üniversite öğrencilerinin ailelerinin konutlarında memnun oldukları özelliklerin başında güneş alıyor olması (%48.4) gelmekte bunu geniş olması (% 35.2) izlemektedir. Üniversite öğrencilerinin ailelerinin konutlarında memnun olmadıkları özelliklerin başında ise konforunun düşük olması (%50.8) gelmekte bunu, kullanışlı olmaması (%28.0) izlemektedir. Üniversite öğrencilerinin ileride yaşamayı tercih ettikleri konutlarda bulunmasını istedikleri özelliklerin başında iyi planlanmış olması (%54.8), geniş olması (%52.0) ve mutfağının geniş olması (%48.8) gelmektedir. Üniversite öğrencilerinin ileride yaşamayı tercih ettikleri konutlarda bulunmasını istemedikleri özelliklerin başında ise gürültülü olması (%55.6) gelmekte bunu yeterince güneş almıyor olması (%35.2) izlemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is important to investigate the residential preferences of the young people for the sake of improving the satisfaction they would find out of these preferences in the future. This study has been conducted in order to investigate the residential preferences of the university students; find out the factors that affect these preferences; and make inferences for civil designers, company and cooperation associated with this subject. This study has been conducted on the students of the faculties and colleges at Hacettepe University in Ankara. The data for the study have been gathered by the questionnaire forms that were randomly selected to a pre determined number of students in a pre-determined number of classes. The resulting data have been evaluated by the SPSS Win Program by the investigator and the Biostatistics Department, and the result is tested by the Chi-square, Fisher definite- Chi-square and Kolmogrov-Simirrov double sample methods. 66.8 % of questioned are female and 33.2 % are male. 81. 6 % of the families live in cities and 18. 4 % live in towns and villages. Females with families living in cities have a higher percentage than males. Most of the families are comprised of 4 people. 38. 0 % of the fathers are retired. Almost all of the college students (92.4 %) would like to live in cities in the future. Most of the college students whose families live in cities (84.3 %) reside in urban regions and 84.0 % of those who want to live in cities wish to reside in urban regions. Males students who want to live in suburban regions (24. 3 %) have a higher percentage than females (12.1 %). 74.8 of the questioned live in apartments. Those who live in two-story building three story buildings have lower percentage. Half of those who live in villages and towns (50.0 %) live in one-story building, most of those who in cities (83. 9 %) live in apartments. More than half of the college students (64.0 %) would like to live in two- story or three story buildings in the future. Half of the families of the college students live in 5-room houses. Those who live in 3-room houses have low percentage (2.4 %). One third of the college students would like to live in 5-room houses while 4.0 % of them would prefer 3-room houses. VITwo thirds of the college student families live in 100-149 m2 houses. The percentage of those families who live in 99 m2 - or smaller houses is 14.0 % in cities and 2.8 % in villages and towns. Almost half of the college students (44.1 %) would prefer to live in 100- 149 m2 houses in the future. Those who would like to live in 99 m2 - or smaller houses have a very low percentage (2.3 %). 80.0 % of the college student are owners of their houses. The percentage of the college student families who live in rentals is 21.6 % in cities, 1 3.0 % in towns and villages. Almost all of the college students (98.4 %) would like to own houses in the future. The outstanding points of satisfaction for family homes are exposure to sunlight (48.4 %) and extensiveness (35.2 %) of the house. The outstanding points of dissatisfaction for family homes are discomfort (50.8 %) and non-handy (28.0 %). The college students would prefer to live in well-designed (54.8 %), large (52.0%) and wide-kitchen houses.